Hova jutottak Hollywood egykori topligásai?

George Clooney, Julia Roberts
Vágólapra másolva!
A Pénzes cápa és az Alice Tükörországban ugyanazon a héten debütált a magyar mozikban, ami azért is érdekes, mert George Clooney, Julia Roberts és Johnny Depp így egyszerre fürdött be a pénztáraknál. Furcsa látni olyan színészeket megbukni, akik nem is olyan régen még a tuti sikert jelentették, ezért kíváncsiak lettünk. Kiválasztottunk tíz szupersztárt, akik tizenöt éve Hollywood élvonalába tartoztak, és megnéztük, hol tartott a karrierjük a kétezres évek elején, és mennyire hasítanak most. Tom Cruise kevesebb kockázatot vállal, Will Smith nem tudta átadni a stafétát a fiának, Angelina Jolie a kamerák mögött éli ki kreativitását, Johnny Depp ripacskodásába belefáradtak a nézők. 
Vágólapra másolva!

A Forbes magazin minden évben közzéteszi a száz legbefolyásosabb híresség listáját, amit éves bevételek, Google-találatok, sajtószereplések és rajongói támogatottság alapján állítanak össze. Érdekességképpen - már ahol rendelkezésre állt - mellékeltem minden színészhez egy adatot a 2000-es évek elejéről, valamint a legutóbbi helyezésüket.

Sandra Bullock

Forbes 100-as lista: 42. hely (2002); 36. hely (2014)

Egykor: Sandra Bullock kétségkívül a kilencvenes években élte a fénykorát – nyúlhatott akciófilmhez, romantikus filmhez, komoly drámához, mintha nem tudott volna hibázni. A kétezres évek elején ez a trend meg-megbicsaklott néhány félresikerült produkcióval, ugyanakkor 2000-ben ismét bankot robbantott a Beépített szépség-gel. A film eszmei értéke vitatható, ám Bullock megcsillogtatta benne komikusi képességeit, és szemléltette, hogy továbbra is rengetegen kíváncsiak rá.

Michael Caine, Sandra Bullock és Benjamin Bratt a Beépített szépség című filmben Forrás: InterCom

Négy évvel később Oscar-díjas filmben szerepelt: az Ütközések minden idők egyik legnagyobb blamázsaként vonult be a díjátadó történetébe, valószínűleg ő sem szívesen büszkélkedik vele, ám drámai alakításáról még azok is elismerően szoktak nyilatkozni, akik megveszekedetten gyűlölik a filmet.

Most: Bullock nem tűnt el a süllyesztőben, meg tudta őrizni szupersztár pozícióját: nem kényszerül arra, hogy feleség- vagy anyaszerepeket vállaljon, mint sok vele egykorú, pechesebb pályatársa. Ha akar, megcsíp magának egy komikusi főszerepet a kortárs amerikai vígjátékok nagyágyúja, Melissa McCarthy mellett (Női szervek), vagy akár egymaga elvisz a vállán egy technikailag forradalmi, költséges szuperprodukciót (Gravitáció).

Sandra Bullock és Billy Bob Thronton A válságstáb című filmben Forrás: ProVideo

Gyakran mégis becsúsznak nála olyan filmek, mint az Our Brand is Crisis: kényes társadalmi témákat feszegető, közepes produkciókat, amelyekben sokkal jobban játszik annál, amit az alapanyag lehetővé tesz.

George Clooney

Forbes 100-as lista: a 2000-es évek elején nincs rajta; 85. hely (2010)

Egykor: Beletelt némi időbe, mire Clooney a nagyvásznon is kamatoztatni tudta a Vészhelyzet-tel szerzett népszerűségét, a 2000-es évek elejére azonban egyértelműen befutott. Ez nagy mértékben köszönhető Steven Soderbergh-nek, aki az 1998-as Mint a kámfor-ban rátapintott, hogy jót tesz Clooney sármjának, ha egy kicsit összekoszolja, és az Ocean’s Eleven-ben is egy jó svádájú szélhámos szerepét osztotta rá.

George Clooney, Julia Roberts és Brad Pitt az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi - című filmben Forrás: InterCom

2000-ben csetlett-botlott végig először egy Coen-filmben (Ó, testvér, merre visz az utad), két évvel később pedig bemutatták első rendezését, az Egy veszedelmes elme vallomásai-t – az önironikus, bohózatba illő szerepek és saját rendezései azóta is pályája két markáns sarokkövét képezik.

Most: Ha minőségben nem is, anyagi szempontból tizenöt év elteltével is meglepően egyenletes képet mutat Clooney karrierje: egy-két kivételtől eltekintve (Holnapolisz, Műkincsvadászok) nincsenek ordas nagy bukásai. Mi a trükkje? A sztárságával felhalmozott tőkét színészként és producerként is alacsony költségvetésű, „felnőtt” filmekbe fekteti, amik nem repülnek a box office listák élére, de nem is kell nekik, elég, ha a maguk szerény módján szépen teljesítenek.

George Clooney az Ave, Cézár! című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Az idei Ave, Cézár! 22 millió dollárba került, a bevétele ennek háromszorosa; nem egy nagy siker, de nem is katasztrófa.) Clooney olyan sztár, akit nem nyomaszt a felelősség, hogy akkorát kell kaszálnia a filmjeivel, mint egy blockbusternek; azt csinálhatja, ami jólesik neki.

Tom Cruise

Forbes 100-as lista: 1. hely (2001); 52. hely (2015)

Egykor: Talán nincs még egy olyan kalandos időszak Cruise karrierjében, mint a kétezres évek legeleje, amire még nem nyomta rá a bélyegét a szcientológiai egyházhoz való kötődése sem. Öt éven belül együtt dolgozott Kubrickkal, Paul Thomas Andersonnal, Michael Mann-nal, John Wooval (utóbbival tovább építve a Mission: Impossible-szériát).

Tom Cruise a Különvélemény című filmben Forrás: InterCom

A szerepválasztásaival próbált kitörni a szépfiú és akciósztár skatulyájából: a Magnoliá-ban sekélyes életvezetési gurut játszott, a Collateral-ban pedig egy ősz hajú, szociopata bérgyilkost. A jövőjét találó módon Spielberg agyas sci-fije, a Különvélemény vetítette előre: egy igényes blockbuster, amelyben rokonszenves akcióhősként rohanja végig a teljes játékidőt.

Most: Tom Cruise fénye mára kicsit megkopott, de még így is töretlennek mondható: a nézők általában befizetnek egy filmre, ha Cruise-t látják a plakáton. Szorosan kézben tartja a saját brandjét: ő választja ki a filmje rendezőit, akik tehetségesek, de igazodnak az elképzeléseihez, és a kaszkadőrtrükköket leszámítva nem támaszt maga elé nagy színészi kihívásokat.

Tom Cruise és Emily Blunt A holnap határa című filmben Forrás: InterCom

Csalódás, hogy biztonsági játékot játszik, azt viszont teljes intenzitással műveli, és ha nem is olyan bevállalós, mint tizenöt éve, a saját imidzsével azért hajlandó játszani: A holnap határá-ban gyáva férget testesít meg, aki plasztikmosolya mögé bújik, és olyan sokszor megölik a film során, hogy még az utálói is élvezni fogják a filmet. Az sem utolsó dolog, hogy vele egyenrangú női partnerekkel osztja meg a vásznat (Emily Blunt, Rebecca Ferguson) – sőt, hagyja, hogy túlszárnyalják.

Matt Damon

Forbes 100-as lista: a kétezres évek közepén az 50. hely körül mozgott; sem előtte, sem utána nincs rajta

Egykor: Nem Matt Damon az egyetlen a listán, akinek a karrierje 2002-ben nagyot fordult (lásd, kettővel lejjebb), valami lehetett a levegőben, ami új vágányra terelte a feltörekvő tehetségeket. A fiatal színésznek már volt egy Oscarja a Good Will Hunting forgatókönyvéért, asszisztált világsztárok oldalán az Ocean’s Eleven-ben, a sztárok sorába viszont A Bourne-rejtély emelte be.

Matt Damon A Bourne-rejtély című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Az akciófilm újradefiniálta a zsáner formanyelvét, Damon pedig megtalálta a szerepkört, amit mintha rászabtak volna: a hétköznapi srác, aki mellesleg átlagon felüli képességekkel rendelkezik, mégis könnyű vele azonosulni.

Most: Matt Damon egyszer megpróbálta elengedni Jason Bourne-t, és Jeremy Renner kezébe helyezte a kémtörténetet, a közönség – meg a producerek – azonban visszakövetelték: tizennégy évvel az első felvonás után az idén újra összefog Paul Greengrass rendezővel. A filmet nemes egyszerűséggel Jason Bourne-ra keresztelték: nincs már szüksége egyéb sallangokra, a neve ugyanúgy fogalommá vált, mint James Bond.

Matt Damon a Mentőexpedíció című filmben Forrás: InterCom

A közvetlen jófiú szerepkört pedig egy másik közönségsikerben, a Mentőexpedíció-ban teljesítette ki: ha van kvintesszenciális Matt Damon-figura, akkor az a Marson ragadt asztronauta, aki józan paraszti eszével húzza ki magát a csávából. Nagyságrendekkel megnőtt az ázsiója a vizsgált időintervallumban, ám örökös pár lépésnyi lemaradását még így sem tudja ledolgozni egy DiCaprióval szemben.

Johnny Depp

Forbes 100-as lista: 4. hely (2004); 87. hely (2015)

Egykor: A 2003-as év vízválasztó vonal Johnny Depp pályafutásában. A kilencvenes években még inkább csak kultszínészként tartottuk számon: kicsit egzotikus arcával, vállaltan furcsa szerepeivel kilógott a hagyományosabb sztáralkattal rendelkező férfi csillagok közül.

Johnny Depp és Orlando Bloom A Karib-tenger kalózai című filmben Forrás: InterCom

Alulértékelt státuszán A Karib-tenger kalózai változtatott: valószínűleg maga sem gondolta, hogy egy kalózos vidámparki attrakció megfilmesítésével érdemli ki első Oscar-jelölését, amit évek óta követeltek a rajongói. Neve összeforrt Jack Sparrow-val, és ha elvonatkoztatunk attól, hogy azóta beleragadt a manírjaiba, első felbukkanása még egy végtelenül szórakoztató, méltán ünnepelt alakítás.

Most: Szinte már elcsépelt dolog Deppet savazni, ám most, hogy a felesége, Amber Heard bántalmazással vádolja, és egyre rondább részletek derülnek ki a magánéletéről, nehéz őt sajnálni. A botrány aligha fog véget vetni a karrierjének, de jelentősen megtépázza amúgy is rongyos nimbuszát.

Az elmúlt években zsinórban buktak meg nagy dobásnak szánt produkciói – volt köztük western (A magányos lovas), sci-fi (Transcendence), vagy a nagy kritikai visszatérésnek szánt bűndráma (Fekete mise).

Johnny Depp az Alice Tükörországban című filmben Forrás: Fórum Hungary

Ripacskodása már csak olyankor vonzotta be a nézőket, amikor Jack Sparrow gúnyáját öltötte fel újra, esetleg Tim Burtonnel fogott össze, de idén ezt a mentőkötelet is elvesztette: az Alice Tükörországban óriásit hasalt az amerikai mozipénztáraknál, ami az első rész megasikere után egyértelmű üzenet a közönség részéről: beleuntunk a jelmezes mórikálásba.

Leonardo DiCaprio

Forbes 100-as lista: a 2000-es évek elején nincs rajta; 89. hely (2015)

Egykor: 2002-ben mutatták be DiCaprio egyik legszórakoztatóbb filmjét, ugyanakkor mégsem a Kapj el, ha tudsz! számít fontos mérföldkőnek ebből az évből, hanem egy kevésbé sikeres alkotás: a New York bandái volt az első közös munkája Martin Scorsesével, amit négy másik követett, egyben a kezdőpontja a pályája azon szakaszának, amelyben ráfeküdt a fajsúlyos, presztízsértékkel bíró filmekben való szereplésre. Két évvel később, az Aviátor-nál már meg is szólaltak az első, Oscar-díjat követelő hangok, végleg levetkezte magáról a tejfelesszájú imidzset.

Leonardo DiCaprio az Aviátor című filmben Forrás: Mokép

Most: Míg Cruise mára maga mögött hagyta az autoriter, erős kézjeggyel bíró rendezőket, DiCaprio ellenkező előjelű irányba halad: keresi a lehetőséget, hogy egyedi látásmódú filmkészítők keze alá dolgozzon. Így vállalt szerepeket Tarantinónál (Django elszabadul), Baz Luhrmannál (A nagy Gatsby), vagy épp Alejandro Gonzalez Inarritunál (A visszatérő).

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmben Forrás: InterCom

A véresen komoly, egyre nagyobb fizikai és szellemi erőkifejtést igénylő szerepek mára szinte teljesen kiszorították a lazább figurákat a filmográfiájából – nem véletlenül hoztam fel a Kapj el, ha tudsz!-ot, azóta sajnálatosan szűkmarkúan méri a komikusi pillanatokat. Most, hogy a polcán áll az Oscar, kérdés, hajlandó lesz-e könnyedebb műfajokba kirándulni, vagy marad a megterhelő, grandiózus projekteknél.

Angelina Jolie

Forbes 100-as lista: 13. hely (2004); 73. hely (2014)

Egykor: Johnny Deppet komoly kultusz övezte, mielőtt a széles nagyközönséget is meghódította volna; Matt Damon is felhívta már magára a figyelmet két címszereppel (Ryan közlegény megmentése, A tehetséges Mr. Ripley). Barokkos túlzás volna állítani, hogy Angelina Jolie a teljes ismeretlenségből robbant be a Tomb Raider-rel: a Gia című tévéfilmmel Golden Globe-ot, az Észvesztő-vel pedig Oscar-díjat is nyert.

Daniel Craig és Angelina Jolie a Lara Croft: Tomb Raider című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Mégis Lara Croft teremtett belőle szexszimbólumot. Szintén erre az időszakra tehető Billy Bob Thorntonnal való viharos kapcsolata, amivel rendszeresen felkerült a bulvárlapok címlapjára.

Most: Jolie nem hagyta maga mögött a színészetet, a 2014-es Demóná-val egyenesen pályafutása legnagyobb bevételét szállító élőszereplős filmjét forgatta le. A hangsúlyt azonban áthelyezte élete egyéb színtereire. A kamerák mögé állva építi rendezői karrierjét, és egy második világháborús akcióeposz után tavaly A tengernél című, személyes filmjével jelentkezett, amiben Brad Pitt oldalán olyan filmtörténeti párosok nyomdokaiba lép, mint Liz Taylor és Richard Burton.

Angelina Jolie A tengernél forgatásán Forrás: UIP Dunafilm

Talán még ennél is fontosabb karitatív tevékenysége: az ENSZ nagyköveteként harcol a menekültek jogaiért, kampányt indít a háborús övezetekben elkövetett nemi erőszak megfékezésére, és nyíltan vall melleltávolító műtétjéről, hogy felhívja a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára. Jolie mára Hollywood egyik legbefolyásosabb nagyasszonyává nőtte ki magát.

Brad Pitt

Forbes 100-as lista: 36. hely (2004); 28. hely (2012)

Egykor: A Harcosok klubja utáni időszak vegyes képet mutat. Az egyik véglet Guy Ritchie fergeteges akcióvígjátéka, a 2000-es Blöff, a géppuska-beszédű, érthetetlen cigány szlengben zagyváló, hiperaktív bokszoló szerepében karakterszínész oldalát domboríthatta ki.

Brad Pitt a Trója című filmben Forrás: InterCom

A másik véglet Akhilleusz a Trójá-ból, hagyományos sztárszerep, amelyben elsősorban szépnek és erősnek kellett lennie. A film Amerikában alulteljesített, a világ többi részén viszont többszörösen visszahozta a gyártási költségeit, jelezve, hogy Brad Pitt globálisan nagyobb sztárnak bizonyult, mint saját hazájában.

Most: Érdekes megfigyelni, ahogy Pitt egyre inkább a háttérbe vonul színészként: vállal ugyan még főszerepeket klasszikus hollywoodi zsánerfilmekben (Harag, Z világháború), és ha a felesége hívja, neki is szívesen dolgozik (A tengernél), de ha csak teheti, inkább színes, érdekes mellékszerepeket választ magának.

Brad Pitt és Angelina Jolie A tengernél című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Ebben nagy szerepet játszik Pitt produkciós cége, a Plan B, amit 2001-ben alapított, és 2006 óta egyedüli tulajdonosa. A Plan B rengeteg merész, nem egyszer kockázatos szerzői filmeket karol fel: ők gyártották Az élet fájá-t, a 12 év rabszolgaság-ot, A nagy dobás-t, illetve Andrew Dominik két nagyjátékfilmjét (Jesse James meggyilkolása…, Ölni kíméletesen).

Brad Pitt A nagy dobás című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Pitt ezzel két legyet üt egy csapásra: a nevével fémjelzett produkciók előtt olyan kapuk is megnyílnak, amik nélküle zárva maradnának, miközben neki is csurran-cseppen egy-két színvonalas szerep.

Julia Roberts

Forbes 100-as lista: 1. hely (2000); 80. hely (2012)

Egykor: A kilencvenes évek volt Julia Roberts diadalmenete. Micsoda évtized: a Micsoda nő!-vel indult, és az Erin Brockovich – Zűrös természet jelentette a betetőzését az Oscar-díjjal. Mindig nagy kérdés, milyen kapukat nyit meg az Oscar egy színész számára, és hogyan él a lehetőséggel.

Julia Roberts az Erin Brockovich - Zűrös természet című filmben Forrás: InterCom

Roberts kereste a színészi kihívásokat: még három film erejéig Steven Soderbegh múzsája maradt, és Mike Nichols párkapcsolati drámájában, a Közelebb-ben feszegette határait.

Másfelől viszont a kényelmes szerepeket sem vetette el: milliomodszorra is eljátszotta a boldogságra vágyakozó romantikus hősnőt az Amerika kedvencei­-ben, és rekordot döntött a Holt költők társasága feminista verziójával, a Mona Lisa mosolyá-val – 25 millió dolláros gázsiját azóta sem nagyon tudta felülmúlni másik színésznő. Julia Roberts, a sztár a fejére nőtt Julia Robertsnek, a színésznek: az Ocean’s Twelve-ben karakterének, Tess Oceannek a nagy svindli keretein belül el kell játszania Julia Robertset, mivelhogy megszólalásig hasonlít rá.

Most: A Pénzes cápá-val Roberts visszatérhetett volna a releváns színészek táborába, a kritikusok azonban nem találták elég meggyőzőnek a túszdrámába csöppenő tévéproducer sablonos szerepében (szerintünk sem nyújtott emlékezetes alakítást, csupán arra emlékeztetett, hogy tíz évet letagadhatna).

Julia Roberts a Pénzes cápa című filmben Forrás: InterCom

Még így is jobban járt, mint az Anyák napjá-val, a giccses ünnepi melodrámákra szakosodott Garry Marshall új filmjével, amivel kapcsolatban az az egyetlen érdekfeszítő momentum, hogy a plakáton is látható, kínos frizuráját nem először láthatjuk: gondolom, sokan emlékeznek, hogy a Sztárom a párom-ban egy híres filmcsillagot játszott, a karakter egyik fiktív filmjében, egy sci-fiben viselte ezt a parókát.

Will Smith

Forbes 100-as lista: 11. hely (2003); 75. hely (2014)

Egykor: Az időszak azzal telt Will Smith számára, hogy készpénzre váltotta a kilencvenes években szerzett óriási népszerűségét (és megpróbálta semmissé tenni a Vadiúj vadnyugat-ot): lehúzott még egy bőrt a Men in Black-ről és a Bad Boys-ról, utóbbival csaknem kétszer annyit kaszálva, mint az első résszel.

Will Smith az Én, a robot című filmben Forrás: InterCom

Több szempontból is összevethető amúgy Tom Cruise-zal: ő is élete egyik legjobb alakítását nyújtotta egy Michael Mann-filmben (2001-ben, Muhammad Ali szerepében), őt is jelölték Oscarra, és bepróbálkozott egy sci-fi-adaptációval, az Asimov-novellafüzérből készült Én, a robot-tal.

Most: Az elmúlt években Smith közepes költségvetésű, vegyes fogadtatásban részesülő, nem sok vizet zavaró filmekben tűnt fel: a Focus – A látszat csal-ban Margot Robbie túlragyogta, a Sérülés-sél pedig elmaradt a remélt Oscar-jelölés.

Will Smith és Margot Robbie a Focus - A látszat csal című filmben Forrás: InterCom

Mindez jelzi, hogy Smith szupersztárstátusza már nem a régi, részben annak köszönhetően, hogy A Föld után-ban szimbolikusan át akarta adni a stafétát a fiának, kinevelni a Smith sztárok új generációját, ám a filmes dinasztia alapítása hamvába holt, Jadenből nem lett sztár, cserébe az apja is elhalványult. Az Öngyilkos osztag-gal a nyáron bizonyíthatja, igaz-e még rá a régi kijelentés, hogy nincs nála jobb befektetés Hollywoodban.