A botrányhős és a szelid motoros

Vágólapra másolva!
Ha Woody Allen felett el is jár az idő lassan, egy dologban még mindig verhetetlen: hívó szavára egyből ugranak napjaink legizgalmasabb sztárszínészei. Ezúttal, a Kasszandra álmában az írek és a skótok büszkeségeit eresztette egymásnak, példáját követve mi is duplaportréval adózunk Ewan McGregor és Colin Farrell tehetségének. Kiderül ki a muzikálisabb, kinek áll jobban a bajusz, ki adta el magát gyakrabban Hollywoodnak, ki a jobb katona, a jobb gengszter és ki folytat vagányabb rock'n roll életmódot.
Vágólapra másolva!

EWAN MCGREGOR

COLIN FARRELL

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Született

1971. március 31., Crieff, Perthshire, Skócia, Egyesült Királyság

1976. május 31., Castleknock, Dublin, Írország

Kezdetek

Ewan számára egy percig sem volt kérdéses, hogy milyen hivatást válasszon, így 16 éves korától tudatosan színésznek készült. A londoni színiiskolában többek között Daniel Craig és Naveen Andrews (Lost) is az osztálytársa volt, egy időben pedig Jude Law-val pecóztak együtt. 22 évesen már több tévészerepben is feltűnt, melyek közül a hatrészes Lipstick on your Collar hozta meg az áttörést. Felfigyelt rá ugyanis a fiatal alkotótrió, Danny Boyle (rendező), John Hodge (író) és Andrew MacDonald (producer), akik kulcsszereppel ajándékozták meg ütős kis fekete komédiájukban, a Sekély sírhant-ban. A többi innen filmtörténelem.

Ewan McGregor testvérét a való életben is Colin-nak hívják, de itt nem érnek véget a párhuzamok, hiszen Farrell is színésznek tanult és húszévesen már Londonban kötött ki. A suliból kimaradt, de mégis megkapta a Ballykissangel című tévésorozat egyik szerepét. Innentől felfelé ívelő pályafutásában két jelentős színész-rendezőnek is benne volt a keze: első mozifilmszerepét Tim Roth-tól kapta (Hadszíntér), majd Kevin Spacey hívta az Ártatlan bűnöző-höz. Spacey volt az, aki a magabiztos fellépésű ír srácot beajánlotta Joel Schumacher Tigrisek földjén című háborús filmjéhez, ami végül feltette Colint a hollywoodi szereposztók kívánságlistájára.

Kultsiker

A kilencvenes évek filmtermése egy fabatkát sem ért volna a Trainspotting nélkül, hiszen a "CoolBritannia" és a "heroin-sikk" divatirányzatokért is felelős klasszikus legalább annyira jellegzetes emblémája az évtizednek, mint a Mechanikus narancs a hetvenes vagy A sebhelyesarcú a nyolcvanas éveknek. McGregort bátor alakítása Skócia legmocskosabb vécéjéből hamarosan Hollywood legsikkesebb díjkiosztói felé repítette.

Jelentőségében persze sehol nincs a Trainspotting-hoz képest a Kényszerszünet című tökös kis krimi, de hasonló szerkezete és egy új ír színészgenerációt felvonultató stáblistája miatt idejekorán ráaggatták "az ír Trainspotting" jelzőt. A párhuzam mindenesetre leginkább ott érhető tetten, hogy a Boyle-Hodge-MacDonald trió McGregor utáni legjelentősebb férfimúzsája, Cillian Murphy a másik főszereplője. Farrellnek inkább több hollywoodi igénytelen projekt közti pihenőt jelentett a film.

Hollywoodi csetlés-botlás

A nagy stúdiók inkább akarták megkaparintani a Trainspotting rendezőjét, mint sztárját, miután Az élet sója befürdött - lett is legendás összeveszés abból, hogy Boyle-ék Leo DiCaprióra bízták végül negyedik filmjük, A part főszerepét. Ewan olyan jelentéktelen thrillerekkel volt kénytelen vigasztalódni, mint A tanú szeme vagy az Éjjeliőr a hullaházban. Első igazi (nem Star Wars-os) akciószerepével, A sziget-tel pedig óriásit bukott 2005-ben.

A Tigrisek földjén-t követően Colin lett "Hollywood következő nagy dobása", ami olyannyira felsrófolta a várakozásokat, hogy hosszú évekig nem tudott nekik megfelelni. Sorra alulteljesítettek a Törvényen kívül, a Daredevil és a S.W.A.T. - Különleges kommandó is és még olyan nagy sztárok oldalvizén sem jött össze a hatalmas áttörés, mint Bruce Willis (Hart háborúja) vagy Al Pacino (A beavatás).

Hollywood meghódítása

Hiába számított már 5-6 éve Ewan szupersztárnak a művészfilmek kedvelői körében, természetesen a második Csillagok háborúja-trilógia tette széles körben is ismertté a nevét. A Baljós árnyak és a Klónok támadása ugyan némileg alulmúlták a várakozásokat, A sith-ek bosszúja végül lenyugtatta a Star Wars fanatikusokat, Ewan Obi Wan-ja pedig a sorozat egyik legkedveltebb karaktere lett.

Colin legnagyobb kasszasikerének mindmáig egy Tom Cruise-Steven Spielberg film számít, amiben csak egy apró, de emlékezetes szerepet játszott. A Különvélemény ezen pár jelenetében viszont lazán lejátssza a színről Hollywood akkori királyát. Pár hónappal később pedig A fülke-vel bebizonyította, hogy egyedül is el tud vinni a hátán egy filmet, különösen ha felfedezője, Joel Schumacher áll a kamera túloldalán.