Kovács Patrícia egyből a nappalinkban szexel

Félvilág
Vágólapra másolva!
A mozikba vártuk a pesti éjszaka hírhedt kurtizánjának utolsó napjait feldolgozó Félvilágot, de most kiderült, hogy először a tévében láthatjuk majd A berni követ alkotóinak új thrillerjét. Elsőként az Origón tekintheti meg a film plakátját, aminél szebb magyar alkotáshoz már nagyon régen nem készült.
Vágólapra másolva!

Amikor egy héttel ezelőtt megszondáztattuk az olvasóinkat, hogy a még az idén érkező magyar filmek közül melyiket várják a legjobban, a szavazást toronymagasan nyerte a Félvilág, amely a múlt század elejének legendás luxuskurvájának, Mágnás Elzának (Kovács Patrícia) izgalmas történetét meséli el.

Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kovács Patrícia a Félvilág című filmben Forrás: Szupermodern

Bár A berni követ alkotóinak (Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró) új kosztümös thrillerje tévéfilmnek készült, az alkotók reménykedtek abban, hogy a film először a mozikban mutatkozhat be. Ám a produkció szerződése szerint a köztévé rendelkezik az első sugárzás jogával, akik ezzel szeretnének is élni.

Vagyis a Félvilág nem kerülhet moziforgalmazásba a tévépremier előtt.

A filmet december végén fogja leadni a Duna TV, valószínűleg a két ünnep között.

Hogy a Félvilág a tévépremier után megjelenik-e valamilyen formában a mozivásznon, még nem tudni, annyi biztos, hogy DVD-n ki fogják adni, illetve folytatódik a nemzetközi fesztiválkörútja is, ami szeptember elején indult az A-kategóriás montreáli nemzetközi filmfesztiválon, ahol a film világpremierjét tartották.

Miről szól a Félvilág?

1914 januárjában egy utazókosarat sodort partra a jeges Duna, benne egy megfojtott nő holttestével. A hulla a pesti éjszaka híres-hírhedt kurtizánja, Mágnás Elza volt. Ki ölte meg Elzát és miért? Az első világháború előtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja 100 év elteltével is a közvéleményt. Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat a Félvilág, amely Mágnás Elza utolsó napjait dolgozza fel.

A film középpontjában három nő áll: a félvilági életet élő Mágnás Elza (Kovács Patrícia), bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naiv cselédlány, Kató (Döbrösi Laura). A közöttük szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig.

Most elsőként tudjuk megmutatni a Félvilág plakátját, amit Frank Rizzo tervezett, a színésznők fotóit pedig Tihanyi Anna készítette hozzá. Rizzo (aki akkora multitalentum, hogy ő írta a Kamaszkorunk legszebb mellei-sorozatunk első cikkét is) munkáit már régóta figyeljük, remek plakátokat csinált A berni követ-hez, A vizsgá-hoz és a Parkoló-hoz is, de eddig ez a mesterműve.

A Félvilág plakátja Forrás: Frank Rizzo

A Félvilág plakátja egyszerűen tökéletes, a címfelirathoz kreált betű gyönyörű (azt Rizzo maga rajzolta), és már a három nő tekintete is rengeteg mindent elárul a történetről. A biztonság kedvéért azért kikértem róla állandó plakátszakértőnk, Kenczler Marci véleményét is, aki az alábbiakat fűzte hozzá.

"Erre mondják, hogy odabasz. Pedig nem robban rajta semmi, és pont ettől jó. Annyit mesél csak, ami még nem spoiler, és annyit rejt el, amitől majd odakapcsolok. Pontos, feszült, érdekes. Valószínűleg ez telitalálat. Csillagos ötös. Ez nem grafikai munka, ez rendezés."

A Félvilág hosszú előzetese néhány héten belül érkezik, addig nézzük még meg párszor a kiváló teasert.