Nem tucatszex (18+)

2007.04.04. 13:43

#8 - Persona (Ingmar Bergman, 1966)

Kik csinálják? Alma nővér (Bibi Andersson), Katarina és két mázlista suhanc

Mit csinálnak? Értelmesen ütik el az időt a strandon.

Hogyan csinálják? A jobb kérdés lenne az, hogy hol csinálják. A képzeletünkben. Bergman legtalányosabb filmjének egyik kulcsjelenetében a túlbuzgó ápolónő életének legemlékezetesebb napját meséli el a megkukult színésznőnek, de olyan érzékletesen teszi ezt, hogy a film megtekintése után pár héttel a néző már nehezen tudja eldönteni, hogy látta is ezt a tengerparti hancúrt, vagy csak hallott róla.

Át is adom a szót Bibi Anderssonnak, magyar hangja Tóth Ildikó*:

"Karl-Henrikkel kibéreltünk egy nyaralót a tengerparton. Június volt. Egészen magunkban voltunk. Egy nap, amikor Karl-Henrik bement a városba, lementem a strandra egyedül. Meleg volt, és finom. Tudod? A parton ott feküdt egy másik lány. A szomszéd szigeten lakott, de átevezett a mi strandunkra, mert annak déli fekvése volt, és nálunk zavartalanul napozhatott. Ott feküdtünk egymás mellett meztelenül, és napoztunk. Néha elaludtunk, aztán felébredtünk, és bekentük magunkat. Kalap volt a fejünkön, tudod, az az olcsó szalmakalap. Az enyémen kék ripszszalag volt. Ott hevertem, és kinéztem a kalapom alól. Figyeltem a tájat, a tengert, és a napot. Elég vicces volt.


Hirtelen észrevettem két alakot, akik a fejünk fölötti sziklákon ugrándoztak. Elbújtak, néha minket kukkoltak. Ott van két fiú, akik minket néznek - mondtam a lánynak. A neve Katarina volt. Jól van, hadd nézzenek - válaszolta, és a hátára fordult. Nagyon különös érzés volt. Fel akartam pattanni, magamra venni a fürdőköpenyt, de csak feküdtem a hasamon a popsimmal az ég felé. Teljesen zavartalanul, teljesen nyugodtan. És Katarina végig ott feküdt mellettem. Pucér melleivel, vastag combjaival. Csak feküdt, és kuncogott magában. Aztán megláttam, hogy a fiúk közelebb jöttek. Ott ácsorogtak, és minket bámultak. Akkor láttam, milyen fiatalok. Aztán az egyikük - a bátrabbik - előrejött, és leguggolt közvetlenül Katarina mellé. Úgy tett, mintha lenne valami a lábával, és elkezdte piszkálni a lábujjait. Én egész furán éreztem magam. Hirtelen meghallottam Katarina hangját. "Te, nem jössz ide?" Aztán megfogta a fiú kezét, és lehámozta róla a farmerját meg az ingét. És már rajta is volt Katarinán. Aki segített neki betalálni, közben fogta a fenekét. A másik fiú csak ült a domb tetején, és figyelt. Hallottam, amint Katarina a fiú fülébe sugdos, és nevetgél. A fiú arca egészen közel volt az enyémhez. Egészen piros, és duzzadt volt. Hirtelen megfordultam, és azt kérdeztem: nem jössz át hozzám is? Mire Katarina: jó, menj most hozzá. Erre kiszállt Katarinából, és tiszta erőből rám zuhant. És megfogta az egyik mellemet. Jaj! Iszonyúan fájt. Teljesen kész voltam, és azonnal elélveztem. Meg tudod érteni? Épp azt akartam mondani neki, hogy vigyázzon, nehogy teherbe essek. Mire ő is elélvezett. Éreztem. Úgy éreztem, ahogy korábban még soha életemben. Éreztem, amint belém spricceli a magját. Fogta a vállamat, és hátra dőlt. Én elélveztem újból és újból. Katarina az oldalára feküdt, és figyelt, és fogta a fiút hátulról. És amikor kész volt, az ölébe vette a fiút, és az ő kezével elégítette ki magát. Amikor elért a csúcsra, vadul sikoltozott. Aztán mindhárman nevettünk.

Odakiáltottunk a másik fiúnak, aki fenn ült a dombon. Úgy hívták, Péter. Lejött. Teljesen zavarban volt, mint aki didereg a napsütésben. Katarina kigombolta a nadrágját, és játszani kezdett vele. És amikor a fiú elélveztett, a szájába vette. Ő lehajolt, és csókolni kezdte Katarina hátát. Aztán megfordult, Katarina két kézzel megfogta a fejét, és oda nyújtotta neki a mellét. A másik fiút ez annyira felizgatta, hogy újra kezdte velem. Ugyanolyan jó volt, mint az előző. Végül fürödtünk, és elváltunk egymástól.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
Liv Ullmann Bibi Andersson


Mire visszaértem a házba, Karl Henrik már otthon volt. Kettesben megvacsoráztunk, és vörösbort ittunk, amit a városból hozott. Azután szeretkeztünk. Soha nem volt olyan jó vele, sem korábban, sem később. Meg tudod érteni? Természetesen teherbe estem. Karl Henrik, aki orvosnak készült, elvitt egy jó barátjához, aki elvégezte az abortuszt. Mindketten elégedettek voltunk, nem akartunk gyereket. Legalábbis akkor nem. (Sírva fakad) Értelmetlen... hiányzik egy mozaik. Aztán apró dolgok miatt lelkiismeret-furdalásod lesz. Te meg tudod érteni. Mi történik mindazzal, amit eltökélt az ember? Hogy mégsem kell feltétlenül megtennie. Szerinted lehet valaki két ember? Egyszerre kettő is. Két különböző ember. Jaj istenem, de röhejes! Semmi értelme bőgni emiatt. Hozok egy zsebkendőt."

Mindezt Liv Ullmann olyan elnéző arckifejezéssel hallgatja végig, mint amilyet az udvarias ember ölt magára egy idegen országban, ahol nem beszéli a nyelvet.

__________

* A Persona Magyarországon az Odeon kiadásában jelent meg DVD-n, a magyar szöveget Markó Beáta írta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK