A világ leggyönyörűbb színésznője ma

Vágólapra másolva!
Cseh Anna Mária szerdán volt 31 éves. Azzal kívánunk sok boldogságot a ragyogó szépségű hölgynek, hogy első magyarként bevesszük az előnyös külsejű színésznőket összegyűjtő cikksorozatunkba. Anna Mária nem elégszik meg annyival, hogy sikeres modell és tehetséges színésznő, hanem folyamarosan keresi az újabb kihívásokat. Most éppen a Sorbonne egyetemen pallérozzza az elméjét.
Vágólapra másolva!

#9 - Cseh Anna Mária

Született: 1977. szeptember 17. (Budapest, Magyarország)

Ki a manó ő?

- Generációjának egyik legsikeresebb topmodellje, legnagyobb szakmai sikerének azt tartja, amikor Thierry Mugler "Angel" nevű parfümjének a reklámarca volt 2003-ban. Színészként A fény ösvényei című Mispál Attila-film főszerepében mutatkozott be.

- A magyar bulvársajtó rengeteget foglalkozott vele 2005-ben, amikor egy titkos ceremónián feleségül ment a nála 31 évvel idősebb Kovács Lajoshoz, akivel A fény ösvényei munkálatai alatt ismerkedett meg. Házasságuk mindössze fél évig tartott. Amúgy Anna Mária interjúkban sosem beszél a magánéletéről.

- Jelenleg bölcsészhallgató a párizsi Sorbonne egyetemen, ahol kommunikáció és művészettörténet a választott szakiránya.

Ő mondta:

"Én csak a saját titkomat ismerem, ami borzasztó egyszerű: mindig is önmagamat adtam. Ebben a szakmában nemcsak a fizikum számít, hiszen rengeteg gyönyörű ember jár-kel a nagyvilágban, akiből nem lesz topmodell. A belső értékek ugyanolyan fontosak. Karrierem folyamatos, kitartó munka eredménye. Nem robbantam be hirtelen az élvonalba, ami biztonságot is adott nekem." (ELLE, 2003. október)

Fotó: Fábián Évi [origo]
Cseh Anna Mária az [origo] Vendégszobájában 2005-ben | Még több kép


"Szerintem vannak női feladatok és vannak férfi feladatok a világban. Én jól érzem magam a női tennivalóimmal. Azzal, hogy harmóniát teremtek magam körül, és kellemesen érzik magukat azok, akik körülvesznek. Mi nők vagyunk azok, akik továbbviszik az életet. [...] A férfiak többnyire a szakmai életükre büszkék, a nők pedig mindenre, amiben sikeresek lehetnek. A magánéletben, a munkában, a harmónia megteremtésében. A valódi nőiséget átélni maga a harmónia." (Marie Claire, 2008. október)

"A csókokat mindig ezer százalékig igazából kell adni. Az életben és a filmekben is." ([origo] Vendégszoba, 2005. november 4.)



"Megpróbálok egyensúlyt teremteni az értékek között. Nem lehet az ember mindig elöl, mindig a fényben. Szükségünk van csöndesebb, nyugodtabb időszakokra is. Pont azért, hogy szembesüljünk azzal, ami a napok forgatagában már fel sem tűnik, mi több, annyira természetes, hogy már nehéz is értékként kezelni." (Stílus és életmód, 2007. szeptember 23.)

Színművészeti tevékenység:

A fény ösvényei (2005): Visszafogott, érzékeny, Kieslowski munkáira hajazó film, amelyben a cselekmény két, első látásra egymástól független szála fonódik össze végül. Anna Mária egy összeégett arcú manökent alakít, erős jelenléte van a vásznon, és természetes játékával nem marad szégyenben a tapasztalt kollégákkal való összehasonlításban sem. Ez nagy szó, mert például Cserhalmi György az egyik legjobb formáját hozza ebben a filmben, Törőcsik Mari és Kovács Lajos sem lazsálni ment a forgatásra, valamint Csányi Sándor is szépen odateszi magát egy kis vicces szerepben. A fény ösvényei-t egykori legendás kritikusunk, Dr. Igó kíméletlenül lehúzta, a közönség is hűvösen fogadta, és azóta sem jelent meg DVD-n, pedig olyan film, amit érdekes lenne így pár év elteltével újra felfedezni.

Forrás: [origo]
Cseh Anna Mária és Törőcsik Mari A fény ösvényei-ben | Még több kép


Töredék (2007): A Simone Weil szövegeire épülő fekete-fehér alkotás játékidejének nagy részében férfiak (azon belül is főleg a Zsótér Sándor által játszott pap) filózofálgatnak puritán berendezésű szobákban. Az emelkedett monológok befogadása annyira megterhelő feladat, hogy a film egyfajta meditatív transzba ejti a nézőt. Ezzel magyarázható talán, hogy Cseh Anna Mária jeleneteiből csak annyi maradt meg az emlékezetemben, hogy nem értettem, miért bandázik ezekkel a vén, alkesz papokkal egy ilyen gyönyörű, fiatal nő.

Legközelebb: A Good című Magyarországon forgatott holokauszt-filmben tűnik fel Viggo Mortensen oldalán, vagy Viggo Mortensen mögött a háttérben, tekintve, hogy az iMDb az általa játszott figurát név nélkül, "Beautiful Woman"-ként (szép nő) tünteti fel. A filmet pár hete vetítették először a torontói fesztiválon, nálunk leghamarabb 2009 elején láthatjuk majd.

Néznivaló: A Mercedes autógyár finanszírozásában készült 2004-es The Porter című tizenöt perces rövidfilmben Max Beesley, Dannii Minogue és Bryan Ferry mellett Cseh Anna Mária is játszik egy kisebb szerepet.