Tíz elképesztő történet Gábor Zsazsa életéből

Gábor Zsazsa
Vágólapra másolva!
Gábor Zsazsa élethosszig tartó népszerűségét és hírnevét nem csupán legendás szépségének, férjhalmozásának és az ötvenes-hatvanas években virágzó hollywoodi karrierjének köszönhette. Mint napjaink celebjeinek méltó előképe, mesterien értett a botránykeltéshez és mozgalmas, nem éppen problémamentes életének izgalmas részleteit mindvégig készségesen zúdította a nyilvánosságra. A konvenciókra fittyet hányó, nagyszájú femme fatale szaftos sztorijaiból válogattunk, így kiderül, miért került a színésznő hetvenhárom évesen börtönbe, milyen szerető volt Frank Sinatra, milyen érzés egy egész napot Charlie Chaplinnel hullámvasutazni, és hogy Elvis Presley „átmenet volt az úriember és egy nagy, szexi kígyó között”. 
Vágólapra másolva!

1. Gábor Zsazsa 1941-ben hagyta el Magyarországot, és meg sem állt Los Angelesig, ahol testvére, Éva révén – aki ekkor karrierje elején járó, szerződtetett színésznő – azon nyomban bejáratos lett az összes puccos társasági eseményre. Két héttel a megérkezése után máris maga Charlie Chaplin szöktette meg a vidámparkba egy filmes partiról. „Charlie-val az idő nagy részét a hullámvasúton töltöttük, és hot dogot ettünk. Élveztem minden percet. Egy nap azonban telefonált: Te túl szép vagy hozzám – közölte, és soha többé nem hívott meg.” Búcsúajándékként játszópajtásának Chaplin egy spánielt ajándékozott.

Buliznak a Gábor lányok (Éva és Zsazsa) Forrás: AFP

2. A Gábor lányok az első időkben komoly megélhetési gondokkal küszködtek, ezért Zsazsa felkereste édesapja jó barátját, a szintén magyar származású filmrendező-producert, Korda Sándort, hogy szerződést kérjen tőle. A papa annak idején jelentős összeggel támogatta barátja filmes próbálkozásait, Korda bácsi azonban meglepő módon gondolta viszonozni a szívességet: „Megérkezve átadtam Apa üdvözletét, majd az Éváéhoz hasonló szerződést kértem tőle. – Vetkőzz le! – hangzott a »bácsi« válasza. Feldúltan távoztam.”

Gábor Zsazsa és Dean Martin 1954-ben Forrás: AFP

3. Zsazsa a magánéletét tekintve sem teketóriázott, és hamarosan hozzáment az amerikai hotelmágnás Conrad Hiltonhoz, aki a nászéjszakán sem tagadta meg pénzimádó önmagát. Összekötve a kellemest a hasznossal, a nászutat Chicagóba tervezte, mert szerette volna megvásárolni a Blackstone hotelt. Fergeteges első éjszakájukra a színésznő így emlékezett: „Még révetegen, szenvedélyesen férjem tiszta kék szemébe néztem, s szerelmi vallomások zuhatagát várva megkérdeztem: – Mire gondolsz, Conrad? – A kutyafáját, hát a Blackstone-üzletre! – felelte.”

Később Hiltontól született egyetlen gyermeke, Francesca, akinek fogantatásáról Zsazsa azt állította, hogy a férje megerőszakolta. De Zsazsa is megérte a pénzét: összeszűrte a levet Hilton fiával, Nickyvel (aki később Liz Taylor férje lett), ráadásul még a Hiltonnal való házassága alatt.

Gábor Zsazsa, Conrad Hilton és Natalie Wood Forrás: AFP

4. Hiltont a férjek sorában George Sanders angol színész követte, akinek Zsazsa végeredményben az egész karrierjét köszönhette. Házaséletüket virtuóz féltékenységi jelenetek tarkították, melyek közül a legelső mindjárt a színésznő ablakon történő kilógatásával végződött. „– George, gondolkodj egy kicsit – rimánkodtam. – Ha kidobsz, a Sing-Singben végzed. Én pedig túlélem! Visszahúzott a szobába. Én pedig hálát mondtam szerencsés csillagaimnak: először azért, mert adtak annyi erőt, hogy meg tudjak szólalni (...), másodszor pedig a Balenciaga ruhámért. Egy olcsóbb szövet biztosan elszakad, és az örökkévalóságba juttat.”

Gábor Zsazsa és George Sanders Forrás: AFP

5. Hihetetlen gyorsasággal kezdetét vette Gábor Zsazsa sztársága, szerződést kötött az MGM-mel, leforgatta a Csinibabá-t, majd a Nem vagyunk házasok-at Marilyn Monroe-val, és főszerepet kapott a Moulin Rouge-ban. A kritikusok ugyan kíméletlenül támadták alakításait, mégis kis híján főszerepet kapott egy filmművészeti szempontból is (nagyra) értékelhető alkotásban, Orson Welles, A gonosz érintésé-ben.

Orson Welles és Gábor Zsazsa A gonosz érintése 1958-as forgatásán Forrás: AFP

Marlene Dietrich ugyanis a forgatás alatt megbetegedett, és Welles megkérdezte Zsazsát, el tudna-e játszani egy idősödő nőt. „Természetesen, Orson, szívesen – feleltem habozás nélkül. Marlene 39,6 fokos lázzal feküdt, de azonnal bejött dolgozni, amint megtudta, hogy a szerepét nekem adták. Ennyire »tetszett« volna neki, ha én veszem át a helyét.”

6. Miután elvált George Sanderstől, Gábor Zsazsa kellemetlen afférba keveredett Frank Sinatrával. Egy közösen elköltött vacsora után, ahol Sinatra „egész este fennhagyta a kalapját, nehogy meglássák kopasz feje búbját”, hazakísérte a színésznőt, és azt találta mondani, hogy addig nem megy haza, míg le nem fekszenek egymással, majd bevette magát a házába. Így emlékezett a sztár: „Frank Sinatra azonban hajthatatlan maradt, míg le nem feküdtem vele. Így hát megtettem. A szeretője lettem azért, hogy elmenjen, s ettől kezdve gyűlöltem. És Frank tudta ezt.”

Gábor Zsazsa az 1952-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: The Picture Desk/n/a/Bob Hawkins

7. Gábor Zsazsa szeretőinek se szeri se száma, és bár Frank Sinatra a színésznő szavaival élve „nem volt kihívás”, Richard Burton „annál inkább”, a randevúra tréningruhában érkező Sean Connery pedig egyenesen a „romantikus és érzéki” jelzőket érdemelte ki.

Hogy-hogy nem, egy Las Vegas-i fellépésen Elvisszel is összehozta a sors. „Kaptam egy üzenetet, hogy találkozni szeretne velem. Így kerültem az öltözőjébe, és közömbösen várakoztam. Semmit sem tudtam róla. És nem is akartam. Aztán a nyíló ajtóban megjelent a legvonzóbb férfi, akihez foghatót még nem láttam. (...) Szédületes vonzerővel rendelkezett, de akkor én mást szerettem, így elszakadtunk.”

Gábor Zsazsa Forrás: AFP

8. Marlon Brandóval még idáig sem jutott a férfifaló szépség, ugyanis a vodkát szürcsölő színész a Tonight Show-beli első találkozásukkor ezt vetette oda a műsorvezető Johnny Carsonnak: „Tudod, Johnny, mit csinálnék legszívesebben ezzel a lánnyal? Megbasznám.” Majd a mellette ülő Zsazsához fordulva nyomatékosította szavait: „Zsazsa, egy férfi veled csak egyetlen dolgot csinálhat: hátradönthet és megbaszhat.”

A műsor után pár évvel egy parkolóban találkoztak újra, de Brando ekkor sem jutott tovább a színésznő mellének fixírozásánál. „Nekem valóban tetszett Brando, és sajnálom, hogy kimaradt az életemből. (...) De én csak józan férfinak tudnék igent mondani. És, sajnos, Marlon Brando sosem volt az.”

9. Gábor Zsazsa nem foglalkozott a korával: „Kortudatlan ember vagyok. Azt hiszem, attól a perctől kezdve, amikor egy nő félni kezd az öregségtől, öregedni kezd. Én sosem gondolok rá. Elfelejtettem a koromat.” A tételt bizonyítandó, a hetvenes éveiben járó sztár fitneszvideóval örvendeztette meg rajongóit, amelyen két fényesre olajozott bőrű izompacsirtával bohóckodik úszómedencéje partján, miközben illetlen és sikamlós megjegyzésekkel illeti tornadresszes személyi edzőit. „It's simple, Dahling” – zeng a jellegzetes magyar akcentussal kiejtett cím.

10. A sztár utoljára az emlékezetes 1990-es rendőrpofozós botrányával került a címlapokra, amikor felképelt egy éppen közúti intézkedést végrehajtó rendőrt, mert szerinte elfogadhatatlan módon viselkedett vele. Zsazsát őrizetbe vették és három nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Gábor Zsazsa rendőrségi fotója Forrás: Origo

Az incidenst – bár állítása szerint nagyon megviselte – végül úgy értékelte, mint „egy újabb epizód Gábor Zsazsa véget nem érő kalandjainak sorában”, ugyanakkor megjegyezte: „Semmi szükségem arra, hogy egy bírósági tárgyalás okozta megpróbáltatás árán irányítsam magamra a reflektorfényt.” Hát persze, hiszen ahogy könyvében írja: „Tetszik, vagy nem, segít, vagy nem, úgy tűnik arra születtem, hogy szenzáció legyek. Szükségszerűen feltűnést keltek.”

Gábor Zsazsa egy ZZG rendszámú Rolls-Royce-ra támaszkodik Forrás: AFP

Az cikkben használt idézetek Gábor Zsazsa Nekem nem elég egy élet című önéletrajzi könyvéből származnak.