Vágólapra másolva!
2017-ben is egyik ámulatból a másikba fognak esni a popcornfilmek szerelmesei. Keanu Reeves megint halomra lő mindenkit, visszatér King Kong, és nagyobb lesz, mint valaha, Vin Diesel pedig Charlize Theron kedvéért fordít hátat az autós bandájának. A romantikus lelkületű nézőket Emma Watson fogja táncba vinni, a sci-fi-rajongókat Scarlett Johansson, illetve Ryan Gosling és Harrison Ford párosa serkenti majd gondolkodásra. Megint lesz sok szuperhősfilm: mi Thor és Hulk közös kalandjától várjuk a legnagyobb meglepetést, és persze az év végén a nyolcadik Star Wars-film is befut. Ön melyiket várja a legjobban?
Vágólapra másolva!

John Wick 2 (John Wick: Chapter 2)

Rendező: Chad Stahelski
Világpremier: 2017. február 10.

Első pillantásra egy tucatakciófilmnek tűnt a John Wick, ami annyiból állt, hogy Keanu Reeves halomra lőtte az útjába álló ellenfeleit. A lehengerlően stílusos rendezés viszont messze az átlag fölé emelte. A folytatástól is ugyanezt várhatjuk: balettelőadáshoz hasonlatos, precízen megkomponált gyilkolászásokat és egy eleganciájára mindig odafigyelő főhőst. Az előzetes alapján mindössze egy dolgon, a helyszínen változtattak: immáron egy kontinenssel arrébb, Rómában fog véres táncot lejteni Reeves.

Logan

Rendező: James Mangold
Világpremier: 2017. március 3.

Úgy tűnik, hogy Hugh Jackman méltó módon akar búcsúzni Rozsomáktól. A magasabb korhatár-besorolás lehetővé tette, hogy a szokásos szuperhősös ugrabugra helyett egy sötétebb és melankolikusabb filmet forgassanak a főszereplő öregkoráról, akinek már minden porcikája fáj, és az öngyógyító képessége sem az igazi. A Logan a fémkarmú mutáns és Xavier professzor kapcsolatára koncentrál, lelki tipródásuk előtérbe állításával visszarángat minket a földre. Könnyen megeshet, hogy Jackman utolsó Rozsomák-filmje egyben a legjobb is lesz.

Kong: Koponya-sziget (Kong: Skull Island)

Rendező: Jordan Vogt-Roberts
Világpremier: 2017. március 9.

2005-ben mutatták be az utolsó King Kong-filmet, nem mondhatnánk, hogy égető szükség lenne egy újabb feldolgozásra. Mi mégis majd kiugrottunk a bőrünkből, amikor az előzetesben megtapasztaltuk az Apokalipszis most-ot megidéző fenyegető atmoszférát, amit a zakkant John. C. Reilly akasztófahumora fog oldani. Többek között Brie Larson és Tom Hiddleston ragad majd az óriásmajom szigetén, ahol a legnagyobb veszedelmet a föld repedéseiből előmászó szörnyek jelentik majd.

A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast)

Rendező: Bill Condon
Világpremier: 2017. március 23

A látványorgiák a legtöbb esetben erőszakosak is – nézzen csak végig ezen az összeállításon, de szerencsére azoknak is tudunk filmet ajánlani, akik a hollywoodi moziélményt úgy szeretik a legjobban, ha romantikával van fűszerezve. A Disney nem kockáztatott klasszikus meséje felmelegítésekor: csodálatos díszletek között, hagyománytisztelő módon mesélik újra a szerelmi történetet, a szépség szerepére pedig megnyerték Emma Watsont. Pár hónap, és a fél világ a színésznővel akar majd keringőzni.

Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell)

Rendező: Rupert Sanders
Világpremier: 2017. március 30.

A Páncélba zárt szellem című japán anime jelentőségét nem lehet eltúlozni: az internet térnyerésére reagálva hihető jövőképet festett le, a cyberpunk műfaj egyik alapvetéséve vált, a pár évvel későbbi Mátrix is merített belőle. Mit adhat ehhez hozzá a Hófehér és a vadász rendezője?

Az előzetesből annyi már kiderült, hogy a látványvilág lebilincselő lesz, még azt is meg lehet kockáztatni, hogy a jövő év szuperprodukciói közül külsőségekben ez a sci-fi lesz majd a csúcs. De vajon tartalmilag is méltó utódja lesz az eredeti animének? Az önmagát kereső, géptestben lakozó Őrnagyot megformáló Scarlett Johansson szerint nem csupán izgalmakban és látványban lesz erős a film, hanem elgondolkodtató is lesz.

Halálos iramban 8 (The Fate of the Furious)

Rendező: F. Gary Gray
Világpremier: 2017. április 13.

Nyolcadik részénél jár a sorozat, mégis sikerült meglepnie minket a film első előzetesének: felbomlott a sebesség őrültjeinek szent családja, Dominic Toretto (Vin Diesel) egy szőke bombanő (Charlize Theron) hatása alá kerül, és egykori társai ellen fordul. Remek ötlettel adhatnak új lendületet a szériának, és emellett az őrületes túlzásokra épülő akciójelenetekre is rá tudtak tenni egy lapáttal: a jégmezőn száguldó kocsikat egy tengeralattjáró veszi üldözőbe.

A galaxis őrzői 2 (Guardians of the Galaxy vol. 2.)

Rendező: James Gunn
Világpremier: 2017. május 4.

2017 egyik legszédítőbb utazására vihet majd el minket A galaxis őrzői második része, melyben minden egyes szörnyre és űrcsatára fog jutni néhány menő beszólás, és az előző évtizedek slágereiből összeállított soundtrack is garantáltan felpezsdíti majd a vérünket. Űrlord (Chris Pratt) várhatóan most is hülyét csinál majd magából Gamorra (Zoe Saldana) előtt, Mordály ismét sokat fog bosszankodni, és az már most holtbiztos, hogy Baby Groot láttán nézők millióinak fog elolvadni a szíve. A színészgárdához két nagyágyú, Kurt Russell és Sylvester Stallone csatlakozott.

Alien: Covenant

Rendező: Ridley Scott
Világpremier: 2017. május 19.

A Prometheus felemás sikerrel tudta kibővíteni az Alien-filmek világát, erényei mellett bosszantó hibákból is sok volt benne. A folytatáshoz kiadott első előzetes azt sugallja, hogy a Covenant vissza fog térni a sorozat gyökereihez, és jobbára A nyolcadik utas: a Halál-ban megismert dolgokkal akarja majd a frászt hozni ránk.

Ismét lesz egy szerencsétlen, aki az alientojás fölé hajol, ismét erős szexuális töltete lesz a szörny támadásainak, és ismét lesz egy női tagja (Katherine Waterston) a legénységnek, aki felveszi a harcot a xenomorphokkal. Van egy érzésünk, hogy ezeken túl meglepetésekkel is fog szolgálni a film.

Wonder Woman

Rendező: Patty Jenkins
Világpremier: 2017. június 2.

A Batman Superman ellen és a Suicide Squad fiaskója után már muszáj fenntartásokkal kezelni a DC képregényfilmjeit, de mi örök reménykedő típusok vagyunk. Gal Gadot már bebizonyította, hogy remek választás volt a Csodanő szerepére, most kíváncsian várjuk, hogyan módosul az amazon naiv világszemlélete, miután kilép a saját világából, és megtapasztalja az első világháború poklát. Az előzetes által felvillantott akciójelenetek szemet gyönyörködtetőek, hátha most lesz hozzá egy koherens és érdekfeszítő történet is.

A múmia (The Mummy)

Rendező: Alex Kurtzman
Világpremier: 2017. június 8.

Az Universal is a Marvel által már bejárt ösvényt választotta, és a legendás teremtényeire alapozva (Farkasember, Frankenstein stb.) egy külön filmes univerzumot akar teremteni. Első lépésként a napjainkban feltámadó múmiát és a hullaházban újraéledő Tom Cruise-t ereszti össze. Ebből a változatból már hiányozni fog a Brendan Fraser-féle A múmia játékossága, helyette sokkal komorabb és ijesztőbb lesz. Sofia Boutella négyfelé osztódó szembogara rémálmainkban fog előjönni.

Pókember: Hazatérés (Spider-Man: Homecoming)

Rendező: Jon Watts
Világpremier: 2017. július 7.

A legújabb Pókember (Tom Holland) már túl van a bemutatkozáson, az Amerika Kapitány: Polgárháború legenergikusabb és legviccesebb pillanatai közül több is neki volt köszönhető. A hálószövő szuperhős az összes eddigi mozifilm közül a mostaniban lesz a legfiatalabb, illetve most fog a leggyorsabban pörögni a nyelve.

Az alkotókat John Hughes kultikus tinifilmjei inspirálták, ami azt jelentheti, hogy legalább akkora hangsúlyt kapnak majd Peter Parker gimnáziumi botladozásai, csajozási kísérletei, mint a harca az aktuális főgonosszal, akit Michael Keaton formál meg. A kamasz és nagyon lelkes Pókembert Vasember próbálja majd kordában tartani.

A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes)

Rendező: Matt Reeves
Világpremier: 2017. július 14.

A korrekt első részt egy fantasztikus folytatás követte, így most már az év egyik legintelligensebb látványfilmjét várjuk a harmadik felvonásától. A Lázadás alcímű epizód remekül vegyítette az indiánfilmek és a shakespeare-i királydrámák jellemzőit, a legújabb résztől értelemszerűen a harcok kiszélesedését és az együttélés illúziójának teljes felszámolását várjuk. A kopaszra borotvált, hivatástudat által fűtött Woody Harrelson lesz az emberi főszereplő, aki - az előzetes alapján – a majmok teljes megsemmisítését tűzte ki célul.

Valerian és az ezer bolygó városa (Valerian and the City of a Thousand Planets)

Rendező: Luc Besson
Világpremier: 2017. július 17.

Luc Besson utolsó igazán jó filmje a szertelen és csilivili Az ötödik elem volt húsz évvel ezelőtt, így aztán nagy várakozásokkal tekintünk a francia rendező új sci-fijére, amiben ismét tobzódni fognak a színek, és a két főhős, Dane DeHaan és Cara Delevingne olyan könnyedséggel fog a bolygók között közlekedni, mintha csak a szomszédba ugranának át. Ez az európai szuperprodukció látványvilágban az Avatar-nak is sokat köszönhet, a nyáron kiderül, hogy meg lehet-e verni Hollywoodot hazai pályán.

Dunkirk

Rendező: Christopher Nolan
Világpremier: 2017. július 19.

Christopher Nolan neve már önmagában elég kellene hogy legyen ahhoz, hogy az ember a kötelezően megnézendők közé soroljon egy filmet. A sötét lovag és az Eredet rendezője életében először történelmi filmet készített, amely a nácik által körbevett, La Manche csatorna partjáig visszaszorított szövetséges haderő kimentését eleveníti fel.

Riadt katonák, teljes kiszolgáltatottságot és reménytelenséget sugalló képsorok – eddig főleg a film döbbenetesen erős hangulatából kaptunk ízelítőt. A fiatal bakákat jobbára ismeretlen színészek játsszák el, így a szokásosnál is nehezebb lesz megjósolni, ki jut át élve a csatorna túlpartjára.

Kingsman: Az Aranykör (Kingsman: The Golden Circle)

Rendező: Matthew Vaughn
Világpremier: 2017. szeptember 29.

Állítólag a folytatás még őrültebb lesz, mint az első rész. Ez merész vállalás, hiszen már a Kingsman: A titkos szolgálat is tele volt a meghökkentően harsány poénokkal, a kémfilmes klisék váratlan kiforgatásával, illetve egy rekordidő alatt legendássá vált vérengzéssel. Ha nem csupán a levegőbe beszéltek az alkotók, akkor a második részben már tényleg bármi megtörténhet.

Colin Firth és Taron Egerton az első részben Forrás: InterCom

Tökit (Taron Egerton) ezúttal egy amerikai ügynök (Halle Berry) fogja segíteni, a főgonoszt pedig az ilyen szerepekre csak ritkán kapható Julianne Moore játssza, de Channing Tatum is feltűnik majd a filmben. Colin Firtht ugyan fejbe lőtték az első részben, de ez nem akadályozza meg abban, szerepeljen a folytatásban is.

Thor: Ragnarok

Rendező: Taika Waititi
Világpremier: 2017. november 3.

Chris Hemsworth, Tom Hiddleston és Taika Waititi a Thor: Ragnarok forgatásán Forrás: Marvel

Elege van a szuperhősfilmekből? Könnyen lehet, hogy Thor harmadik önálló kalandja fogja visszaadni a hitét a műfajban. Az új-zélandi Taika Waititi teljesen valószínűtlen, viszont annál izgalmasabb választás volt rendezőnek, hiszen eddig egy nagyszerű vámpírfilm-paródiát (What We Do In The Shadows) és egy csupaszív vígjátékot (Hunt for the Wilderpeople) rendezett. Azt ígéri, hogy az eddigiektől eltérő Marvel-filmet fog készíteni, amiben az ő sajátos humorérzéke is meg fog nyilvánulni. Marc Ruffalo intergalaktikus buddy movie-ként jellemezte a filmet, amit mi így fordítottunk le: olyan lesz, mint a Rendes fickók, csak az űrben fog játszódni, és Thor és Hulk párosa lesz a középpontban.

Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049)

Rendező: Dennis Villeneuve
Világpremier: 2017. október

„Ma már más a világ” – mondja az első részhez képest harminc évvel később játszódó Szárnyas fejvadász 2049 új, replikánsokra vadászó nyomozója (Ryan Gosling), miközben az elődje (Harrison Ford) fegyvert fog rá, és nekünk már ez a találkozás elég volt arra, hogy elámuljunk. Már az eredeti filmben is elmosódott a határvonal ember és replikáns között, és alighanem a folytatásban csak még bonyolultabb lesz a helyzet.

Várakozásaink az egekben vannak, ezzel a színészpárossal, illetve a Sicario és Érkezés zseniális rendezőjével egyszerűen nem látunk esélyt arra, hogy ne érjen a műfaji klasszikussá nemesedett első rész nyomába a folytatás. A Mentőexpedíció után ismét budapesti épületek fognak feltűnni egy hollywoodi sci-fiben, csak most mérgező hó hullik majd az utcákra, és sűrű szmog takarja el a napot.

Justice League

Rendező: Zack Snyder
Világpremier: 2017. november 17.

A Batman Superman ellen negatív kritikái arra sarkalták a Warnert, hogy a Justice League hangvételét könnyedebbre vegyék. Remélhetőleg a poénok és a reményteljesebb légkör mellé egy összeszedett forgatókönyv is társul, és akkor maradandó élményt fog adni a DC szuperhőseinek az összeállása.

Összezördülések biztosan lesznek, hiszen sem Batman (Ben Affleck), sem Aquaman (Jason Momoa) nem egy csapatjátékos, Flash (Ezra Miller) pedig az állandó szövegelésével és mozgékonyságával fogja kikészíteni a társait. Wonder Woman tűnik a legbiztosabb pontnak Az Igazság Ligájában.

Coco

Rendező: Lee Unkrich, Adrian Molina
Világpremier: 2017. november 22.

A Pixar 2017-ben két rajzfilmmel fog előállni, a Verdák 3-mal és a Cocó-val. Mi az utóbbit várjuk jobban, hiszen az eredeti ötleten alapul, és a Grim Fandango című legendás kalandjátékhoz hasonlóan a bizarr és színpompás jelmezekkel teli, mexikói halottak napján játszódik. Főhőse egy tizenkét éves srác, aki zenész szeretne lenni, és egy évszázados rejtélybe tenyerel bele.

Egy kocka a Coco című filmből Forrás: Pixar

A történetről ennél többet nem árultak el, azt viszont minduntalan kihangsúlyozzák, hogy ez a film a latin-amerikai folklórból táplálkozik, mindegyik szereplőnek latin-amerikai színész adja a hangját, és fontos lesz neki, hogy ez az óriási közösség hogyan reagál majd a filmre.

Star Wars 8 (Star Wars: Episode VIII)

Rendező: Rian Johnson
Világpremier: 2017. december 14.

Az ébredő Erő-vel visszahozta a Star Wars-hangulatot a Disney, de egyben túlságosan is támaszkodott a negyedik epizódra. Joggal lehetett azt mondani, hogy J. J. Abrams biztonsági játékot űzött. Az új trilógia középső részétől azt várjuk, hogy elszakadjon a már ismert és bevált dolgoktól, és egy meglepetésekkel teli űrutazásra vigyen el minket.

Mark Hamill a hetedik rész végén Forrás: Fórum Hungary

Abramshez képest a Beépülvé-t és a Szélhámos fivérek-et jegyző Rian Johnson sokkal egyedibb látásmódú rendező, benne megvan az Erő, hogy új távlatokat nyisson a Star Wars-univerzumban. A hetedik epizódban megismert új hősöknek Benicio Del Toróval fog meggyűlni a bajuk, a néhány napja elhunyt Carrie Fisher is már az összes jelenetét leforgatta a filmhez.

Szavazzon!

Ön melyik látványfilmet várja a legjobban?