Nagy mellek nélkül is mindenben szupererős

Gal Gadot
Vágólapra másolva!
Amikor Gal Gadotot kiválasztották Wonder Woman szerepére, a rajongók felháborodtak, mondván, a színésznőnek kicsi a melle, egyáltalán nem olyan alakja van, mint a szuperhősnek. Azóta eltelt három év, bemutatták a Batman Superman ellen: Az igazság hajnalát, és hiába nem szerepel a címben, az uralkodó vélemény szerint a Csodanő elhomályosítja a két másik szuperhőst. Ki ez a vékony, de annál keményebb nő? 
Vágólapra másolva!

Szívem szerint megvárnám az önálló Wonder Woman-filmet, mielőtt kategorikusan kijelenteném, hogy Gal Gadot nagyszerű választás volt a női szuperhős szerepére, de el kell ismerni, hogy minden ebbe az irányba mutat. A Batman Superman ellen: Az igazság hajnala világpremierét a New York-i, ötezer fő befogadására alkalmas Radio City Music Hallban tartották. Batmant és Supermant is megtapsolták, de az este legnagyobb üdvrivalgását Wonder Woman kapta, amikor először tűnt fel a kosztümjében.

Gal Gadot a Batman Superman ellen londoni díszbemutatóján Forrás: AFP/Justin Tallis

Ő nyerheti a legtöbbet az új Batman-filmmel

Hogy mi lehet Gadot titka? Jó helyen kapiskál Henry Cavill, akinek rögtön feltűnt a színésznő szoborszerűsége és magassága: „Imponáló a megjelenése, és ez remekül illett az általa eljátszott szuperhőshöz.” Adottságain túl Gadot még nagyon szimpatikusan is állt hozzá a szerephez, ő elsősorban emberi vonásokkal akarja felruházni, egy normális nőként kezeli őt, aki amúgy isteni erővel bír.

Gal Gadot mint Wonder Woman Forrás: InterCom

A megjelent, jobbára csalódott kritikákban visszatérő elem, hogy a Batman Superman ellen egyik csúcspontjaként emelik ki az amazon hercegnő szereplését. Kár, hogy ha egymás mellé helyezzük, akkor mindössze nagyjából tizenöt percet adnak ki a jelenetei, így Gadot önmagában nem tudja megmenteni Zack Snyder filmjét. Ez a negyedóra viszont elég volt arra, hogy akit egy kicsit is érdekelnek a szuperhősmozik, az most lelkesen várja Wonder Woman első önálló fellépését.

A neve egy költemény

A vezetékneve folyópartot, a keresztneve pedig hullámot jelent, Még pár szót kellene hozzájuk illeszteni, és már ki is jönne a nevéből egy kellemes érzéseket keltő haiku. Eredetileg Greenstein volt a családi neve, ezt cserélte le az édesapja a jóval egyedibb Gadotra. Jimmy Kimmel joggal poénkodhatott azon a talk show-jában, hogy a színésznőnek Aquagirlt kellett volna eljátszania.

Tizennyolc éves korában megválasztották Izrael szépének

Sohasem álmodozott arról, hogy színésznő lesz belőle, tizennyolc éves koráig teljesen átlagos életet élt, és azt tervezte, hogy ügyvéd lesz. A kaland kedvéért elment egy szépségversenyre, és legnagyobb meglepetésére az ő fejére került a korona. Versenybe szállt a Miss Universe címért is, a legjobb tizenötbe ugyan nem került be, de Miss Israelként beindult a modellkarrierje.

Gal Gadot a Miss Universe szépségversenyen Forrás: AFP/Martin Bernetti

Vékony teremtés, de jó lesz vele vigyázni

Izraelben még mindig kötelező a katonaság, így aztán háromévnyi modellkedés után Gal Gadot is magára húzta a terepmintás egyenruhát. Újoncként remekül teljesített a három hónapos kiképzőtáborban, így kiképzőként szolgált két éven át a hadsereg egyik bázisán.

Vékony, de izmos - Gal Gadot a Batman Superman ellen első sajtótájékoztatóján a 2015-ös Comic-Conon Forrás: AFP/2015 Getty Images/Kevin Winter

„Először is hadd mondjam el, hogy a legjobb az lenne, ha egyik országnak sem lenne szüksége hadseregre. De Izraelben a katonai szolgálat része annak, hogy izraeli vagy. Valamit vissza kell adnod az államnak. Ez két vagy három évet jelent, és ez nem rólad szól” – állt ki hazája szabályai mellett Gadot a Glamour interjújában.

Majdnem Bond-lány lett belőle

A jogi egyetemre járt, amikor a modellmunkái felkeltették egy casting director érdeklődését. Elhívta A Quantum csendje meghallgatásaira, de a szerepet végül Olga Kurylenko kapta meg. A történetnek itt nincs vége, Gadot pár év múlva visszavágott ukrán származású kollégájának.

A Quantum csendje helyett a Halálos irammal debütált Hollywoodban Forrás: AFP/2009 Getty Images/Kevin Winter

Wonder Woman szerepére két másik színésznővel volt versenyben: a francia Elodie Yunggal, aki Elektrát játssza a Daredevil című tévésorozatban, illetve Kurylenkónak is nagy esélye volt arra, hogy ő vehesse a kezébe az igazság lasszóját. Gadot másodszorra már nem kapott ki Kurylenkótól, és hosszú távon mindenképpen ő járt jobban: míg a Bond-univerzumban egyszer szerepelt volna, addig Wonder Womanként három filmre szerződtették le, és Batmannel, Supermannel egyenrangú tagja lesz Az Igazság Ligájának.

Már a Wonder Woman előtt is játszott kemény csajt

„Nem akartam azt a Hollywoodban átlagosnak mondható szerepet eljátszani, amely abból áll, hogy az összetört szívű nő arra vár, hogy álmai férfija megmentse” – mesélt ambiciózus tervéről az Interview Magazine-nak, ami aztán meglepő gyorsassággal vált valósággá. Rögtön az első filmjében egy, a harcoktól nem megrettenő, független nőt játszhatott el.

Gal Gadot a Halálos iramban 5 című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Először a Halálos iramban-sorozat negyedik részében (aminek Halálos iram volt a magyar címe) tűnt fel Gisele-ként, egy mexikói drogbáró embereként. Idővel azonban tovább bonyolódott a karaktere, csatlakozott Dominic Toretto családjához, és további két Halálos iramban-filmben tűnt fel. A motorokért lelkesedő színésznő a hatodik résznél már azzal dicsekedett el a forgatáson, hogy a kaszkadőrmutatványok egy részét ő csinálja.

Először azt hitte, hogy Macskanő szerepére nézik meg

Amikor a Warner elhívta a meghallgatásra, semmi konkrétumot nem árultak el neki a filmről. Mivel Zack Snyder is ott volt a teremben, Gadot sejtette, hogy a Batman Superman ellen című szuperprodukcióhoz keresnek színészeket, de először arra gondolt, hogy Macskanő szerepére nézhetik meg őt. Csak mikor már Ben Affleckkel is leszerveztek egy közös próbát, hívta fel őt Zack Snyder, és kérdésbe csomagolva árulta el neki az igazságot.

Gal Gadot és Ben Affleck a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című filmben Forrás: Clay Enos / Warner Bros

„Nem tudom, hogy Tel-Avivban népszerű-e ez a képregény, de hallottál már Wonder Womanről?” Gadot először meg sem tudott szólalni az örömtől és a meglepettségtől. Aztán higgadtnak próbált tűnni, és annyit mondott, hogy „Wonder Woman, persze, hallottam már róla”.

Komoly gond volt a mellével

Amikor nyilvánosságra hozták, hogy Gadot játssza el a Csodanőt, rengetegen felhördültek az interneten. A csalódottság okát legtöbbször arra lehetett visszavezetni, hogy az izraeli színésznőt alkatilag nem tartották megfelelőnek a szerepre. Direktebben fogalmazva, kisebb a melle, és vékonyabb, mint a képregényekben látható Wonder Woman vagy mint Lynda Carter, aki a hetvenes években egy tévésorozatban játszotta el a karaktert.

„Ilyenek ezek a férfiak”- viccelődött egy interjúban Gadot. „Mindegyikük megszállottja a melleknek. Őszintén lenyűgözött engem, hogy itt van ez a csodálatos karakter, és ők egyedül azzal törődnek, hogy mekkora a mellem.” Három éve már, hogy kiderült, Gadot játssza el Wonder Womant, de a színésznő alakja még a múlt hónapban is szóba került Jimmy Kimmel talk show-jában. Miután a férfi elárulta, hogy nagy képregényrajongó, maga Gadot kérdezett rá, hogy mit gondol a melleiről. Ahogy ez a fenti videóból is látható, Kimmel elvörösödött, hirtelen azt sem tudta, hogy mit mondjon.

A kiválasztás és forgatás között megtanult kungfuzni

A katonai kiképzés és a Halálos iramban forgatásakor szerzett tapasztalatok megkönnyítették ugyan a dolgát, de így is sokat kellett dolgoznia, hogy valóban alkalmassá váljon a szerepre. Kilenc hónapon át edzett, és közben nyolc kiló izmot szedett fel.

Nem vette félvállról a felkészülést Wonder Woman szerepére - Gal Gadot az edzőteremben Forrás: Gal Gadot Instagram

Míg a Halálos iramban miatt különböző lőfegyverek használatát sajátította el, és megtanulta, hogyan csúszkáljon egy autóval, addig Wonder Woman szerepére készülve teljesen más dolgokra helyeződött át a hangsúly. Mivel egy harcos amazont kell megformálnia, ezért megtanult lovagolni, leckéket vett kungfuból, dzsúdzsucuból, kardforgatásból, illetve a közelharcot gyakorolta sokat.

Akkor is elbűvölő, amikor leugrik a boltba

Mint a legtöbb mai sztár, ő is tudatosan használja a közösségi médiát. Az Instagramját követve tudomást szerezhetünk arról, hogy éppen merre jár, mivel foglalkozik, és egy kicsit a színfalak mögé is betekinthetünk. Ha úgy tartja kedve, kacsintós, fözős kép kiséretében receptet oszt meg, de természetesen profi körülmények között készült, magazinokba való fotókból is van bőven.

Volt egy szabad délutánja, elment bevásárolni Forrás: Gal Gadot Instagram

A közös a posztolt képekben, hogy mindegyiken elbűvölően néz ki. A legfrissebb fotó egy talk show-szereplést örökít meg, a Batman Superman ellen szereplőgárdájával együtt figyel Conan O'Brien szavaira. Magam is meglepődtem, milyen sok időt el tudtam tölteni az Instagramján.

Jövőre filmtörténetet ír

„Fontosnak tartottam, hogy megmutassuk a karakter függetlenségét a Batman Superman ellen című filmben. Nem támaszkodik egy férfira, és nem azért részese a cselekménynek, mert az egy szerelmi történet. Nem azért van ott, hogy másokat szolgáljon” – összegezte Wonder Woman legújabb reinkarnációjának a lényegét a Glamournak adott interjújában. Hangozzék ez bármilyen izgalmasan is, ez még csak a kezdet: jövőre jön ugyanis az önálló Wonder Woman-film, amivel filmtörténetet fog írni Gal Gadot. Ez lesz az első szuperhősfilm, amelynek nő a főszereplője.

Jöhet felőlem a Jokerrel rémisztgető Öngyilkos osztag vagy a DC szuperhőseit egyesítő Az igazság ligája, én most a Wonder Woman-t várom a legjobban a Marvel nyomdokain filmes univerzumépítésbe kezdő DC filmjei közül. Nem lehet róla sokat tudni, pár képet adtak ki idáig a filmhez, illetve a fentebb látható rövid előzetest, de az éppen elég információ nekem a lelkesedéshez, hogy Gal Gadot játssza a főszerepet, nem Zack Snyder rendezi, és az első világháború idején játszódik.

Wonder Woman az amazonok társaságában Forrás: EW