Vágólapra másolva!
A hirtelen jött jó idő most mindenkit a szabadba csábít, de ne feledkezzünk el a mozikról sem, ugyanis ismét sok remek filmeket vetítenek bennük - régit és újat egyaránt. A nagyvásznon is megnézheti Bruce Willis véres atlétás akcióklasszikusát, a Titanic pedig többek között elhozta az év egyik kiemelkedő sci-fijét, az Ex Machinát. 
Vágólapra másolva!

Drágán add az életed (Die Hard)

A Drágán add az életed jelentősségét mi sem jelzi jobban, minthogy a film akkoriban újszerűnek számító szakadt, sérülékeny, gúnyolódó hőstípusa mára egy bevett klisévé változott, annyian utánozták John McTiernan akcióklasszikusát. Most visszatérhetünk az ősforráshoz, és nagyvásznon nézhetjük a mezitlábas John McClane-t, ahogy nagyokat sóhajtozva és szenvedve kifüstöli a túszejtőket a Nakatomi Plázából. Megunhatatlan film, és biztos sokan vannak olyanok, akiknek anno kimaradt a moziban, és csak a tévében nézték rongyosra.

- - -

Titanic Filmfesztivál

Alapból a moziajánló végére teszem a fesztiválokat, de a Titanicon ebben az évben is annyi remek film sűrűsödött össze, hogy ez az információ nem sikkadhat el a cikk alján. A szombat esti vetítésre a rendező és a két főszereplő is elkíséri a The Duke of Burgundy-t, tökéletes alkalmat adva a szadomazo szerelmesfilm megtekintésére. Vasárnap meg tényleg édemes beköltözni az Urániába, mivel egymás után játsszák le az Ex Machina című sci-fit, a Kukoricasziget című grúz, de magyar vonatkozással is bíró lírai hangvételű drámát és a Távol az emberektől című modern westernt Viggo Mortensen főszereplésével. A teljes program itt böngészhető, jön a '71, a Megmaradt Alice-nak és a Sötét húzások is a hétvégén.

- - -

Halálos iramban 7 (Furious 7)

Hiába tart már a hetedik részénél a sorozat, még mindig kicsattan az erőről, így még azokat is el tudja szórakoztatni a legújabb rész, akik egyébként irtózatos nagy butaságnak tartják a Halálos iramban-filmeket. Háromszor pörögnek fel úgy igazán a gumiabroncsok, és ebből a három akciójelenetből kettő tényleg olyan, hogy az őrület egy új szintjét mutatja meg. A végén pedig olyat érezhetnek a nézők, amit sosem vártak volna egy Halálos iramban-filmtől: lehet meg fognak hatódni a Paul Walkert búcsúztató képsoroktól.

- - -

Keleti nyugalom - A második Marigold Hotel (The Second Best Exotic Marigold Hotel)

Szerencsére annak is érdemes a hétvégén moziba mennie, aki nem pörög fel egy sportkocsi látványától. Az első rész nagy sikere után, másodszorra is befizet nyugdíjas éveinek legnagyobb kalandjára néhány angol úr és hölgy. A Marigold Hotel maradt ugyanolyan trehány hely, a vezetője (Dev Patel) pedig megmaradt ugyanolyan szeretnivalóan szeleburdinak. Sok vidámsággal megalkotott, aranybarna képeken nézhetjük, ahogy Judi Dench, Bill Nighy és a többiek utaznak és jól érzik magukat annak ellenére, hogy már jócskán benne vannak a korban.

- - -

Balaton Method

Végre megérkezett a mozikba a csodás Itt vagyok rendezőjének (Szimler Bálint) következő nagy vállalkozása, az imázsfilmet a videoklipek világával ötvöző Balaton Method. Nekem eddig kimaradt, de zenei kérdésekben mindig adok a kifinomult ízléssel megáldott, két lábon járó zenei lexikonként működő Görföl Dorina szavára, és ő azt mondta nekem, hogy ezt a filmet látni kell.

Szerinte három okból is érdemes elbaktatni a Balaton Method-ra:

  • Annyira szépen van fényképezve és világítva, hogy még azok a zenekarok is lekötöttek benne, amiket amúgy nem szeretek.
  • Még a Balaton kevésbé szerethető részeit is felruházza valamiféle hipszter romantikával, így a randa valóságot nagyon menő retróvá alakítja át.
  • Ez tulajdonképpen nem is film, hanem egy hosszú klip, tele nagyon jó zenékkel. Mintha egy nem létező, a klipeket és az átvezető részeket hibátlanul válogató magyar zenecsatornát néztem volna.

- - -

A küzdők (Les combattants)

A küzdők-ben két egyenként is remek, egymás mellett pedig egyenesen csodás karakterre bontva jelenik meg a kamaszlét két legjellemzőbb arca. Madeleine a világvégére készül, és azon van, hogy fájjon neki az élet, míg Arnaud nyugodtan és feltűnés nélkül éldegél, olyannyira hogy eleinte egyetlen markáns tulajdonságot sem lehet hozzá kötni. Néha felidegesítik az embert, annyira önfejű az egyik és gyámoltalan a másik, de velük újra átélhetjük, hogy milyen elszakadni mindentől, és egy nagy kalandra indulni. Ez az év eddigi legelragadóbb és legfurcsább szerelmi története.

- - -

Samba

Olivier Nakache és Eric Toledano előző filmje, az Életrevalók hatalmas siker volt a világ számos országában, és nálunk is nagy közönségkedvenccé vált. Most itt van tőlük a Samba, amely ismét a dráma és a vígjáték határán egyensúlyozik, és ismét a hibátlan alakítást nyújtó Omar Sy az egyik főszereplő. A partnere ezúttal Charlotte Gainsbourg, és két, egymással szimpatizáló, ugyanakkor zárkózott embert játszanak. Nincs nyomasztás vagy ostoba komédiázás, helyette ügyesen keveri a hangulatokat a kiutasítással fenyegetett bevándorló és az ügyét elvállaló önkéntes kapcsolatáról szóló Samba.

- - -

Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron)

Ez a svéd, abszurd fekete komédia semmi máshoz nem fogható élménnyel szolgál, és ezt már a szövevényes, andalító hangzású címével is elárulja. Roy Andersson legismertebb filmje a Dalok a második emeletről, és a legújabb, galambos művét is ugyanabban a stílusban forgatta le: kizárólag műteremben, tompa színekkel és kameramozgás nélkül. Nincs semmi hirtelen dolog, ami kizökkentene minket az emberi lét feletti töprengésből, illetve a rendező fanyar, szarkasztikus humorának az élvezetéből. A filmet Pálos Gergő magyar operatőr vette fel.

- - -

Az új barátnő (Une nouvelle amie)

Francois Ozon visszatérő vendég a magyar mozikban, utoljára egy csodaszép diáklányról forgatott érzéki drámát (Fiatal és gyönyörű), akit senki nem kényszerített rá, mégis luxusprostinak állt. Most egy hitchcocki hatásokat is magán viselő pszichológiai thrillert rendezett, melyben az emberi identitások törékenységével és a nemi szerepek átjárhatóságával játszik el. A gyászoló apáról (Romain Duris) kiderül, hogy szeret nőnek öltözni. Az őt meglátogató családi barát (Anaïs Demoustier) először perverznek nevezi, de igazából őt is izgatja a férfi rejtett énje, és egyre több időt töltenek egymással.

- - -

Chappie

Az elálló fülű Chappie lesz a világ első érző és gondolkodó robotja. Előzetesen egy újabb Rövidzárlat-ra vagy egy komoly, forradalmi lelkületű, akciódús sci-fire lehetett számítani, Neill Blomkamp rendező azonban mindannyiunkat átvert. Szélsőséges műfaj- és hangulatváltásaival állandó zavarban tartja a nézőt, és egy idő után már az sem érdekli, hogy követhető legyen a történet. Zseniális baromsággá alakul át a film, amit az is jól jellemez, hogy a Die Antwoord rave-rap duó tagjai játsszák Chappie szüleit. Óvatosan közelítsék meg, a többséget idegesíteni fogja, lesz viszont egy kisebbség, akit teljesen fel fog villanyozni ez az értelmetlenségben és káoszban elmerülő sci-fi.

- - -

A tenger dala (Song of the Sea)

Felnőtteket és gyerekeket egyformán rabul ejt, a hat éven aluliakat viszont ne ültessük be rá. Ősi ír mondát dolgoz fel, és mentes az amerikai animációs filmek összes idegesítő tulajdonságától. Két különös árváról szól a mese, akiket elvisz a nagyanyjuk a nagyvárosba, de ők már első nap elhatározzák, hogy visszaszöknek a tengerhez. Útközben egyikük megtudja, hogy fókatündér, és ha nem szerzi vissza záros határidőn belül a tengeri bundáját, meghal. Ez nem cukormázas Disney-mese, itt a halál folyamatosan a szereplők közelében kísért, a képi világ ennek megfelelően sötét tónusú.

- - -

Focus - A látszal csal

Will Smith lerázta magáról A Föld után szörnyű terhét, és egy élénk színekben pompázó, lazasággal átitatott, a nézőt sokszor az orránál fogva vezető szélhámosfilmmel lopja vissza magát a közönség bizalmát. Kellett ehhez a tündöklő Margot Robbie (A Wall Street farkasa), aki méltó partnere a szupersztárnak, és néha még túl is ragyogja. Kellemes kis semmiség a film, amely bárkit, aki erre kicsit is kapható, nyári délutáni hangulatba ringat.

- - -

Liza, a rókatündér

Bárcsak rendszeressé válnának a remekül sikerült magyar filmek. Nem is volt olyan rég, amikor a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan-ért lehetett teljes szívből lelkesedni, most pedig itt van a Liza, a rókatündér, és a helyzet ugyanaz. Pihe-puha, retrós fantáziavilág diszkógömbbel és két forintos expresszóval, amiben már szuper érzés elmerülni, de mellette még felváltva szól a japán beat- és a finn westernzene, és a kedvesen bukdácsoló karakterek is jókedvet sugároznak belénk. Jó, hogy van nekünk egy rókatündérünk.

- - -

Sugár Moziünnep

Mikor volt moziban utoljára 590 forintért? Most megteheti az Örs vezér téri Sugár moziban, ahol április 15-ig az akcióban részt vevő filmeket egy gyros áráért nézheti meg: Bepótolhat olyan régebbi premiereket, mint a Kódjátszma, a Birdman, illetve a Hős6os, és olyan viszonylag újabb filmekre is beülhet, mint a Liza, a rókatündér, a Focus vagy a Chappie. A teljes listát itt megtalálja.