Vágólapra másolva!
A Mad Max: A harag útjá-ban annyi izgalmas női karakter van, amennyit egy tucat másik akciófilmben sem lehet találni. A címszereplőt játszó Thomas Hardy mellett egyenrangú félként lép be a küzdelembe Charlize Theron, és rajta kívül ott van Immortan Joe öt felesége, akiknek elegük van abból, hogy tárgyként kezelik őket. Utánajártunk, ki ez az öt, jobbára ismeretlen színésznő, aki délibábként tűnik fel a sivatagban, és elgondolkoztunk azon, mit jelent a Mad Max esetében az, hogy feminista akciófilm. 
Vágólapra másolva!

Annyira hihetetlen ennek az öt nőnek az első feltűnése a filmben, hogy Mad Max (Tom Hardy) lába is földbe gyökerezik, mikor először látja őket. Az is lehet, hogy azt hitte, délibábot lát.

Mégis, mit kereshet öt törékeny szépség fehér gyolcsba tekerve a sivatag közepén?

A válasz sokakat meg fog lepni: nem látványelemnek vannak a filmben, annál jóval összetettebb a szerepük. Miattuk indul be a történet, és részben miattuk válik a női egyenjogúságért vívott harccá a Mad Max: A harag útja.

Abbey Lee, Courtney Eaton, Zoe Kravitz, Charlize Theron és Riley Keough Forrás: InterCom

Tökéletességükbe sem lehet belekötni: megvan a logikus magyarázata annak, hogy miért öt bomba nő játssza el Immortan Joe feleségeit egy testi deformációkkal teli, posztapokaliptikus világban. De a történet finomságait mindenki fedezze fel maga, foglalkozzunk most azzal, hogy az öt feleség miért teszi feminista akciófilmmé a Mad Max: A harag útjá-t.

Az erényövet belevágják a homokba

George Miller az előkészületek idején összehívta Rosie Huntington-Whiteley-t, Abbey Lee-t, Courtney Eatont, Zoe Kravitz-t és Riley Keough-t, és elmondta nekik, pontosan mi is lesz a szerepük. Megtudták, hogy igazából ők állnak a film középpontjában, mert

A harag útja a női egyenjogúságról, a nők erejéről, illetve arról a felismerésről szól, hogy az erő különféle módokon mutatkozhat meg.

Vagyis, mint minden másban, úgy az akciófilmekben is ugyannyira helyük van a nőknek, mint a férfiaknak, illetve arra utalhatott még Miller, hogy míg a férfi szereplők a pusztításban, mások elnyomásában jeleskednek, addig az öt feleség empátiában és csapatépítésben erős, és ezzel egy új színt hoznak a Mad Max-univerzumba.

Riley Keough, Courtney Eaton és Rosie Huntington-Whiteley Forrás: InterCom

Akik látták már A harag útjá-t, tanúsíthatják, hogy ezek nem szépen csengő, ám üres szavak voltak a rendező részéről. Az öt szökött, szexrabszolgának tartott nő kiveszi a részét a harcból Mad Max és Furiosa (Charlize Theron) mellett.

Nem passzív haszonélvezői a történetnek, tesznek azért, hogy megtarthassák frissen szerzett uralmukat a saját testük és életük felett.

Nem mellékesen cselekedeteikkel rámutatnak, hogy van más megoldás is az erőszakon kívül.

Először a Mad Max őrületes sebessége, ezernyi izgalmas apróságból összeálló világa rántja be a nézőt, aztán a karakterek összetettsége. A tettekkel érzékeltetett jellemváltozás érzelmileg is átélhetővé teszi a filmet. Mindezt akkora élmény volt megtapasztalni, hogy már a film felénél azt éreztem, erre nekem még egyszer be kell ülnöm. Ha ezt hozza magával a feminista akciófilm, akkor én még sok ilyet szeretnék látni.

Honnan jött ez az öt nő a sivatagba?

Most már tudjuk, hogy mi az öt feleség dramaturgiai szerepe a filmben, de legalább ennyire érdekes, hogy ki az az öt színésznő, aki eljátszotta őket.

Rosie Huntington-Whiteley (The Splendid Angharad)

Whiteley a divat világából érkezett, szupermodellként mások mellett a Victoria’s Secretnek is dolgozott. Eddig két hollywoodi blockbusterben tűnt fel, de ez a két film nem is állhatna távolabb egymástól. A Transformers második részében Megan Foxot váltotta fel, és lett a film csinos élő díszlete. Ehhez képest Az új Mad Max-ben ő a szellemi vezér a feleségek között, ő vette rá őket a szökésre.

Rosie Huntington-Whiteley Forrás: InterCom

Megterhelő volt számára a sivatagi forgatás, de büszke rá, hogy egy akciófilmben hirdetheti a női egyenjogúságot. Imádta a filmmel járó veszélyes helyzeteket, a száguldozást,

attól sem rettent meg, ha egy mozgó jármű külsejébe kellett kapaszkodnia, vagy tűzön kellett átugrania.

"Farmon nőttem fel, nem vagyok annyira kényes, mint ahogy azt az emberek hiszik. Ha szükség van rá, feltűröm az ingujjam, és összepiszkolom a kezem." Whiteley-nak amúgy Jason Statham a barátja.

Riley Keough (Capable)

Elvis Presley unokájának, Riley Keough-nak sem újdonság a film világa. Két legjelentősebb szerepe a The Runaways-hez és a Magic Mike-hoz kötődik, az előbbiben a lányzenekar énekesének a testvérét, Marie Currie-t alakította, az utóbbiban egy Nora nevű fiatal sztriptíztáncost játszott. A Mad Max-ben ő az, aki még egy farkast is képes megszelídíteni, de ennél nem fogalmazok konkrétabban, mert az már spoiler lenne.

Riley Keough Forrás: InterCom

A harag útja nem csak a karrierjében jelentett fontos állomást, a magánéletében is nagy változást hozott.

Az afrikai forgatáson jött össze Ben Smith-Petersen ausztrál kaszkadőrrel,

aki a film legőrültebb karakterét játszotta, a gitárjával lángcsóvákat lövellő, a száguldáshoz zenét szolgáltató férfit. Keough és Smith-Petersen 2015 februárja óta férj és feleség.

Courtney Eaton (Cheedo the Fragile)

A tizenkilenc éves ausztrál modell a legfiatalabb feleséget játssza, és az apjának köszönheti, hogy bekerült az új Mad Max-filmbe. A férfi nagy rajongója a sorozatnak, ezért meggyőzte a lányát, hogy jelentkezzen a szereplőválogatásra. Fragile – ahogy azt a neve is jelzi – a leggyengébb a feleségek közül, nála fennáll az a veszély, hogy megtörik a megpróbáltatások súlya alatt. Azóta már egy másik amerikai filmet is leforgatott, a Gerard Butler főszereplésével készült Gods of Egypt című fantasyban egy rabszolgalányt alakít.

Courtney Eaton Forrás: InterCom

Eaton a nagy hideget emelte ki a forgatás nehézségei közül: "Mindenki azt gondolja, hogy forróság volt, pedig igazából fagyoskodtunk."

A hat hónapos forgatás annyira összehozta az öt színésznőt, hogy barátságukat egy közös tetoválással is kinyilvánították.

Eaton szerint mindannyiukra ugyanaz a minta került fel: három pici pont és egy háromszög.

Abbey Lee (The Dag)

Lee-nek is ez volt az első próbálkozása a színészettel, de tetszhetett neki a munka, mivel a huszonhat éves modell azóta már leforgatta a Gods of Egypt-et és az emberevő modellekről szóló The Neon Demon-t Elle Fanninggel és Keanu Reevesszel. Ezt nem mondják ki a filmben, de a fehér hajú, albinó The Dag nyugtalanságának oka, hogy ő a többieknél hamarabb megérzi, mi következik.

Abbey Lee Forrás: InterCom

Egy hetet töltöttek Eve Enslerrel, A Vagina monológok szerzőjével. Az írónő a nemi erőszak áldozatairól beszélt nekik, és ez az agytágítás sokat segített Lee-nek saját karaktere megalkotásában. Azon dolgozott az öt színésznő, hogy ne csak öt gyönyörű nőt, hanem ennél árnyaltabb karaktereket lássanak majd a nézők a filmben.

Zoe Kravitz (Toast the Knowing)

Whiteley mellett Kravitz arca lehet még ismerős a mozilátogatóknak. Ő szerepelt ugyanis a legtöbb filmben az öt nő közül: Angel nevű mutánsként tűnt fel a X-Men: Az elsők című szuperhősfilmben, illetve A beavatott-ban és folytatásában is játszott. Keough-hoz hasonlóan

ő is művészcsaládból származik, Lenny Kravitz popzenész az apja.

Zoe Kravitz Forrás: InterCom

Toast a legvagányabb az öt feleség közül, ezért Kravitznek ki kellett vennie a részét a veszélyes mutatványokból, egy póznán lógó kaszkadőr ragadta ki a kocsiból, és repítette át egy másikba. "Olyan volt, mintha a cirkuszban lettem volna" – mesélte lelkesen forgatási élményeit a színésznő.