2009 a moziban: Legjobb férfi alakítás

2010.01.01. 10:49

Idén elkényeztettek bennünket a férfi színészek: olyan sok emlékezetes teljesítmény született, hogy például Sean Penn Oscar-díjas alakítása és Matt Damon vicces besúgója be se fért a legjobb ötbe. Beválasztottunk viszont egy melegpornó felé kacsingató pasit, egy elkeseredett férjet, egy arab bűnözőfiút, egy kiöregedett birkózót és egy zseniális zsidóvadászt.

5. Mark Duplass (A legmelegebb nap)

Forrás: [origo]

Duplass egy fiatal férjet játszik, aki egy régi haverjával kitalálja, hogy meleg pornót fognak forgatni. A film egyik felében a haverral, a másik felében a feleségével dumál erről, és más nem is nagyon történik. Duplass iszonyatosan természetes a kamera előtt, látszik, hogy a saját szavait használja, a saját közegében mozog. Pont úgy kamuzik, úgy elvhű, úgy jön zavarba, ahogy bármelyik harmincas csávó, akit ismerünk. Az év legéletszerűbb alakítása.

* * *

4. Leonardo DiCaprio (A szabadság útjai)

Forrás: [origo]

Ezért a filmért DiCapriót igazából Kate Winslettel együtt a legjobb párok kategóriájában kellett volna méltatnunk, de most kiköszörüljük ezt a csorbát. Mindketten elképesztően precíz alakítást nyújtanak, pedig a szerepek sokat követelnek: DiCaprio a frusztráltságtól kezdve a végletes lelkesültségen keresztül a megalkuvásig és teljes összeomlásig járja be elkeserítő útját úgy, hogy egy pillanatra sem hagyja el a nézőt.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

3. Tahar Rahim (A próféta)

Forrás: [origo]

Ott majrézik az a szerencsétlen hülyegyerek az elején! És mekkora májer a végén, látszik, hogy mindig is bűnözők főnöke volt! - Nos, aki két és fél órán belül egy fejlődéstörténet kiinduló- és végpontját is ennyire hitelesen megjeleníti, annak egyértelműen helye van ezen a listán!

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

2. Mickey Rourke (A pankrátor)

Forrás: [origo]

Ez nem nagyon szokott összejönni. Mickey Rourke az eltékozolt évek után nem egy szánalmas önparódiával önmaga árnyékaként (pedig a szerepben ez is benne volt) bukkant fel újra a vásznon, hanem egy igazi, nagyformátumú visszatérést produkált. Aronofsky valószínűleg nem túlozza el saját szerepét, amikor azt mondja, Rourke azért ilyen jó A pankrátor-ban, mert ő nem hagyta lustálkodni. Kitaposta belőle Randyt, a kost, és jól tette.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről, interjúnk Mickey Rourke-kal

* * *

1. Christoph Waltz (Becstelen brigantyk)

Forrás: [origo]

Christoph Waltz a zsidóvadász Hans Landa megformálásáért sok leg-re igényt tarthat: legjobb gonosz, legnagyobb felfedezés, és amiért itt elsőnek választottuk: legszórakoztatóbb alakítás. Mindenki azt hitte, Tarantino filmjének a bajuszkás, déli akcentusos Brad Pitt lesz a sztárja, erre kiderül, hogy ez a tök ismeretlen osztrák tévészínész az. Waltz nem szimpla gonosz, hanem egy nagystílű játékos, egy alamuszi macska, aki kíméletlenül packázik áldozataival. És ezt iszonyatosan élvezetes nézni.

Olvasnivaló: egyik kritikánk a filmről, másik kritikánk a filmről

----

A Tahar Rahimról szóló bekezdést Hun Péter írta.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!