Az év legjobb szexjelenetei

2013.12.30. 14:00

Orális szex egy csirkecombbal, önkielégítés a szélvédőn, sárkányos cyberszex: a filmesek az idén nem fukarkodtak a szokatlan, abszurd vagy különösen kattant szexjelenetekkel. Ugyanakkor igazi, szép, életszagú szexet is láthattunk, a Cannes óta töretlen diadalmenetben lévő Adèle életének köszönhetően pedig megkaptuk minden idők egyik leghitelesebb szerelmeskedését. Íme a szerintünk legemlékezetesebb jelenetek.

 

5. Matthew McConaughey és Gina Gershon (Gyilkos Joe) + James Franco, Ashley Benson és Vanessa Hudgens (Spring breakers - Csajok szabadon)

Mivel mindkét alkotásban igencsak szokatlan dolgokat dugdosnak emberek szájába orális szex imitálása céljából, listánk ötödik helyét kénytelen voltunk megosztva odaítélni. Nehéz volna ugyanis eldönteni, hogy a Gyilkos Joe hátborzongatóan tenyérbemászó bérgyilkosa, vagy a Spring Breakers maguk módján szintén félelmetes tinijei voltak-e emlékezetesebbek.

Az előbbi amint a vacsoramaradékot használja fel kreatív módon, az utóbbiak pedig amikor maguk sem tudják, hogy izgatni, hergelni vagy halálra rémíteni akarják szerencsétlen James Francót a szájába dugott pisztolyokkal. 

+ + +

4. John Hawkes és Helen Hunt (A kezelés)

Az életét vastüdőhöz kötve, nyaktól lefelé lebénulva élő Mark O'Brien története, aki szexterapeutát bérel fel szüzességének elvételére, lehetne akár csöpögősen érzelmes is, ehelyett azonban ízléses és megható, a film szexjelenetei pedig kifejezetten zseniálisra sikeredtek. Ahogy a vénza, törékeny, bátortalan férfi felfedezi a másik ember közelségében és a szexben rejlő örömöt, a néző nem szánalmat vagy sajnálkozást érez, hanem rádöbben, milyen szerencsés, hogy ő is megtapasztalhatja ezt a csodás érzést.

+ + +

3. Cameron Diaz és egy sárga Ferrari (A jogász)

Az év legbizarrabb szexjelentének díját Cameron Diaz kapja a pasija Ferrarijának szélvédőjén bemutatott önkielégítésért. A Javier Bardem által alakított figura szerint leginkább egy harcsa tátogására emlékeztető produkció után sem Cameronra, sem a Ferrarikra, és főleg a harcsákra nem nézünk már úgy, mint eddig.

Javier Bardem és Cameron Diaz A jogászbanForrás: InterCom

+ + +

2. Denis Lavant és Reda Oumouzoune (Holy Motors)

Egy őrült művészfilmben, amelyben nincs megszokott történetmesélés, sem egy épeszű mozzanat, miért éppen a szexjelenet lenne hagyományos? A különféle figurák bőrét magára öltő Monsieur Oscar egyik jelenése során a szintén latexruhába és motion capture-érzékelőkbe bújt partnernőjével szürreális szexkoreográfiát ad elő, amelyből valami agyament videójáték tarajos sárkányai közötti szájbervonaglás kerekedik ki.

+ + +

1. Adèle Exarchopoulos és Léa Seydoux (Adèle élete - 1-2. fejezet)

Vannak olyan szexjelenetek, amelyek felkavarják az embert, mások felizgatják, megint mások láttán kellemetlenül feszengünk. Néha túl sok, amit látunk, néha kevés. Van, hogy minden hamis, és van, hogy túl plasztikus. Az Adèle élete semmihez sem fogható ereje abban áll, hogy a szexjelenetek láttán az ember semmi ilyesmin nem gondolkodik, hanem egyszerűen csak hihetetlen vágya támad szerelmesnek lenni és egy igazán jót szerelmeskedni.

- - -

Különdíjasok

Ethan Hawke és Julie Delpy (Mielőtt éjfélt üt az óra)

Mindannyiunk kedvenc romantikus trilógiája, a Mielőtt-sorozat első két részéből szinte teljesen kimaradt a szex, pedig Céline és Jesse véget nem érő beszélgetései igazából jól elnyújtott előjátékok voltak. Amikor végre az ágyban is látjuk őket, az egyszerre ironikus és kijózanító.

A tíz évnyi házasság után romantikázni vágyó pár szépen induló, majd sajnálatosan megszakított próbálkozása azért zseniális, mert fájdalmasan igazi, ahogy az egymás minden porcikáját ismerő párban a vágy még megvan, de valahol olyan mélyen, hogy egy telefonhívás elég ahhoz, hogy elvesszen a varázs. Julie Delpy-t ráadásul azért külön imádni kell, mert bevállalja, hogy a jelenet hátralevő részét pucér mellekkel játsza el, és nem csinál úgy, mintha egy nő ilyenkor szemérmesen takargatni kezdené magát a férje előtt.

+ + +

Kristen Stewart, Sam Riley és Garrett Hedlund (Úton) + Amy Adams és Philip Seymour Hoffman (The Master)

A rendezők idén mintha különösen kedvelték volna a jó öreg kézimunkázást.

Kristin Stewart az Úton-ban egyszerre két srácnak is így kedveskedett, Amy Adams pedig gyakorlatilag csillapítószerként használta kimerült ura, a visszataszító szektavezető (Philip Seymour Hoffman) lenyugtatására.

+ + +

Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson és Julianne Moore (Don Jon)

A hollywoodi vígjátékok általában nem bővelkednek ötletes szexjelenetekben, a Don Jon-ban azonban három ilyen is volt. Nagyon vicces az a rész, amelyben a címszereplő csajozógép elmagyarázza, miért élvezetesebb a hokizás az igazi szexnél. Őrjítően szexi Gordon-Levitt és Scarlett Johansson folyosói üzekedése, amely folyamán egyetlen ruhadarab se kerül le a színészekről, a Julianne Moore-ral közös szeretkezés pedig meglepően életszerű.