Batman és Gandalf is járt már Magyarországon

Christian Bale
Vágólapra másolva!
Aki kicsit is követi a híreket, már értesült arról, hogy Tom Hanks mostanában kórházi hálóingben csatangol Budapest utcáin. Öt éve a pufidzsekis Angelina Jolie és motorjával tévelygő férje dúlta fel a magyarok életét, tavaly meg Jude Law mászott rá Zimány Lindára a Király utcában. Hollywoodi filmsztárok régebben is jártak errefelé, csak vagy titokban jöttek, vagy nem voltak még akkora nagyágyúk, hogy lesifotósok csüngjenek rajtuk. Pedig milyen jó lenne, ha mostanában futna félmeztelenül Channing Tatum a Velencei-tó körül, igaz? Kiástunk régi sztorikat a múltból, kifaggattunk stábtagokat, még Ragályi Elemért is: kiről mire emlékeznek a nagyok közül? Daniel Craig bőre rücskös volt, Kate Winslet szürke kisegér, Salma Hayek meg őrült cuki. Összeállításunk Scarlett Johansson és McCsábító magyarországi kalandjaival a napokban folytatódik.
Vágólapra másolva!

Channing Tatum és Donald Sutherland (A sas, 2011)

Négy évvel ezelőtt forgatták nálunk a római korban játszódó A sas két nagyjelenetét, valamint pár kisebb epizódot, ekkor érkezett Magyarországra az akkor már befutott Channing Tatum. Az egyik, neve elhallgatását kérő stábtag felidézte, hogyan pillantotta meg a színészt edzés közben hajnalban, a felvételek előtt a Velencei-tónál, ahol egyébként egy római villát építettek fel. "Nyár volt, reggel mentem kocsival a helyszínre, a stáb még sehol, és egyszer csak a napraforgók közül hirtelen előtűnik a félmeztelenül futó Channing, a mellkasán guruló izzadságcseppekkel, amik megcsillantak a felkelő nap fényében. Összeszűkített szemekkel, Clint Eastwood-osan rám nézett, majd futott tovább..."

Channing Tatum és Donald Sutherland A sas című filmben Forrás: Fórum Hungary

Channingnek nemcsak azért volt szüksége az edzésre, mert egyébként is ehhez szokott, hanem mert a filmben egy római katonát alakított, aki komoly harcokban vesz részt. A szolgáját Jamie Bell játszotta, akivel a forgatások szüneteiben folyton kardoztak, és együtt jártak Budapesten lovasedzésekre is. Channing másik híres partnere Donald Sutherland volt, aki a nagybátyját alakította a filmben, és már nem először forgatott Magyarországon - még 1994-ben az X polgártárs miatt járt nálunk. A sas forgatásán - mint rangidős sztár - neki járt a legjobb lakókocsi, legközelebb a díszlethez, és volt egy különleges kérése is: kikötötte, hogy a közelében nem dohányozhat senki.

A film magyar munkatársai Channing Tatumot profi, fegyelmezett színésznek írták le, aki nem csinált faksznit, és a forgatási szünetekben állandóan a barátnője, Jenna Dewan kezét szorongatta, aki miatta látogatott hozzánk. (Azóta már a felesége és gyermeke anyja lett.) A filmben magyar színészek is felbukkantak: az egyik első harci jelenetben például a nemrég elhunyt Bicskey Lukács volt Channing ellenfele, az édesapját pedig Laklóth Aladár játszotta egy rövid flashback-jelenetben.

A film további magyar vonatkozása, hogy a rendező Kevin Macdonald részben magyar származású: nagyapja az a Pressburger Jenő volt, akit Korda Sándor segített nemzetközi filmes karrierhez, és végül Emeric Pressburger néven Oscar-díjas forgatókönyvíró lett. Unokája dokumentumfilmet rendezett (The Making of an Englishman), és könyvet is írt róla (The Life and Death of a Screenwriter), amelyhez felkutatta a nagyapja egykori magyar osztálytársait, és más fiatalkori kapcsolatait is.

Christian Bale (Mária, Jézus anyja, 1999)

Senki nem volt kíváncsi Christian Bale-re, amikor nálunk forgatott, hiszen hol volt még akkor Batman, Mózes vagy akár a kopaszodó Irving Rosenfeld szerepe az Amerikai botrány-ból. Még az Amerikai pszichó-t sem forgatta le akkor, csak egy évvel később, és Magyarországon már Jézust alakított a Mária, Jézus anyja című filmben.

Christian Bale a Mária, Jézus anyja című filmben Forrás: Hallmark Entertainment

"Úgy feszítettük keresztre szegényt, hogy egy szava nem volt" - nevet fel a film operatőre, Ragályi Elemér utalva arra a hangfelvételre, amely körbejárta az internetet. "Nem tudta még, hogy egy nap majd három percig ordít az operatőrrel, hogy az meg mert igazítani egy lámpát, miközben ő a szerepére koncentrál."

Szerencsére Ragályi békésen dolgozott együtt vele, és ambiciózus, korrekt fiúként emlékszik rá, ha nem is kiemelkedő tehetségként. "Persze Jézus Krisztust eljátszani csak bizonyos határok között lehet, és ez nem az a film volt, amitől egy meglepő színészi alakítás elvárható lett volna" - teszi hozzá.

De rá legalább emlékszik, és ez is valami, ugyanis Kate Winslet nyomtalanul tűnt el az emlékezetében, pedig bizonyíthatóan együtt készítették az Egy kölyök Arthur király udvarában című filmet. Hiába, az akkor alig húszéves sztárocska - akit Peter Jackson egy évvel korábban fedezett fel a Mennyei teremtmények-ben - nem volt olyan erős egyéniség, hogy megragadja az operatőrt.

Kate Winslet, Daniel Craig és Thomas Ian Nicholas az Egy kölyök Arthur király udvarában című filmben Forrás: Walt Disney Pictures

A filmben vele szereplő Daniel Craig is csak azért maradt meg benne, mert "nem volt épp bársonyos a bőre." Jó tíz évvel később, amikor a München, majd a Sorstalanság forgatása miatt érkezett Budapestre, persze már sokkal karizmatikusabb figura volt.

Michael Keaton (A cég - A CIA regénye, 2007)

Michael Keaton viszont épp egy olyan korszakban dolgozott nálunk, amikor már, illetve még nem volt A listás sztár. A nyolcvanas-kilencvenes évek sikerszériájának vége lett, a Birdman nagy visszatérése pedig még messze volt, amikor itt készítette A cég című minisorozatot Chris O'Donnell-lel (aki szintén levitézlett sztár volt addigra) és Alfred Molinával (a remek karakterszínésszel).

Michael Keaton A cég című minisorozatban Forrás: TNT

"Szigorúan őrizték, ezért megközelíthetetlen volt, de nem viselkedett úgy, mint egy nagyképű sztár" - emlékszik egy magyar stábtag. "Profi színész volt. Nem járt szórakozni, nem voltak kilengései. A nagy nevek általában nem kicsapongóak, forgatás után maximum vacsorázni mennek, aztán vissza a szállodába. Gyakran előfordul, hogy meg is látogatja őket a családjuk."

Jude Law a budapesti szállodája előtt Forrás: MTI/Kallos Bea

Nem úgy Jude Law, aki a neve elhallgatását kérő filmes szerint majdnem mindennap bevitette magát a belvárosba szórakozni, amikor itt forgatta A kém című filmet. "Mivel egyáltalán nem látogatta meg a barátnője, ezért voltak kilengései is, de erről már mindenki tud. Viszont másnap reggel mindig összeszedetten jelent meg."

Ian McKellen (Raszputyin, 1996)

A Gyűrűk Ura-sorozat Gandalfja is főleg vacsorázni járt, amikor a Raszputyin egyik főszerepét alakította, többek között Ragályi Elemérék otthonába is, ahová együtt hívták meg a film másik főszereplőjével, Alan Rickmannel. Ők ketten egyébként is nagyon jóban voltak, és mindketten megkedvelték Ragályit is.

Ian McKellen ezt úgy fejezte ki, hogy a stábbulin megpaskolta az operatőr fenekét, ("Pedig én már akkor is egy idősödő úr voltam" - mondja nevetve), Alan Rickman pedig igazi barátja lett, és a mai napig küld üdvözletet neki karácsonykor, húsvétkor. "Ők mindketten akkor voltak itt, amikor a karrierjük csúcsán voltak, és nagyon jó emberek maradtak" - meséli.

Salma Hayek és Mandy Patinkin (A Notre Dame-i toronyőr, 1997)

Szinte csak szépet és jót mesél Salma Hayekről is, aki frissen felfedezve, közvetlenül a Desperado és az Alkonyattól pirkadatig sikere után jött Magyarországra A Notre Dame-i toronyőr forgatására. "Rettentő helyes nő volt, és nagyon jól érezte magát a filmben. Nem kellett különösebb operatőri bravúr ahhoz, hogy jól nézzen ki a vásznon, mert gyönyörű volt, és fiatal, csak picike. Egyébként azt ígérte, ha egyszer olyan pozícióba kerül, hogy diszponálhat az operatőr felett, engem fog kérni. Hát, szerintem azóta bőven került olyan pozícióba, de az én telefonom még nem csörgött miatta" - mondja nevetve Ragályi. "Az ember rájön egy idő után, hogy ezek igazából udvariassági körök."

Mandy Patinkin és Salma Hayek A Notre Dame-i toronyőr című filmben Forrás: TNT

Mandy Patinkin - akit ma mindenki a Homeland-ből ismer, pedig Amerikában először elismert Broadway-színész volt, még Tony-díjat is nyert, és abban az időben a Chicago Hope kórházsorozat egyik főszerepét játszotta - nem futott udvariassági köröket, ő száz százalékig a munkára koncentrált. Reggelente egy négy-öt órás sminkkel indított, a nap végén pedig másfél óra volt lemosni róla Quasimodo maszkját, így ideje sem volt a stábtagokkal haverkodni.

De amúgy is komolyan vette magát: forgatás közben úgy belebújt a szerepébe, hogy Ed Harrishez hasonlóan süketnek tettette magát. Mindkét fülét bedugaszolta, nehogy kizökkentsék, és ha valaki Mandynek szólította, arra nem hallgatott, csak a Quasimodóra. "A füldugótól még a saját hangját sem hallotta, ezért folyton ordított" - emlékszik Ragályi, akinek eszébe jut egy másik világsztár ennek kapcsán.

"Egyszer forgattam egy filmet Marcello Mastroiannival is, akinek a szünetben azt meséltük, miket hallottunk Robert De Niro színészi módszereiről: hogy hány hétig taxizott A taxisofőr előtt, és hány kilót hízott a Dühöngő bika kedvéért. Ő csak hallgatott minket, szívta a cigarettáját, majd azt mondta: Én meg színész vagyok!"

Ilyen menő hely Budapest

A hollywood filmesek nemcsak az itteni stúdiókban forgatnak előszeretettel, de ha valaki figyelmes, rengeteg budapesti helyszínt is kiszúrhat az amerikai filmekben, amelyek azonosítása remek szórakozás minden magyarnak. Huszonöt nálunk forgatott filmből vágtuk össze azokat a jeleneteket, amelyekben budapesti helyszínek tűnnek fel a hollywoodi sztárok háta mögött.

Nézze meg videónkat!