Amikor még a statiszta is Oscar-díjas

contagion
Vágólapra másolva!
A héten bemutatott Fertőzésben hemzsegnek az Oscar-díjas színészek, de Steven Soderbergh sztárparádéját korábban már sokan túlszárnyalták. Összeszedtük a legtöbb Oscar-díjast felvonultató filmeket.
Vágólapra másolva!

80 nap alatt a Föld körül (Around the World in 80 Days, 1956)

Hány Oscar-díjas szerepel benne? Tizenegy (beleszámítva az életmű-Oscarosokat is): David Niven, Frank Sinatra, Shirley MacLaine, John Gielgud, Charles Coburn, Ronald Colman, John Mills, Buster Keaton, Noel Coward, Charles Boyer, Victor McLaglen

Forrás: AFP
Cantinflas, David Niven, Marlene Dietrich és Frank Sinatra a 80 nap alatt a Föld körül-ben

A film a mai napig sok szempontból a legnagyobb hollywoodi produkciók közé tartozik: rekordtartó például a kosztümök (kb. 75 ezer) és a felvonultatott állatok számát tekintve. Állítólag ennek a filmnek a kapcsán terjedt el a "cameo" kifejezés, ugyanis az alkotók rengeteg klasszikus hollywoodi sztárt (köztük Marlene Dietrichet) alkalmaztak apró szerepekben, így nem volt nehéz összehozni a rekordszámú Oscar-díjast sem.

Egy anekdota szerint egy színész-szakszervezeti képviselő felháborodva kiáltott fel, amikor meglátta a szereposztást: "Uramisten, statisztát csináltak az összes hollywoodi sztárból!". Egy híres kivétel az Oscar-díjas Orson Welles, aki állítólag meg is sértődött, hogy Michael Todd producer nem kérte fel egy cameóra, holott - Welles szerint - Todd a film ötletét onnan merítette, hogy korábban a Welles rendezte színpadi változat producere volt.

Ha a saját magukat alakító sztárokat is beszámítjuk, akkor viszont Robert Altman A játékos-a nyer: a filmben rendes szerepet játszó három Oscar-díjas (Tim Robbins, Whoopi Goldberg és Sydney Pollack) mellett tíz másik cameózik mint saját maga: Susan Sarandon, Julia Roberts, Anjelica Huston, Cher, Jack Lemmon, James Coburn, Louise Fletcher, Joel Grey, Marlee Matlin és Rod Steiger.

* * *

Hamlet (1996)

Hány Oscar-díjas szerepel benne? Kilenc: Kate Winslet, Julie Christie, Robin Williams, Judi Dench, Charlton Heston, Jack Lemmon, John Gielgud, John Mills, Richard Attenborough

Forrás: AFP
Kenneth Branagh és Kate Winslet a Hamlet-ben

Ha számoljuk azokat is, akik a film elkészülése után kapták meg az elismerést (márpedig számoljuk itt és a többi filmnél is), akkor Kenneth Branagh Hamlet-je kilenc Oscar-díjast vonultat fel, ráadásul mindet rendes szerepben. Hiába, Branagh maximalista volt: az általa rendezett és saját főszereplésével készült Hamlet volt az első filmváltozat, ami a Shakespeare-darab teljes szövegét felhasználta, és ennek megfelelően természetesen négy óra hosszú.

Valószínűleg pont ennek köszönhette bukását is: hiába a sok neves színész és a kedvező kritikai fogadtatás, a 18 millió dollárból készült alkotás csak mintegy 4 milliót hozott világszerte (az USA-ban kevesebb, mint 100 moziban mutatták csak be). Branagh egyébként negyedik Oscar-jelölését köszönheti a filmnek (az adaptált forgatókönyv kategóriában jelölték), de ő maga mindezidáig nem nyert szobrot.

* * *

A híd túl messze van (A Bridge Too Far, 1977)

Hány Oscar-díjas szerepel benne? Hét: Sean Connery, Michael Caine, Gene Hackman, Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Robert Redford, Maximilian Schell

Forrás: AFP
Gene Hackman, Ryan O'Neal, Michael Caine, Edward Fox és Dirk Bogarde

Bár Oscar-díjas színészek tekintetében nem rekorder a film, összesen tizennégy Oscar-díjas dolgozott rajta, ami akár tizenöt is lehetett volna, ha Robert De Niro nem utasítja vissza a szerepet, amit aztán James Caan (csak Oscar-jelölt) játszott el. A producer, Joseph E. Levine saját zsebből finanszírozta a filmet, és azért ragaszkodott a sztárparádéhoz, hogy jó áron tudja értékesíteni a forgalmazási jogokat.

Ez be is jött: Levine már a forgatás közben levetített részleteket a filmből a potenciális forgalmazóknak, és befektetése megtérült, mielőtt még elkészült volna a film. Az amerikai filmakadémia viszont nem vett tudomást az alkotásról, és egyetlen Oscarra sem jelölték. Egyesek szerint ennek oka az volt, hogy nem tetszett nekik, hogy a film egy kudarcba fulladt katonai hadműveletet dolgozott fel.

* * *

A vadnyugat hőskora (How the West Was Won, 1962)

Hány Oscar-díjas szerepel benne? Hét: Henry Fonda, James Stewart, Gregory Peck, John Wayne, Walter Brennan, Karl Malden, Spencer Tracy

Forrás: AFP
Gregory Peck A vadnyugat hőskorá-ban (az eredeti, mozis látványt rekonstruáló Blu-ray-en)

Nagyvonalúan számolva jön ki a hét: Spencer Tracy ugyanis csak narrátorként szerepel a filmben, de egyébként a sztárszereposztású film vagy tíz Oscar-jelölttel is büszkélkedhet. Azért volt szükség ennyi szereplőre, mert a film öt különálló epizódból áll, javarészt különböző szereposztással. A film részben arról híres, hogy a rövidéletű Cinerama-módszerrel vették fel, azaz egy háromlencsés kamerával, hogy aztán egy panorámaképet mutató, körívben hajlított vásznon lehessen levetíteni.

A főleg dokumentumfilmekhez alkalmazott eljárás nem bizonyult valami praktikusnak játékfilmeknél: a felvétel közben egymásra néző színészek például elnéztek egymás fölött a vetített verzión a kép torzulása miatt, ha pedig "kiegyenesítették" a képet hagyományos vetítéshez, két függőleges vonal jelezte a három kép találkozási helyét (lásd a fenti előzetest). Négy operatőr vette fel a filmet - mindannyian Oscar-díjasok voltak már a film forgatásakor, és A vadnyugat hőskorá-ért is jelölték őket, de abban az évben a Kleopátra operatőre vitte haza a szobrot.

* * *

Hat Oscar-díjas színész egy filmben már nem számít különlegességnek: a Gyilkosság az Orient expresszen-ben (1974) Hercule Poirot-nak (az ötszörös Oscar-jelölt Albert Finney) többek közt Sean Connery, Ingrid Bergman és Lauren Bacall volt a gyanúsítottja, akik közül Bergman pont ezért az alakításáért kapta meg a díjat. Rob Marshall a szintén hat Oscar-díjast felvonultató Kilenc című musicallel hatalmas csalódást okozott: nem akartuk elhinni, hogy ennyi kiváló színésszel (pl. Daniel Day-Lewis és Sophia Loren) ilyen pocsék filmet lehet összehozni.

Forrás: AFP
Gyilkosság az Orient expresszen

Oliver Stone is hat Oscar-díjassal dolgozott a JFK-ben (köztük Jack Lemmon és Kevin Costner), és hat Oscar-díjasa volt a normandiai partraszállást bemutató A leghosszabb nap-nak, a Jézus életét elmesélő A világ legszebb történeté-nek és az Elfújta a szél-nek is. Ha a cameókat is számoljuk, ehhez az elit klubhoz tartozik még az Austin Powers - Aranyszerszám is, amiben többek közt Steven Spielbergnek és Gwyneth Paltrow-nak van egy rövid jelenése.

Forrás: AFP
Jude Law, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Marion Cotillard és Matt Damon a Fertőzés plakátján

Öt Oscar-díjas játszott többek közt a Dick Tracy-ben, a Hook-ban és az 1955-ös Rossz nap Black Rocknál-ban is. Tehát Steven Soderbergh Fertőzés-e a maga négy Oscar-díjasával (Marion Cotillard, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet) nem is számít olyan menőnek, de azért a rendezőnek megítélünk egy tiszteletbeli helyet a listán, mert amikor éppen nem kisköltségvetésű kísérleti filmeket csinál, rendszeresen sztárszereposztásokat ránt össze, és ugyanennyi szobortulajdonos szerepelt az Ocean's Twelve-ben is (George Clooney, Matt Damon, Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones).