Hollywood legviccesebb embere

Vágólapra másolva!
A címben szereplő szuperlatívuszra igen sokan pályáznak Ben Stillertől Seth Rogenig, Jim Carrey-től Mike Myersig. Mégis, elég bármely epizódot megnézni az amerikai Office-ból, bármely jelenetet a 40 éves szűzből vagy A híres Ron Burgundy legendájából és elismerhetjük, hogy napjainkban ez a cím bizony Steve Carellnek jár. Portrénk még 10 ilyen nyomós érvvel szolgál a Zsenikém fergeteges humorú főszereplőjével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

1. A legtöbb amerikai humorista a Saturday Night Live istállójából került ki, de Steve csak egyik vendégszereplése alkalmával tudott gúnyt űzni abból, hogy ő hiába felvételizett a legendás humorparádéba, pont későbbi kollégája, Will Ferrell ütötte ki a válogatáson. Szerepelt viszont a The Dana Carvey Show-ban, majd 1999-től egészen 2004-ig a The Daily Show-ban. Legutóbb idén júniusban tűnt fel a The Daily Show műsorán, amikor színlelt nagyképűséggel azt állította, hogy már olyan "nagyon, nagyon gazdag, hogy akár meg is vehetné a show-t".

2. A filmproducerek figyelmét széles körben egy mellékszereppel sikerült felkelteni A Minden6ó című Jim Carrey-komédiában. A főszereplő arrogáns nemeziseként akkora sikert aratott, hogy később csak az ő karakterével, Carrey nélkül forgatták le a film folytatását (Evan, a minden6ó), ami viszont ordas bukta lett tavaly.

Forrás: [origo]
Jon Stewart, Steve Carell és Stephen Colbert az Emmy-díjkiosztón


3.
Sajnálatos a hír, de igaz: Aigner Szilárdnál is van még karizmatikusabb ídőjárás-jelentő. A neve Brick Tamland, és ha első ránézésre ugyan retardáltnak tűnik, akkor is hozzá fűződnek olyan legendás sorok, mint a "Meghívlak egy bulira az alsógatyámba" vagy a "Szeretem a lámpát". A híres Ron Burgundy című, Amerikában kultkomédiának, nálunk pedig jól titkolt kincsnek minősülő vígjátékban Steve mellékszereplőként gyakorlatilag lenyúlta az egész filmet, jeleneteiből itt is megnézhetünk egy csokorra valót.

4. A híres Ron Burgundy után még két alkalommal is dolgozott együtt Will Ferrellel (Melinda és Melinda, Földre szállt boszorkány), melynek köszönhetően hamarosan együtt kezdték emlegetni őket a komédia új királyaiként. A "Frat Pack" névre keresztelt új komikusi generáció tagjai még Ben Stiller, Owen Wilson, Jack Black, Will Ferrell, Vince Vaughn és Luke Wilson, együttműködéseik és egymás filmjeiben tett cameo-látogatásaik száma végtelen.

Forrás: [origo]
A híres Ron Burgundy | Paul Rudd, Will Ferrell, David Koechner és Carell


5. Egy szenzációsan jó, tulajdonképpen tökéletes brit sorozat esetében (filmekkel ugyanez a helyzet) nehéz lelkesedni az amerikai remake-ért. Mindig fennáll a kockázat, hogy elveszik a politikai inkorrektség, a rizikóvállalás, és a fanyar irónia mindenkit lenyűgözni próbáló fahumorra szelídül. Szerencsére az Office (a brit eredeti A hivatal néven futott nálunk, az amerikai címe a Viasat3-on Office) esetében erről szó sincs; a tengerentúli papírgyár alkalmazottai épp ugyanolyan flúgosak, mint angol társaik. A főnök szerepére pedig Carell személyében sikerült olyan féktelen és kompromisszumok nélküli komikust találni, aki hasonlóan kínos jelenség, mint Ricky Gervais, de egyénisége mégis a széria addiktív mivoltának a kulcsa. Ősszel indul az USA-ban az ötödik szezon, Michael Scottot tehát továbbra sem lehet lelőni, Carellt pedig 2006 óta minden évben jelölik Emmyre és Golden Globe-ra is a megformálásáért. Íme egy távolról sem teljes Best of Office-összeállítás.

6. Az Office első évada egyébként messze nem aratott akkora sikert, mint utódai, illetve amekkorát megérdemelt volna, de az NBC egy ok miatt mégsem vette le műsoráról a vicces áldoksit. Ez az ok pedig nem más, mint a 40 éves szűz sikere. A fingós-böfögős otromba humort bájos és egészen hiteles romantikával ötvöző Judd Apatow nélkül azóta nincs sikeres komédia Hollywoodban és Steve-et is az A-ligáig röpítette az aranyos balek karaktere.

Forrás: [origo]
40 éves szűz | Elizabeth Banks és Steve Carell


7. Noha a sikeres sorozatok egyik átka kétségtelenül az, hogy főszereplőik összenőnek karaktereikkel és Carellben is a legtöbb néző mindig Michael Scottot, minden főnökök legrémesebbikét fogja látni, Steve derekasan küzd a beskatulyázás ellen. Ennek egyik első lépése A család kicsi kincse mellékszerepe volt. Az elragadóan habókos család tagjai közül első ránézésre pont az ő karaktere tűnt a legkevésbé viccesnek, de végül a szuicid, Proust-megszállott meleg nagybácsinak jutott a számtalan megható és édes pillanat legtöbbje.

Forrás: [origo]
A család kicsi kincse | Paul Dano és Steve Carell


8. Hasonló húrokat szeretne pengetni a Dan és a szerelem című romantikus családi komédia is és Steve karaktere szeretetéhes özvegyként itt is inkább keserédes, mint röhögőgörcsre inspiráló. A hozzánk szeptember 11-én érkező film sajnos több szempontból mellényúlás, de Juliette Binoche-sal meglepő, de aranyos párt alkotnak és működik köztük az ebben a műfajban elengedhetetlen kémia.

9. Az e héten a magyar mozikban debütáló Zsenikém - Az ügynök haláli-ról nehéz sok jót mondani azon kívül, hogy Carell az Office-belihez igen hasonló karaktert alakít, ami alapból nagyon vicces. A kémfilm-paródia faviccekkel teli pillanatai ezt leszámítva viszont meglehetősen felejthető, bár kellően könnyed szórakoztatást nyújtanak. Az idei igen erős nyári szezonban azonban ez édeskevés.

Forrás: [origo]
Zsenikém - Az ügynök haláli | Steve Carell és Anne Hathaway


10. Következő két projektjével viszont remélhetőleg nem fogja cserbenhagyni a rekeszizmainkat: a High T-ben egy tesztoszteron-bombával szembesül, azt követő egyelőre cím nélküli vígjátékában pedig középkorú haverjaival indulnak el arra a hátizsákos európai körutazásra, amit középsuli után terveztek, de kimaradt - álomprojektnek hangzik a Frat Pack tagjai számára.