Andy Vajnáék hárommilliárd forintot osztottak szét

Sztarenki Dóra, riport
Vágólapra másolva!
Hét új mozifilmre, mintegy hárommilliárd forintnyi támogatást osztott ki az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap. A nyomozó után hét évvel ismét filmet forgat Gigor Attila, második háborús drámát csinál Török Ferenc, elkészül Sopsits Árpád pszicho-thrillerre a martfűi rémről, de a Régi idők focija és a Ripacsok 75 éves rendezője, Sándor Pál is újra a kamera mögé állhat. Dobó Kata és Gryllus Dorka amatőr romákkal játszik együtt egy mesében, Ónodi Eszter pedig szerelmi háromszögbe keveredik.
Vágólapra másolva!

A Kút

Szereplők: Trokán Nóra, Kurta Niké, Pokorny Lia, Jankovics Péter, László Zsolt és Horváth Csaba
Várható mozibemutató: 2016 tavasz

A támogatás mértéke: 314 619 552 forint

Trokán Nóra Fotó: Hajdú D. András - Origo

A nyomozó után hét évvel újra mozifilmet forgat Gigor Attila. A Kút egy elhagyott benzinkúton játszódik, valahol az osztrák határ közelében. A pusztulásra ítélt lerobbant helyet egy budapesti vállalkozó üzemelteti, aki lányok svájci futtatásából él, és kis háremét a kútról indítja útnak alvállalkozó sofőrjeivel. A film forgatása kedden kezdődik, az operatőr Herbai Máté (Utolsó idők, A nyomozó), a látványtervező Pater Sparrow (1).

1945

Szereplők: Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Tasnádi Bence
Várható mozibemutató: 2016

A támogatás mértéke: 316 000 000 forint

Sztarenki Dóra Fotó: Hajdú D. András - Origo

1945 egyik augusztusi napjának történéseiről forgat drámát Török Ferenc (Moszkva tér, Szezon). A helyszín egy felbolydult állapotú Tokaj-hegyaljai kisváros, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül, miközben már jelen vannak a szovjet csapatok tankjai. A film Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozása lesz, a forgatókönyvet Szántó és Török Ferenc közösen jegyzi. A film operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László (Saul fia).

A martfűi rém

Várható mozibemutató: 2016 ősz

A támogatás mértéke: 509 821 902 forint

Sopsits Árpád (Torzók, A hetedik kör) rendezésében forog augusztus végétől a magyar kriminalisztika történet egyedi fejezetét, a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó pszicho-thriller. A martfűi rém 1957-67 között megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel fikciós elemekkel vegyítve. A korabeli Magyarország nyomott társadalmi-politikai-pszichológia légkörében játszódó pszicho-thrillerrel párhuzamosan a szereplők között létrejövő lélektani dráma is kibontakozik Sopsits filmjében.

Vándorszínészek

Szereplők: Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila
Várható mozibemutató: 2016 ősz

A támogatás mértéke: 547 625 000 forint

Martinovics Dorina Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Bohóc a falon, a Régi idők focija és a Ripacsok című legendás magyar filmalkotások rendezője, Sándor Pál is újra mozifilmet rendez. Augusztus végétől forog a Vándorszínészek című, az 1800-as évek első felében játszódó kosztümös road movie, ami egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története. A forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen jegyzi. A forgatásra hatvan különböző belföldi helyszínen kerül majd sor, az operatőr Garas Dániel (Moszkva tér, Swing) lesz.

Halj már meg!

Szereplők: Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza
Várható mozibemutató: 2016 vége

A támogatás mértéke: 476 871 827 forint

Cserhalmi György Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kamondi Zoltán (Halálutak és Angyalok, Kísértések) új filmje, a Halj már meg! című szatirikus, sok humorral átszőtt krimi forgatása nyár végén kezdődik salgótarjáni és budapesti helyszíneken. A film forgatókönyve Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellájából készült. A történet mozgatórugója egy hatvanas éveiben járó mozdonyvezető hirtelen halála, mely következtében az elhunyt kettős életére, egy szerelmi háromszögre, a zavaros múltra és gyanús alvilági kapcsolatokra is fény derül. Egy titkos szállítmány a gazdagság reményével kecsegteti az elhunyt hozzátartozóit, akik szeretnék megtudni, kit is szerettek valójában.

A tökéletes gyilkos

Várható mozibemutató: 2016

A támogatás mértéke: 415 500 000 forint

Az Esti Kornél csodálatos utazását is jegyző Pacskovszky József A tökéletes gyilkos című pszichológia thrillerre napjainkban játszódik Budapest dzsungelében. A több szálon futó cselekmény nem várt, helyenként borzongató fordulatokat tartogat a nézők számára. A látványos képi világról Gózon Francisco operatőr (Szamba, Iszka utazása) gondoskodik.

Brazilok

Szereplők: Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla, Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka, illetve Gáspár László és amatőr romák

A támogatás mértéke: 361 875 000 forint

Farkas Franciska Fotó: Polyak Attila - Origo

Az RTL Klub, a TV2 és az MTV képernyőjéről ismert M. Kiss Csaba szerkesztő-riporter és Rohonyi Gábor (Konyec) Brazilok címmel forgat mozifilmet, melyben a foci és a szerelem minden gátat áttör. A könnyes, humoros, "etno-mese" egy kis vidéki településen, Acsán játszódik, ahol az új, fiatal plébános elintézi a polgármesternél, hogy a romák csapata, a Brazilok is indulhasson a falubajnokságon. A Brazilok forgatókönyvét M. Kiss Csaba, Muhi Klára és Huszár Péter írta.

Drifter

Hörcher Gábor Drifter című filmje végleges változatának elkészítését tízmillió forinttal támogatta a Filmalap. A rangos amszterdami fesztivál (IDFA) legjobb elsőfilm díjával jutalmazott dokumentumfilm egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srácról szól, akinek az a nagy álma, hogy raliversenyző lesz és autót épít magának. A film forgatása közel öt évig tartott, a végleges változat mintegy 200 órányi leforgatott anyagból készül.

Filmgyártás-előkészítési támogatást a Lengyel Balázs rendezésében készülő Lajkó - Cigány az űrben és Árpa Attila Holtomiglan címmel készülő filmje kapott.