Vágólapra másolva!
Az év legimádnivalóbb romantikus vígjátéka, a női Woody Allen sziporkázása és két felnőtteket elvarázsoló gyerekfilm is kimaradt a magyar mozikínálatból idén, de hagyományos év végi összeállításunkban gondoskodunk róla, hogy ne kerüljék el a mozirajongók figyelmét.
Vágólapra másolva!

5. Ahol a vadak várnak (Where the Wild Things Are)

Forrás: [origo]

Anderson rókáival (lásd 4. helyezettünket) ellentétben arról igencsak megoszlanak a vélemények, hogy Spike Jonze szőrmókjai élvezhetők-e felnőttek számára is, de ő egyelőre azon kevés amerikai rendezők közé tartozik, akinek minden agymenésére kíváncsiak vagyunk.

* * *

4. A fantasztikus Róka úr (Fantastic Mr. Fox)

Forrás: [origo]

Wes Anderson minden munkája kisebbfajta remekmű és ez alól első egészestés bábfilmje sem kivétel, a gyerekek szórakoztatásán felül mindig ott van a jellegzetes, ellenállhatatlan rá jellemző humor, ami még a legcinikusabb nézőt is meg tudja szólítani. Roald Dahl imádnivaló állatkái ráadásul az eredetiben többek között Meryl Streep, George Clooney és Bill Murray hangján szólalnak meg, szóval a DVD-n mindkét hangsávot érdemes kihasználni.

* * *

3. Julia (Julia)

Forrás: [origo]

Kevés színésznő van, aki önmagában a minőség védjegye, de Tilda Swinton következetesen próbálja elkerülni a Narnia és az Oscar hozta ismertség aprópénzre váltását és inkább izgalmas rendezők filmjeiben vállal jutalomszerepeket. A Julia címszerepében pedig igazán lubickolhat; szinte mindig a helyes döntés ellenkezőjét választja, a néző szimpátiáját eltaszítja, de mégis szorítunk neki Erick Zonca (Az élet, amiről az angyalok álmodnak) meglepő filmjében.

* * *

2. Adni jó (Please Give)

Forrás: [origo]

A pengeéles humorú Nicole Holofcenerrel továbbra is mostohán bánik a magyar moziforgalmazás, pedig sorra jobb Woody Allen-filmeket készít, mint maga Woody Allen. Múzsája, Catherine Keener szokás szerint briliáns az anyagi jólététől bűntudatot érző feleség szerepében, de Amanda Peet és Rebecca Hall is remekel. Az emberi gyarlóság sose volt még ilyen vicces.

* * *

1. 500 nap nyár ((500) Days of Summer)

Forrás: [origo]

Elgondolkodtatok már valaha azon, hogy hova lettek a moziból azok a romantikus komédiák, amik agysejtekkel is rendelkező embereknek készültek? 2010-ben egy ilyen biztosan volt és csak a magyar mozikat kerülte ki érthetetlen okokból, noha tökéletes antitézise az Ízek, imák, szerelmek-nek vagy a Szex és New York 2-nek: őszinte arcú, szerethető emberekről szól, a cselekmény minden mozzanatával lehet azonosulni és a megnézése után a világ egy picit vidámabb helynek tűnik.

-----

További filmek, amelyek hol indokoltan, hol kevésbé, de kimaradtak a magyar moziforgalmazásból, ám a filmrajongóknak érdemes tudni, hogy már elérhetők a tékákban (*-gal jelöltük a kihagyhatatlanokat):

Amelia - Kalandok szárnyán (Amelia): Hilary Swank reménykedett, hogy a híres pilótanő filmbiográfiájával újra Oscar-közelbe kerülhet. A filmet látva nem meglepő, hogy ez nem így történt.

Che - A gerilla (Che: Part Two): Steven Soderbergh elbaltázott Che Guevara-biográfiájának még unalmasabb második része. Vendégek elüldözésére például kiváló.

Dorian Gray (Dorian Gray): A nagyon szép, de üres főhős megformálója telitalálat, de Oscar Wilde klasszikusából egyébként gyalázatos trashfilmet keritettek.

Felhangolva (Get Him to the Greek): A Lepattintva egyik legviccesebb szereplője, a turbóra pörgetett rocksztár saját filmet kapott sok kikacsintással, de nem elég ütős poénnal.

Genova (Genova): Colin Firth két Oscar-jelölt szerep között egy harmadik arra érdemeset is letett az asztalra a mindig remek Michael Winterbottom kamerái előtt.*

Haláli temetés (Death at a Funeral): A három évvel ezelőtti, brit Halálos temetés amerikai újrája ugyanannyira vicces, mint az eredeti és még a törpét is ugyanaz játsza.

Az informátorok (The Informers): Harmatgyenge Bret Easton-Ellis adaptáció elvesztegetett sztárszereposztással.

Két kopper (Cop Out): Kevin Smith szokás szerint gyenge és humortalan filmet forgatott, ezúttal nem a saját forgatókönyvéből. Bruce Willist azért sikerült bepalizni a főszerepre.

A kísérlet (The Experiment): A 2001-es német eredetinek sajnos nyomába sem érhet a remake, így nem csoda, hogy még a tengerentúlon is csak DVD-n jelent meg.

Kisvárosi rock'n'roll (Cemetery Junction): Az Office és a Futottak még... alkotói a moziban még mindig nem bizonyítottak, de ez a retró-komédia eddigi legerősebb próbálkozásuk.

Követés (Following): Az Eredet és Batman-filmek sikerén felbuzdulva végre elérhető nálunk Christopher Nolan első - lényegesen olcsóbb, de hasonlóan innovatív - agybarúgása.*

Merülések (Cracks): Eva Green mintha tudatosan nem akarna szupersztárrá válni, itt inkább egy sereg angol iskoláslánynak pávázik.

Ördög bújt beléd (Jennifer's Body): A szuperszexinek és szuperviccesnek beharangozott tinihorror a tavalyi év legcsúfosabb bukása volt, így nálunk már ott indított, ahová való: a tékák alsó polcán.

Őrült szív (Crazy Heart): Jeff Bridges összeénekelt és -dülöngélt magának egy régóta esedékes Oscart ezzel a kellemesen felejthető country-balladával.

Roman Polanski - Üldözött és imádott (Roman Polanski: Watned and Desired): Szomorú aktualitást adott Polanski megrontási ügyének váratlan előásása ennek az érdekes és szórakoztató, bár meglehetősen részrehajló dokumentumfilmnek.*

A szív bajnokai (The Blind Side): Sandra Bullock Oscar-díját és ennek az ártalmatlanul jószándékú filmnek a letaglózó bevételi eredményeit legalább annyira nem értjük, mint a témájául szolgáló amerikai futballt.

A szólista (The Soloist): Két isteni színész, egy jó sztori és egy eddig nagyon tehetségesnek hitt fiatal rendező épphogy nem fullad bele a nyáltengerbe.

W. (W.): Oliver Stone elnökfilmjei sorában a leggyengébb már 2008-as amerikai bemutatásakor sem volt különösebben aktuális, de a magyar DVD-érkezés végképp elkésett, hogy igazán érdekeljen bárkit.

Olvasd el többi 2010-es toplistánkat is!