Vágólapra másolva!
Az [origo] filmklub példátlanul ambiciózus ezerrészes sorozatában nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy csokorba gyűjti a világ legtehetségesebb, legszebb és legirigyeltebb színésznőit és színészeit, tehát azokat, akiket istenekként és istennőkként tisztelünk. Összeállításunk bevallottan és szándékoltan szubjektív, de ha van ötletetek, hogy kiket szeretnétek látni a listán, ne habozzatok megírni, ígérjük, a javaslatokat fontolóra vesszük. A számozás nem rangsort jelöl, csak a tájékozódás megkönnyítése céljából alkalmazzuk.
Vágólapra másolva!

Név: Scarlett Johansson

Született: 1984. november 22. (New York, USA)

Nemzetiség: amerikai (apja dán)

Miért imádjuk? A férfiak többsége hajlamos csak vastag ajkait, dús keblét és csábító tekintetét figyelni, de akinek Scarlett fizikai paraméterei nem vonják el a figyelmét, rögtön észreveszi azt is, hogy az ifjú hölgy remek színésznő. Tétován szexi kisugárzása minden filmjében hasonló, mégis tökéletesen idomul a legkülönfélébb figurákhoz a 17. századi cselédlánytól kezdve a negyvenes évekbeli detektívfeleségen keresztül a torzított képregényvilág kamaszlányáig. Már annyi remek alakítás van mögötte, szinte hihetetlen, hogy még csak idén tölti be a 24-et.


Honnan ismerheti a magyar? Az Elveszett jelentés bemutatása óta a csapból is Scarlett folyik, csak az nem ismeri, aki egy kő alatt töltötte az elmúlt négy évet. Azért ne feledkezzünk meg róla, hogy a nagy áttörés előtt a Lánchídon is sétafikált Gárdos Éva Amerikai rapszódiá-jában, kedvenc lovával osztotta meg a vásznat A suttogó-ban és zongorázgatott Az ember, aki ott se volt-ban. Sofia Coppola filmje óta nincs megállás, évente stabilan 2-3 főszerepet játszik (csúcspontok: Leány gyöngy fülbevalóval, Jó társaság, A tökéletes trükk), és egyelőre még nem tudtuk megunni. Woody Allenbe is új életet töltött, amikor eljátszotta a rendező munkásságában üdítő váltást jelentő Match Point egyik főszerepét. Azóta sem bírnak leszállni egymásról, nemrég fejezték be harmadik közös filmjüket, a Vicky Cristina Barceloná-t, ami év végén kerülhet a mozikba. A héten is kapunk egy új Scarlett-filmet: Az egy bébiszitter naplója című romantikus vígjáték csütörtöktől a mozikban.

Kötelező Scarlett: Az itthon moziban nem forgalmazott, ezért kevésbé ismert Bobby Long-ot (eredetiben, szebben: A Love Song for Bobby Long) melegen ajánljuk mindenkinek, akinek eddig elkerülte a figyelmét a videotéka polcán. A kicsit mélabús hangulatú filmben Scarlett New Orleans-ba érkezik, hogy birtokba vegye az anyjától örökölt házat, ott azonban két mihaszna fickót (John Travolta és Gabriel Macht) talál, akiknek eszük ágában sincs kiköltözni. A film különös erénye, hogy olyan állapotában örökíti meg a szépségesen rothadó New Orleans-t, amilyennek talán már sosem fogjuk látni.


Néznivaló: A Capote rendezője, Bennett Miller Scarlett főszereplésével csinált klipet Bob Dylan When the Deal Goes Down című számához, Scarlett pedig ezzel a klippel csatlakozott Barack Obama kampányához, amelyben többek közt a Black Eyed Peas társaságában énekli a politikus szavaira komponált dalt, valamint fellépett a The Jesus and Mary Chain egyik tavalyi koncertjén is, hogy közreműködjön a Just Like Honey előadásában, ami az Elveszett jelentés zárójelenete alatt fokozta a libabőröztetést.

Hallgatnivaló: Idekattintva letöltheted a Summertime című dalt Scarlett előadásában.

Kattintanivaló: Képválaszték tekintetében szerintünk ez a rajongói oldal a nyerő.


Fogadjunk, hogy nem tudtad!

- A szupersztár Scarlett mellett háttérbe szorul a família többi tagja, pedig nem ő az egyetlen művész a családban. Apai nagyapja, Ejner Johansson forgatókönyvíró és rendező volt, édesanyja producer, három édes testvére közül pedig nővére, Vanessa és ikertestvére (!), Hunter is próbálkozik a színjátszással.

- Ha rendszeres olvasónk vagy, akkor biztos tudod már, de ismételjük: a fenti kisebb próbálkozások után Scarlett hamarosan fejest ugrik az éneklésbe, május 20-án jelenik meg első önálló albuma, az Anywhere I Lay My Head, melyen Tom Waits-feldolgozásokat énekel.

Bujdosó Bori