A Saul fia megállíthatatlanul dübörgött el az Oscar-jelölésig

Nemes Jeles László
Vágólapra másolva!
Mindenki visszadobta, de a Filmalap bizalmat szavazott neki. A Saul fia elképesztő karrierje a cannes-i filmfesztiválon kezdődött el. Azóta végigturnézta a film a világot, Nemes Jeles László rendező pedig a legnagyobb filmsztárokkal dumálgat. És ezt még lehet fokozni: kategóriája éllovasaként várja a holokausztdráma az Oscar-gálát. Végigkövettük a film útját a cannes-i kezdetektől az Oscar jelölésig.
Vágólapra másolva!

Nemes Jeles László több országban, köztük Franciaországban is próbálkozott a filmterve megvalósításával, azonban mindenhonnan elhajtották. Végül a Filmalap fogadta be a Saul fiá-t, és szavazott meg neki 321,6 millió forintos támogatást. Most végigkövetheti a film elképesztő karrierjét az elkészültétől a cannes-i sikeren át az Oscar-jelölésig.

Röhrig Géza a Saul fia című filmben Forrás: Mozinet

2015. 04. 16. - A Saul fia bekerült a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába

Nemes Jeles Lászlót az a megtiszteltetés érte, hogy rögtön az első nagyjátékfilmje bekerült a cannes-i mustra legnagyobb presztízsű programjába. Magyar rendezők közül az utóbbi évtizedben csupán Tarr Béla és Mundruczó Kornél versenyzett ebben a szekcióban. 2015-ben a Saul fia mellett többek között a Carol, az Ifjúság és a Sicario – A bérgyilkos világpremierjét tartották a cannes-i versenyprogramban.

Ilyen lehet a pokol - kritikánk a Saul fiáról

Ha ezután a lágerekre gondolok, Sault fogom magam előtt látni, amint tőlem fél méterre lapátolja gépiesen és rendületlenül a hamut, és vele együtt érzem a pokol szagát. Olvassa el a kritikát!

2015. 05. 15. - A nemzetközi sajtó leborult a Saul fia előtt

A Cannes-ból tudósító újságírókat megdöbbentette a Saul fia újszerűsége, formai tökéletessége és kíméletlen intenzitása. Egymást túllicitálva ajnározták a harmincnyolc éves Nemes Jeles László nagyjátékfilmes debütálását. Elolvastuk a kritikákat, és arra jutottunk, hogy már nagyon régen nem dicsértek magyar filmet ennyire a világban.

2015. 05. 16. - Vörösre tapsolta a tenyerét a cannes-i tömeg a Saul fia díszbemutatóján

Dugig volt a cannes-i fesztiválpalota 2300 fős nagyterme a Saul fia díszbemutatóján, még a földön is ültek. Ott volt a teremben Jake Gyllenhal, Guillermo del Toro és a Coen testvérek, ők mind a 2015-ös zsűri tagjai voltak. A vetítés alatt döbbent csend honolt, a végén hat percig tapsolt ujjongva a közönség.

Natalie Portman és Nemes Jeles László a cannes-i vörös szőnyegen Forrás: AFP

2015. 05. 17. - Éjszakába nyúlóan küzdöttek a Saul fia forgalmazási jogáért

Nemes Jeles filmje két nap alatt szenzációvá vált. Már Cannes-ban, egy elhúzódó licitháború végén eldőlt, hogy az Oscar-díjak specialistája, a Sony Pictures Classics forgalmazza a filmet Amerikában. A Sony cége mutatta be a tengerentúlon a Whiplash-t, az Oscar jelölésig jutó orosz Leviatán-t és a nálunk is nagy sikerrel vetített Eszeveszett mesék-et.

Ha Spielberg szarnak tartaná, az fájna

Cannes-ban mesélte nekünk, hogy szakítani akart az eddigi holokausztfilmek megközelítésével, és hogy nagyon fél attól, hogy ki kell mennie a színpadra. Olvassa el az interjút!

2015. 05. 19. - Natalie Portmannel vonult végig a vörös szőnyegen Nemes Jeles László

Vajon mit súgott Portman fülébe a Saul fia rendezője? – volt pár nap múlt tavasszal, amikor a magyarok filmbolond részét ez a kérdés tartotta leginkább lázban.

2015. 05. 22. - Az első magyar vetítésekre órák alatt elkapkodták a jegyeket

A cannes-i őrület láttán a magyar forgalmazó jó érzékkel úgy döntött, hogy nem várakoztatja a magyarokat a hivatalos bemutató napjáig, június 11-ig, és premier előtti vetítéseket hirdetett meg. Amik aztán rendkívül gyorsan meg is teltek, és állandóan újabbakat és újabbakat kellett meghirdetni.

Nemes Jeles László és Röhrig Géza a cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Bertrand Langlois

2015. 05. 23. - A Saul fia kapta a kritikusok díját Cannes-ban

A több mint 50 ország mintegy 400 filmkritikusát és filmújságíróját összefogó szervezet elismerése után a Francois Chalais-díjat is bezsebelte a Saul fia Cannes-ban.

2015. 05. 24 - A Saul fia nyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban

A Saul fia volt az első magyar film, amely elnyerte a világ legrangosabb filmfesztiváljának második legfontosabb díját, és ez a legjelentősebb elismerés, amit magyar film kapott az elmúlt három évtizedben.

Mads Mikkelsen adta át a zsűri nagydíját Nemes Jeles Lászlónak Forrás: AFP/Valery Hache

2015. 05. 25. - Sophie Marceau szerint A Saul fia lenyűgöző film

A cannes-i világpremierje óta számos filmsztár dicsérte meg nyilvánosan vagy Nemes Jelessel beszélgetve a Saul fiá-t. A cannes-i zsűritag Marceau mellett Tim Roth és Cate Blanchett is szépeket mondott a filmről.

Jó ez a díj, mert nem nyom agyon

Nemes Jeles arról mesélt nekünk, milyen érzés volt díjat nyerni Cannes-ban, elárulta, külföldön miért nem használja a Jeles-nevet, és azt sem titkolta el, mivel nevettette meg Natalie Portmant. Olvassa el az interjút!

2015. 06. 11. - Magyarország már júniusban eldöntötte, hogy a Saul fiá-t küldi az Oscarért

A cannes-i díjazás után senkit nem ért meglepetésként a bejelentés, az időzítés viszont igen. 2015-ben a magyar nevezést hirdették ki az elsők között. Valószínűleg azért döntöttek így, hogy kiemelten foglalkozzon a nevezéssel a nemzetközi sajtó.

2015. 06. 15. - Kánikulában is szépen nézték a magyarok a Saul fiát

Az időjárás szabadtéri programra csábította az embereket, de a kevésbé ideális körülmények ellenére is tisztességesen teljesített a film az első hazai hétvégéjén. 10 541-en váltottak rá jegyet a magyar premier első négy napján.

Ügyeltem, hogy ne rángjon a fejem

Bár csak 76 másodpercre tűnik fel, így is ő a legfontosabb női szereplő a Saul fiában. Jakab Juli forgatókönyvíró, de színészként vett részt a filmben, 1500 lány nézek meg a szerepre. Olvassa el az interjút!

2015. 06. 22. - Egyre több magyar lett kíváncsi a Saul fiára

Ritkán fordul elő, hogy egy filmre többen üljenek be a második hétvégéjén, mint az elsőn. A Saul fia ezt a bravúrt mutatta be a magyar mozikban.

2015. 06. 29.: Három hét alatt ötvenezer nézőig jutott

Ezzel az ötvenezer nézővel máris lepipálta a filmalapos művek többségét. A felfokozott érdeklődés a cannes-i sikernek és a film magas minőségének volt köszönhető, amelynek a hírét egymás közt adták tovább az emberek.

Már Spielberg is bekérte a Saul fiát

Laza, dumálgatós, mélyremenős interjúnkban arról mesél Nemes, milyen érzés, hogy bármikor felhívhatja a Coen testvéreket, és Susan Sontagról is szót ejt, aki állítólag kitúrta az ágyából. Olvassa el az interjút!

2015. 07. 28. - A Saul fia bekerült a torontói filmfesztivál programjába

A kanadai mustra az elmúlt tíz évben a világ egyik legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát, az év végi díjszezon szempontjából nagyon fontos, hogy ide mely filmeket hívnak meg. Többek között ott tartották a nemrég Golden Globe-díjat nyert Mentőexpedíció világpremierjét is.

2015. 08. 18. - Nemes Jeles Lászlót leigazolta egy nagy hollywoodi ügynökség

A magyar rendezőt a cannes-i nagydíj után mind a négy nagy hollywoodi ügynökség (ICM, UTA, CAA, WMA) ajánlatokkal bombázta, ő végül a UTA-t, azaz a United Talent Agency-t választotta. A rendezők közül többek között náluk van Wes Anderson, Alfonso Cuaron, Judd Apatow, illetve a Coen testvérek.

Röhrig Géza és Nemes Jeles László fesztiválról fesztiválra, bemutatóról bemutatóra járt Forrás: AFP

2015. 08. 23. - A Saul fia a Balkán legfontosabb fesztiválján nyert díjat

Nemes Jeles filmje különböző fesztiválokon turnézta végig az évet, Szarajevóból a zsűri különdíjával távozott Szarajevóból.

2015. 09. 01. - Hollywood bibliája is az Oscar-esélyesek közé sorolta a Saul fiát

Az Oscar-szezon harminc legjobban várt filmjét gyűjtötte össze az amerikai Variety magazin két szerzője, a Saul fiát a huszonkettedik helyre rakták, és megjegyezték, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategória éllovasa.

2015. 09. 10. - Szeptember elején tartották a Saul fia amerikai premierjét

Röhrig Géza több filmsztárral, például Rachel McAdamsszel és Seth Rogennel is szelfizett a bensőséges hangulatú Telluride fesztiválon. Díjakat itt nem osztanak, de az újságírók a Saul fiá-t választották meg a fesztivál legjobb filmjének.

Erdély Mátyás és Röhrig Géza a Saul fia forgatásán Fotó: Laokoon / Hermann Ildi

2015. 09. 29. - Fontos díjat kapott a Saul fia operatőre

Erdély Mátyás többek között a tizenkét Oscarra jelölt, többek között a Skyfall-t és A remény rabjai-t fényképező Roger Deakins elől happolta el a fődíjat az operatőrök nemzetközi fesztiválján.

2015. 10. 28. - Belgiumon is végigsöpört a Saul fia

Magyarország után először Belgiumban került rendes moziforgalmazásba a Saul fia, és ott is a legnagyobb elismerés hangján írtak róla az újságok.

2015. 11. 05. - A Saul fiával tapétázták ki Párizst

Óriásplakátokon, tévéműsorokban, a francia napilapokban több oldalas elemző írásokkal és kritikákkal harangozták be Franciaországban Nemes Jeles filmjét, amelyet kétszáz moziban kezdtek el vetíteni.

A Saul fia plakátja a párizsi metróban Forrás: Petrovits Genovéva

2015. 11. 09. - Bombasikert aratott a Saul fia Franciaországban

Szerda reggel és vasárnap este között 65 075-en váltottak jegyet a Saul fiá-ra, Franciaországban még sosem ültek be ilyen sokan az első hétvégén egy magyar filmre.

2015. 11. 16. - A Saul fia lett a legnépszerűbb magyar film a franciáknál

Kevesebb mint két hét alatt túlszárnyalta a Ludas Matyi össznézőszámát, és a Saul fia lett minden idők legnézettebb magyar filmje Franciaországban.

2015. 11. 27. - A Saul fia állandó vendég volt az év végi toplistákon

A neves filmes szaklapok közül a Sight & Sound közölte először a toplistáját, náluk az év nyolcadik legjobb filmje lett a Saul fia. A legtöbb mérvadó lap szerepeltette a holokausztdrámát, a Guardian egyenesen az első helyre rakta az év végi összesítésében.

Cate Blanchett mondta a legszebbet a Saul fiáról

Nemes Jeles László naponta 25 interjút ad, nagyágyúkkal smúzol, Tarantinóval cserél eszmét, Meryl Streeppel fecseg, Brett Ratner egyenesen udvarol neki. "Pár hónapig benne vagyunk a klubban", mondja. Olvassa el az interjút!

2015. 12. 10. - Golden Globe-ra jelölték a Saul fiát

A díj hatvanöt éves történetében a Saul fia előtt mindössze kétszer jelöltek magyar filmet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájába. Szabó István először a Redl Ezredes-sel, aztán a Hanussen-nel vett részt a díjkiosztón, de mindkétszer üres kézzel távozott.

2015. 12. 18. - A Saul fia bekerült az Oscar-döntőbe

A Saul fia is felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listájára. Magyarország utoljára 2013-ben A nagy füzet-tel képviseltette magát a kilences listán. Szabó István Hanussen című alkotása óta nem jelöltek magyar filmet Oscarra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

A Saul fiát vetítik az egyik amerikai moziban Forrás: Filmalap

2015. 12. 20. - A Saul fia diszkréten kezdett neki Amerika meghódításának

A Star Wars: Az ébredő erő-vel egy napon kezdték el játszani az amerikai mozik a Saul fiá-t. Az első hétvégéjén két New York-i és egy Los Angeles-i moziban vetítették. A limitált forgalmazás lényege, hogy kellő időt hagynak a film jó hírének az elterjedésére.

2016. 01. 11. - A Saul fia megnyerte a Golden Globe-ot

Ami Szabó Istvánnak kétszer sem jött össze, az Nemes Jeles Lászlónak elsőre sikerült, ő vehette át a díjat a Saul fia sikerének feltűnően örülő Helen Mirrentől. Nemes Jeles Gábor Zsazsa után a második magyar, akit Golden Globe-bal tüntettek ki.

Nemes Jeles László magasra emeli a Golden Globe-díjat Forrás: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater

2016. 01. 11. - Orbán Viktor is gratulált a Saul fia alkotóinak

„Wow! Egyedülálló magyar siker” – írta a miniszterelnök a Facebook-oldalán, majd gratulált a film összes alkotójának, szereplőjének és kitért Andy Vajnára is.

2016. 01. 13. - Az amerikai rendezők szerint is lenyűgöző a Saul fia

Az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) az elsőfilmesek idén létrehozott kategóriájában díjra jelölte Nemes Jeles Lászlót. A magyar szakembernek többek között az Ex Machiná-t jegyző Alex Garlanddal és az eddig színészként ismert Joel Edgertonnal kell megküzdenie.

Mindenki érezte, itt valami nagyon összejött

Erdély Mátyás, a Saul fia operatőre arról mesélt, milyen érzés volt úgy forgatni, hogy mindenki tudta, itt valami nagy dolog készül, és szerinte hogyan volt képes egy zöldfülű első filmes így beszakítani az asztalt. Olvassa el az interjút!

2016. 01. 13. - Már százezer magyar látta a Saul fiát

A júniusi premier óta százezren ültek be a filmre a hazai mozikban, a Filmalap fennállása óta csak négy olyan magyar alkotás volt, amely ennél több nézőt csábított be. És ez még nem a végeredmény, a Golden Globe-díj hatására és az Oscarra készülve több budapesti pláza és vidéki mozi kezdte el játszani ettől a héttől kezdve a filmet.

2016. 01. 14. - Oscarra jelölték a Saul fiát

1989 óta először jelöltek magyar filmet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Akkor Szabó István Hanussen-je került be a végső ötbe.