Ön melyik magyar filmet várja a legjobban most?

Pappa pia
Vágólapra másolva!
2017 nagyon fontos év lesz a magyar film történetében. Ideális esetben több százezres nézőszámot hoznak majd az olyan szuperprodukciók, mint A Viszkis, a Kincsem, a Budapest noir és a Pappa Pia, a világ rangos filmfesztiváljain pedig Mundruczó Kornél, Pálfi György és Enyedi Ildikó új alkotásaival fogunk tarolni. Skandináv típusú krimire, agyas sci-fire és erdei horrorra is beülhetünk, lesz film az internetes zaklatásról és a menekültválságról, egy magyar permetezőpilóta feljut az űrbe, egy építészmérnök pedig a marokkói sivatagban bolyong. Szédítően gazdag a kínálat, írja fel, mit akar biztosan megnézni, a cikk végén pedig szavazzon arra, amelyiket a legjobban várja!
Vágólapra másolva!

Az állampolgár

Rendező: Vranik Roland
Premierdátum: január 26.

„Nem úgy megy, hogy egyik napról a másikra magyarok leszünk” – mondja az ügyintéző Az állampolgár című film első előzetesében. De akkor hogyan válhat magyarrá az az ember, aki egy másik országban született? Ezt a nehézkes folyamatot mutatja a Fekete kefé-t jegyző Vranik Roland legújabb munkája. Valódi érzelmekkel dolgozó, megható és kemény filmnek ígérkezik.

A rendező valódi bevándorlókkal akarta eljátszatni Az állampolgár főbb szerepeit, a főhőst alakító dr. Cake-Baly Marcelót például az utcán szólította le. A Bissau-Guineában született férfi otthonában háború robbant ki, tizenéves korában önkéntes katonaként ő is részt vett benne, majd egy ösztöndíj segítségével jutott el Európába. Közgazdasági diplomát szerzett, jelenleg villamosvezetőként dolgozik. „Van, hogy nem az a haza, ahol születtél, hanem az, ahol élsz, dolgozol, érvényesülsz” – mesélte az Origo 2013-ban készült videóriportjában.

Vakfolt

Rendező: Slemmer Ádám
Premierdátum: január 26.

Tavaly a Cop Mortem kudarcot vallott akciófilmként, idén a Vakfolt bizonyíthatja be, hogy lehet pótolni lelkesedéssel a pénz és a rendezői tapasztalat hiányát. Szemtelenül fiatal alkotói csapat áll a film mögött, a színészek többsége még egyetemre jár, a Megasztár hatodik évadában feltűnő Réti Nóra a legismertebb közülük, az átlagéletkort Kálid Artúr tolja feljebb. Slemmer Ádám író-rendező még csak huszonkét éves, de a Hév-rablás című akciódús kisfilmje már szép karriert futott be Youtube-on.

Elmondása szerint az Eredet inspirálta a forgatókönyv megírásakor. Ezt mi nem érzékeltük az előzetest nézve, viszont rendkívül bájosnak találtuk, hogy huszonéves srácok és lányok játszanak bérgyilkost, öltönyös gonosztevőt, vagy éppen a kőolaj alternatíváját feltaláló tudóst. A film főhőse, Attila a kerekesszékbe került húgának próbál segíteni, de eközben egy veszélyes összeesküvés kellős közepébe csöppen. A Vakfolt-ban Osvárt Andrea is fantáziát látott, aki producerként működött közre, illetve egy kisebb szerepet el is játszott a filmben.

Mi ez a cirkusz?

Rendező: Halász Glória és Tiszeker Dániel
Premierdátum: február 2.

A valóság és a fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz? hat fiatal artista, a világhírnév küszöbén álló magyar újcirkusz-társulatuk, a Recirquel életébe, valamint egy előadás születésébe enged betekintést. A több mint három éven át készült egész estés film emberi közelségbe hozza a lélegzetelállító produkciók szuperhőseit, megtudhatjuk, hogy néha ők is félnek, fájdalmak gyötrik őket.

Arról mesélnek, hogy már pusztán a dróton járás is fájdalommal jár, és komolyabb sérülések is szóba kerülnek: „majdnem kilógott a csontom”. Persze arról is beszélnek, mi hajtja őket: „Akkor vagyok boldog, amikor olyat tudok mutatni az embereknek, amiről nem hitték, hogy lehetséges.”

Kojot

Rendező: Kostyál Márk
Premierdátum: február 16.

„Nem lehetsz az életedben menekülő állat” – szól Kostyál Márk poros és verejtékes easternjének a mottója. Az ember tűr, mint egy birka, de előbb-utóbb el kell jönnie annak a pontnak, amikor beleállunk egy számunkra fontos konfliktusba. A Kojot a rendező személyes történetéből táplálkozik: nagyanyjától örökölt egy telket, amire házat akart építeni, de kisvártatva megjelent a falu polgármestere, és egymillió forintot követelt tőle építési engedély címén.

Kostyál saját élményei mellett a westernfilmekből is merített: bizonyíték erre az előzetest benépesítő marcona arcok, a nem múló hőség, illetve az, hogy a Kojot főhőse (Mészáros András) úgy küzd a saját földjéért, ahogy azt a vadnyugati filmek megtörhetetlen hőseitől elvárjuk. A rendező határon túli magyar színészekkel keltette életre a forgatókönyvét, friss arcokkal mesélt egy férfi magányos küzdelméről.

Testről és lélekről

Rendező: Enyedi Ildikó
Premierdátum: március 2.

Az idei év első nemzetközi filmsikerét Enyedi Ildikó vívhatja ki, akinek a Testről és lélekről című álmodozós szerelmesfilmjét beválogatták a február elején kezdődő, nagy presztízsű berlini filmfesztivál versenyprogramjába. Két zárkózott, nem éppen romantikus lelkületű ember ugyanazt álmodja, szarvasként futkároznak együtt a téli erdőben. A nő a való életben is közeledne, a férfi azonban durván elutasítja.

Enyedi viccesnek, furcsának, érzelmesnek és személyesnek írta le legújabb filmjét, amelyben a két, vágóhídon dolgozó főszereplőt a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, illetve a magyar kortárs irodalmi élet meghatározó alakja, Morcsányi Géza formálja meg.

Lengemesék

Rendező: Pálfi Zsolt
Premierdátum: március 9.

Berg Juditnak, a népszerű Rumini-sorozat szerzőjének, a kortárs gyermekirodalom meghatározó alakjának meséiből készült a Lengemesék, amelyben egy különleges lényekkel teli, csodálatos vízi világ tárul elénk. A rajzfilm gyermekhőse a vidám és csintalan Füttyős Vilkó, aki egyszer a vadkacsafészkekre alattomosan támadó hattyúkkal száll szembe, máskor meg egy elpusztíthatatlan csodahajó építésén fáradozik. A Nádtengerben mindig történik valami izgalmas.

Az évszakok közé szerveződő Lengemesék a Bogyó és Babócá-hoz hasonlóan egymáshoz lazán fűződő, pár perces epizódokból épül fel, és a kisgyermekes szülők számára tűnik kihagyhatatlan programnak. A címbéli lengék a nádas zöld bőrű őrzői, akik nádirigóháton cirkálva vigyázzák a Locsogó-tó lakóinak nyugalmát.

Kincsem

Rendező: Herendi Gábor
Premierdátum: március 16.

Minden idők legdrágább magyar filmje tele lesz nézőcsalogató elemekkel az előzetese alapján: párbaj, mulatozás, szenvedély, szex, látványos díszletek, a címbéli csodaló pedig a magyar függetlenség szimbólumává válik. Amit az ember elvárhat egy hagyományos receptet követő történelmi kalandfilmtől, azt mind belepakolták a Kincsem-be.

Nagy Ervin egy élvhajhász grófot alakít a filmben, akinek a lóverseny és a nők körül forog az élete, legalábbis addig, míg bele nem szeret riválisa, Oettingen báró (Gáspár Tibor) lányába (Petrik Andrea). A gróf és báró személyes ellentétén keresztül csúcsosodik ki a Kincsem-ben a magyar–osztrák ellentét, mindkét fél a lóversenypályán szeretné legyűrni a másikat. Tényleg sok minden múlik a magyar csodalovon, ha nem ülnek be több százezren a róla szóló filmre, akkor azt nagyon nehéz lesz nem kudarcként kommunikálni.

1945

Rendező: Török Ferenc
Premierdátum: áprilisban a Titanic filmfesztiválon

Tele van kibeszéletlen történelmi traumákkal a magyar múlt. A Moszkva tér rendezője ezúttal 1945-be, egy hegyaljai faluba visz vissza minket, ahol szovjet katonák jelenlétében készülődnek a jegyző fiának az esküvőjére, és próbálnak nem tudomást venni arról, hogy a település népességének jelentős részét kiadó zsidóságot egy évvel korábban elhurcolták. Ünnepségre készülnek, a bűnös múltat azonban nem lehet a szőnyeg alá söpörni, főleg úgy, hogy két zsidó férfi száll le a közeli vasútállomáson.

A kopaszra borotvált, szinte már felismerhetetlen Rudolf Péter minden bizonnyal felejthetetlen alakítást nyújt majd a falu ügyeskedő, hatalomra éhes jegyzőjeként, az igencsak feszültnek tűnő dráma további főbb szerepeiben Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Nagy-Kálózy Eszter lesz látható.

Brazilok

Rendező: M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor
Premierdátum: április 6.

2016 a futballőrület éve volt Magyarországon, idén a moziba is be fog költözni ez az érzés: a Brazilok című vígjátékban még a falusi plébános is a labdarúgás gondolatával kel és fekszik. A magyar vidék helyzete alapján kiábrándító szociodráma is lehetett volna, de helyette életigenlő vígjátékot forgattak a falu első számú csapata és a helyi roma közösség tagjaiból újonnan verbuvált csapat közti küzdelemből.

A film főszereplője egy Ronaldo igézetében élő labdazsonglőr kisfiú lesz, de fel fog tűnni Farkas Franciska, Dobó Kata, Bánki Gergely, Schmied Zoltán, a tavalyi év egyik nagy hazai felfedezettje, Mészáros Blanka, és még Gáspár Laci is tiszteletét teszi. A tét nagy lesz, a győztes csapat kiutazhat Brazíliába.

A tökéletes gyilkos

Rendező: Pacskovszky József
Premierdátum: május 11.

Idén sem maradunk magyar krimi nélkül, Pacskovszky József azt ígéri, hogy bűnügyi filmje egyszerre fog szórakoztatni, izgalomban tartani, és a szereplők lelki mélységeit is fel fogja tárni. A skandináv krimik és Hitchcock volt a rendezőre a legnagyobb hatással, különösen a Szédülés című filmje Kim Novakkal és James Stewarttal, amelyben jó arányban keverednek a bűn és a lélektan elemei.

Hőrich Nóra Lili és László Zsolt A tökéletes gyilkos című filmben Forrás: Szlovák Judit

A film főhőse egy ötvenéves gyilkossági nyomozó (László Zsolt), aki mély depresszióba zuhan lánya halála után. Személyes bosszúvágytól fűtve kezd nyomozni a vörös hajú Petra, egy brutális bűntény gyanúsítottja után, akiben a saját lánya gyilkosát véli felfedezni. Lehetséges, hogy ez a huszonéves lány elkövette a tökéletes gyilkosságot? Petrát Hőrich Nóra Lili alakítja, aki Nagy Zsolttal űzte a folpackszexet a Szabadesés-ben, a Mentőexpedíció című hollywoodi szuperprodukcióban pedig az egyik űrhajós feleségét játszotta – azt viszont nem értjük, A tökéletes gyilkos-ban miért szinkronizáltatták le a teljes alakítását a nála 13 évvel idősebb Majsai-Nyilas Tündével.

Felesleges ember

Rendező: Mundruczó Kornél
Premierdátum: valószínűleg a cannes-i filmfesztivál

A Fehér Isten rendezője, Mundruczó Kornél a menekültválságról forgatott mesebeli elemekkel átszőtt drámát. A Felesleges ember egy lebegni képes, migráns fiú és egy lecsúszott, meghasonlott magyar orvos különös barátságát meséli el. A főszereplő srác úgy tesz szert szuperképességére, hogy miközben illegálisan próbál átlépni a határon, egy agresszív rendőr fejbe lövi.

Jéger Zsombor a Felesleges ember című film forgatásán Forrás: Kallos Bea (MTI)

A repülni képes fiút Jéger Zsombor alakítja, akit Budapest utcáin is a magasba emeltek daruk segítségével. A Felesleges ember-ben Cserhalmi György, Szabó Kimmel Tamás és Balsai Móni is feltűnik, az egyik fontos szerepet pedig egy grúz színész, Merab Ninidze kapta. Mundruczó Kornél visszatérő vendég Cannes-ban, alighanem a legújabb filmjével is a rangos francia fesztivált célozza meg.

Fagyott május

Rendező: Lichter Péter
Premierdátum: tavasz végén

Az utóbbi években számos műfajról bizonyosodott be, hogy magyar filmeseknek is érdemes próbálkozni velük. A kísérleti filmek irányából érkező Lichter Péter horrort rendezett, inspirációul a Halloween és A dolog rendezőjét, John Carpentert is említette, de a múltját sem tagadta meg, a Fagyott május is egy avantgárd alkotás lesz, amelynek nem csupán a helyszíne, hanem az egyik főszereplője is az erdő lesz.

Ködös, borongós atmoszféra, bátor formanyelvi kísérletezés, és egy férfi, aki egy erdészházban küzd a túlélésért az összeomlás után. Lichter filmje már az erdőt és az emberi agyat összemosó moziplakáttal felkeltette az érdeklődésünket, a teaser előzetes pedig csak tovább fokozta a várakozásunkat.

Hetedik alabárdos

Rendező: Vékes Csaba
Premierdátum: nyáron

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan elképesztő sikere után úgy döntött a Filmalap, hogy felkarolja a pályakezdő filmeseket. Az Inkubátor Program első megvalósuló projektje a Hetedik alabárdos lesz, amely a magyar színházi világról nyújt majd bennfentes, őrült és néha szürreális képet, szóval nagyon valóságosan ábrázol majd egy olyan közeget, ahol bármi megtörténhet.

Nagy Ervin és Bánki Gergely a Hetedik alabárdos című filmben Forrás: Blue Duck Arts / Backfront

Vékes Csaba író-rendezőt a magyar Woody Allenként jellemezte a vígjáték producere, Herendi Gábor, a főhős egy örök statisztaszerepre kárhoztatott színész lesz (Bánki Gergely), aki egy váratlan fordulattal a színház igazgatójává lép elő. Pergő és szellemes párbeszédeket, a káosz legkellemesebb fajtáját várjuk a filmtől.

Pappa pia

Rendező: Csupó Gábor
Premierdátum: nyár végén

2017-ben több nagyszabású hazai produkció is megpróbál majd nézőrekordot dönteni a magyar mozikban. A Pappa pia már a címében is felvállalja, hogy a Mamma Miá-hoz hasonló musical lesz, amelyben a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekbeli magyar slágerek áthangszerelt és modernizált verziói fognak felcsendülni, miközben a link nagyfatert alakító Nagy Feró és a maffiózót megformáló Stohl András egy csónakházért küzdenek.

Szabó Kimmel Tamás és Nagy Feró a Pappa pia című filmben Forrás: Megafilm

A nagy sikerű Made in Hungária után ismét egy zenés-táncos film főszerepét vállalta el Szabó Kimmel Tamás. Nagy Feró világcsavargó unokáját játssza, aki Budapestre visszatérve egy menő kocsmát akar létrehozni nagyapja csónakházából. A magyar színészszakma színe-javára és könnyed, nyári hangulatra számíthatunk. Ha célt ér a film, már a moziteremben alig fogjuk kibírni, hogy ne perdüljünk táncra.

A Viszkis

Rendező: Antal Nimród
Premierdátum: az év második fele

Tizennégy évvel a Kontroll után ismét magyar filmmel jelentkezik Antal Nimród, aki a hírhedt bűnöző, Ambrus Attila fordulatos életének megfilmesítésekor megmutathatja, milyen trükköket lesett el Amerikában. A Viszkis pályafutása bővelkedett a hollywoodi fordulatokban, és ezt remélhetőleg a film ki is fogja használni: szegénységben nőtt fel Erdélyben, előbb jégkorongosként, majd bankok kifosztásával próbált boldogulni, a média országos szinten is ismertté tette, elfogása után sikeresen megszökött a Gyorskocsi utcai fogdából.

Móga Piroska és Szalay Bence A Viszkis című filmben Fotó: Szabó Adrienn

Antal ideális választásnak tűnik: nem akar hőst faragni a Viszkisből, feszes, keményvágású és maszkulin filmeket forgatott eddig, illetve nagy tapasztalata van rablós, nagyszabású üldözős jelenetek felvételében. A címszerepet a nagyközönség számára ismeretlen Szalay Bencére bízta, a bankrabló szerelmét Móga Piroska formálja meg. Antaltól a magyar bűnfilmek új klasszikusát várjuk, és ismerve rendezői tehetségét, nem gondoljuk, hogy ez lehetetlen kívánság.

A hentes, a kurva és a félszemű

Rendező: Szász János
Premierdátum: az év második fele

A Mágnás Elza-gyilkosság és a martfűi rém után egy újabb elhíresült magyarországi bűnesetből is film készült, A hentes, a kurva és a félszemű (korábban Sóhajok hídja címmel futott) a fehérterror idején aktív katonatiszt, majd csendőrként dolgozó Léderer Gusztáv véres ámokfutását eleveníti fel. Kiindulva Szász János eddigi rendezéseiből (Witman fiúk, Ópium, A nagy füzet), legújabb thrillerje is kirívóan kegyetlen és brutális lesz.

Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című filmben Fotó: Balázs István Balázs

A vadságot árasztó Nagy Zsolt tökéletesnek tűnik az áldozatát feldaraboló, majd bőröndbe rejtő Léderer szerepére. A gazdag hentesmester (Hegedűs D. Géza) átverését és meggyilkolását a bűntényben segédkező, testi bájait felkínáló feleség (Gryllus Dorka) szemszögéből fogja elmesélni a film. A zenéért a Szárnyas fejvadász folytatásában Vangelist váltó izlandi Jóhann Jóhannson felel, aki – mielőtt Oscarra jelölték volna A mindenség elméleté-ért, majd a Sicario – A bérgyilkos-ért – kétszer is együtt dolgozott Szász Jánossal.

Az Úr hangja

Rendező: Pálfi György
Premierdátum: ősszel

Pálfi György Stanislaw Lem azonos című regényét adaptálta Az Úr hangjá-ban, méghozzá úgy, hogy az eredeti sci-finek csak a filozófiáját tartotta meg, és egy fiú apakeresésére fűzte fel a történetet. Űrhajó, fura vízió azért így is lesz benne, és még az univerzum is megszólal, amely addig némán hallgatott.

Polgár Csaba Az Úr hangja forgatásán Fotó: Petr Maur

A film főhőse, Péter (Polgár Csaba) egy televíziós híradásban felfedezni véli édesapját, aki évtizedekkel korábban külföldre ment, és teljesen felszívódott. Most ő is útra kel, és feleségét (Kiss Diána Magdolna) faképnél hagyva apja nyomába ered. Az édesapa a disszidálását követően egy tudományos kutatás vezetője lett az Egyesült Államokban, amely az űrből érkező zajokat vizsgálta, vajon hordoznak-e üzenetet.

Genezis

Rendező: Bogdán Árpád
Premierdátum: ősszel

Mit jelent manapság a család? Ezt a témát járja körbe a bibliai teremtéstörténet motívumait is magán viselő Genezis, három, teljesen eltérő társadalmi közegből érkező ember történetén keresztül. Az események középpontjában egy sikeres nagyvárosi ügyvédnő, egy magányos, titokzatos kamaszlány és egy archaikus roma közösségből származó kisfiú áll.

Illési Enikő Anna a Genezis című filmben Fotó: Bordás Róbert

A filmhez kiadott látványtervek mozgalmas filmet sejtetnek: a rajzokon egy rendőrségi helyszínelést fotózó nő, egy távcsöves puskát tartó fiú és egy panellakásban nyilazó, bugyin kívül semmi mást nem viselő lány tűnik fel. A Boldog új élet-et jegyző Bogdán Árpád tíz év elteltével jelentkezik új alkotással, amelynek főbb szerepeit a legutóbb a Fizetős nap-ban remekelő Ravasz Tamás, az eddig ismeretlen Illési Enikő Anna, illetve az Ifjúság című Sorrentino-filmben egy villanásra felbukkanó Cseh Anna Mária alakítják.

Tegnap

Rendező: Kenyeres Bálint
Premierdátum: ősszel

A 2017-ben debütáló magyar filmek közül a Tegnap című napsütéses noirnak van az egyik legnagyobb esélye a nemzetközi porondon. Kenyeres Bálint eddigi rövidfilmjeit Cannes-ban, illetve az Európai Filmdíj gáláján is jutalmazták, első egész estés produkcióját nemzetközi színészgárdával készítette, adná magát, hogy a Saul fiá-hoz hasonlóan Cannes-ban legyen a világpremierje. Bízunk benne, hogy sok örömteli hírt tudunk majd közreadni a Tegnap fesztiválszerepléseiről.

Kenyeres Bálint és Vlad Ivanov a Tegnap forgatásán Forrás: Mirage Film Studio

A filmben egy középkorú építész (Vlad Ivanov) ragad Marokkóban, majd indít nyomozást évtizedek óta nem látott szerelme után, és ezzel párhuzamosan egyre jobban elmélyül saját múltjában. Egyszerre lesz dráma, krimi és road-movie, amelyet Marokkón belül számos különböző városban és helyen forgattak, többek között Marrakesben, Tangerben és Casablancában.

Rossz árnyék

Rendező: Jeles András
Premierdátum: ősszel

Nem tudhatjuk, de talán a fia által rendezett Saul fia diadalmenete hozta meg ismét Jeles András kedvét a rendezéshez. Máig az 1979-es A kis Valentinó a leghíresebb alkotása, a tizennégy évvel ezelőtti József és testvérei óta nem készített nagyjátékfilmet.

Rossz árnyék Forrás: Kallos Bea (MTI)

A Rossz árnyék középpontjában egy restaurátor és különleges képességekkel megáldott huszonéves fiának a kapcsolata áll. A restaurátor egy reneszánsz festményről, Hans Holbein Követek című képéről készít másolatot, és miközben felfejti a műalkotás rejtett üzenetét, a saját életére vonatkozó, ijesztő kérdésekkel szembesül.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Rendező: Schwechtje Mihály
Premierdátum: ősszel

Ki akarja kinek a halálát? – értetlenkedhet a címet olvasva, pedig ha használja az internetet, már biztos, hogy belefutott egy ilyen vagy ehhez hasonló kommentbe. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (igen, a smiley része a címnek) a szorongással teli kamaszkorról, azon belül pedig egy égető társadalmi problémáról, az online zaklatásról szól. Az eseményeket előbb az áldozat, majd a zaklató szemszögéből is megmutatja a film.

Herr Szilva a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című filmben Forrás: Schwechtje Mihály

Schwechtjének nem szegte kedvét, hogy harmadszorra is kikosarazta a Filmalap, és állami támogatás nélkül készítette el bemutatkozó nagyjátékfilmjét, amitől azt várjuk, hogy a VAN-hoz hasonlóan a mai fiatalok nyelvén szólal meg, és hiteles képet kapunk arról, hogyan is próbálnak csajozni, illetve fiúzni a huszonegyedik századi kamaszok. A Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma szakos diákjai, Vajda Kristóf és a színes hajú Herr Szilvia formálják meg a két főszereplőt.

Lajkó – cigány az űrben

Rendező: Lengyel Balázs
Premierdátum: október 19.

Mindannyian tudjuk, hogy Gagarin volt az első ember az űrben. De mi van, ha ez is csak a szovjet propaganda része volt, és valójában egy magyar permetezőpilótáé (Keresztes Tamás) volt az elsőség? Még egy képkockát sem láttunk Lengyel Balázs történelmi szatírájából, de máris megragadta a fantáziánkat meghökkentő kérdésfeltevésével.

Keresztes Tamás a Lajkó – cigány az űrben című filmben Forrás: Vertigo Media

A Lajkó – cigány az űrben szatirikus megközelítésből, A tanú nyomdokain lépkedve dolgozza fel a szocialista múltat, közben pedig egy lehetetlen álmokat dédelgető, súlyos gyerekkori traumán átesett férfi kitörését meséli el. Szürreális véresővel fog indítani, jól kifigurázza majd Brezsnyevet, az alkotók szándéka szerint azok is bírni fogják a film fekete humorát, akik életkoruknál fogva kimaradtak a szocializmusból.

Festői korszakok

Rendező: Forgács Péter
Premierdátum: télen

Változatos filmnyelvi eszközök használatával elevenedik meg az 1927-ben született Gánóczy Mária festőművész élete és munkássága a Privát Magyarország-sorozatot és a Hunky Blues-t jegyző Forgács Péter dokumentumfilmjében: festmények, fakult fotók, 8 mm-es filmfelvételek, híradórészletek, írott dokumentumok, rádiófelvételek és napjainkban készült interjúk váltakozásával rajzolódik ki lassanként egy többgenerációs családregény. Gánóczy Mária egy művészcsalád sarja, akinek a dédszüleig felmenően lehet festőnőket találni a rokonai között.

A Festői korszakok egy kétszáz évet felölelő utazás a magyar múltba, amely Perneczky Géza művészettörténész kommentárjaival vezet végig a különböző korszakokon és festészeti elméleteken.

Aurora borealis - Északi fény

Rendező: Mészáros Márta
Premierdátum: télen

A Napló gyermekeimnek és A temetetlen halott 85 éves rendezője tabutémához nyúl legújabb filmjében: két idősík között ugrálva sejlik fel azoknak a háborús gyerekeknek a sorsa, akik a szovjet megszállás idején néha szerelemből, de leggyakrabban erőszakból születtek. Szégyent jelentettek az anyáknak, így gyakran nevelőszülőhöz kerültek, a társadalom szélére sodródtak. Fontos, kibeszéletlen téma ez, remélhetőleg a megvalósítási mód nem lesz túl ódivatú, és minél több korosztály figyelmét felkelti majd ez a „helyenként krimiszerű” film.

Törőcsik Franciska az Aurora borealis - Északi fény című filmben Forrás: Filmteam

A jelenben Tóth Ildikó alakítja a főszereplőt, aki a súlyos beteg anyját játszó Törőcsik Marit meglátogatva egy elhallgatott titok nyomára bukkan. Az anya fiatalkori verzióját Törőcsik Franciska játssza. A változatos helyszínek javára válhatnak a női érzékenységű drámának, a fővárosi és vidéki forgatás mellett Barcelonába és a Murmanszkot helyettesítő Lettországba is ellátogatott a stáb.

Vándorszínészek

Rendező: Sándor Pál
Premierdátum: az év végén

A Régi idők focija és a Ripacsok rendezője nyolc évvel legutóbbi filmje, a Noé bárkája után ismét ott tart, hogy el akar valamit mondani nekünk a világról. Legújabb mozifilmje egy kosztümös, a tizenkilencedik század első felében játszódó road-movie, amelyben vándorszínészek abból a célból kelnek útra, azért áznak, fáznak és éheznek, hogy Pesten egy kőszínházhoz csatlakozhassanak.

Vándorszínészek Forrás: Szlovak Judit

Sándor Pálék humort és iróniát ígérnek, illetve azt, hogy a megtett kilométerek mellett komoly belső utazáson is átesnek majd az egymással összezárt karakterek. Tehetséges színészekből nem lesz hiány: az idősebb generációt Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Gáspár Sándor képviseli, míg a fiatalabbak közül a legutóbb az Aranyélet második évadában feltűnő ifj. Vidnyánszky Attilát és a Társas játék Lénáját, Martinovics Dorinát láthatjuk majd.

Budapest noir

Rendező: Gárdos Éva
Premierdátum: az év végén

Kondor Vilmos kőkemény krimijét számos nyelvre lefordították, a film noir stílust mindenhol értik és szeretik – a Budapest noir akár még külföldön is szép sikereket érhet el. Mi már persze akkor boldogok leszünk, ha Kolovratnik Krisztián megformálásában megkapjuk a magyar Humphrey Bogartot vagy éppen Robert Mitchumot, és mellette egy fordulatos, sötét titkokkal teli utazásban vehetünk részt a két világháború közötti Budapest macskaköves utcáin és füstös mulatóiban.

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka a Budapest noir című filmben Fotó: Kende Tamás

Az előjelek biztatóak: amikor kint jártunk a forgatáson, lenyűgözött minket a korhűségre törekvő, részletgazdag díszlet, illetve a filmből eddig látott fotók is annyira hangulatosak, hogy legszívesebben átlépnénk a világukba, és együtt indulnánk bűneseteket fotózni a fényképészt alakító Tenki Rékával. Fontos mellékszerepekben Kulka János, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska is fel fog tűnni.

Szavazzon!

Ön melyik filmet várja a legjobban?