Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiknek tehetségük, eredetiségük és izgalmas személyiségük okán már rég a filmvásznon lenne a helyük. Mai alanyunk akkor ragadta meg a fantáziánkat, amikor a zsámbéki rakétabázison vehemensen egyezkedett a polgármester titkárnőjével. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#8 - Dankó István

Született: 1982. augusztus 1.

Ő lehetne a magyar... Billy Crystal.

Hol figyeltünk fel rá? Nyáron a Zsámbéki Színházi Bázison mutatták be Bodó Viktor hihetetlenül ötletes Szentivánéji álom-rendezését. A sok szellemes megoldás egyike a darabbeli darab kontextusának modernizálása volt: az építési vállalkozók vezetőjeként Dankó István kap egy hívást a helyi polgármester titkárnőjétől, miszerint gyorsan össze kéne dobni 1-2 milláért egy kis előadást, és persze cserébe nem feledkeznének meg róluk a legközelebbi zsíros önkormányzati pályázat kiírása során. A tökéletesen felépített jelenetben Dankó remek hangot ütött meg és kivételes komikusi érzékről tett tanúbizonyságot: miközben majd' magam alá pisiltem a nevetéstől, vérfagyasztóan életszerű (és cseppet sem elhülyéskedett) volt az egész. Legutóbb pedig akkor nevettetett meg, amikor a Szakítóskönyv bemutatóján a TÁP színházasokkal szkeccseket adtak elő a könyv sztorijai alapján.

Fotó: Lehotka Judit Zolka
Dankó István, Kovács Lehel és Nagy Ervin a Halljátok végszavam: ártatlan vagyok! című darabban | Fotó: Lehotka Judit Zolka

- Miket csináltál eddig?

- Miskolci - illetve alsózsolcai - vagyok, 17-18 éves koromban diákszínész voltam a Miskolci Nemzeti Színházban. Gimi után felkerültem Pestre, ahol egy évig jártam a Shakespeare színiakadémiára, utána pedig két évig stúdiós voltam a Pesti Magyar Színiakadémián. 2004-ben vettek fel a Színművészetire. Zsótér Sándor, Zsámbéki Gábor és a tanársegéd Bodó Viktor osztályába jártam. Negyedévben Zsámbéki megkérdezte, hogy van-e kedvem a Katonába jönni gyakorlatra, és ezután hál' istennek jöttek a szerepek és lehetőségek egymás után és most itt vagyok tag. A főiskolán volt szerencsém dolgozni Horváth Csabával, Ladányi Andreával, Kovalik Balázzsal és Méhes Lászlóval, a Katonában pedig Ascher Tamással, Zsámbéki Gáborral, Máté Gáborral, Bezerédi Zoltánnal és Zsótér Sándorral. A legfontosabb katonás darab számomra eddig a Macbeth, Az emberek veszedelmes közelségében és a Mit csinál a kongresszus? volt, amit nagyon szerettem, de levettek a műsorról.

- Miben láthatunk legközelebb?

- A Katonában fut a Macbeth, a Koccanás, A karnevál utolsó éjszakája és A vadkacsa, a Kamrában a Ledarálnak, eltűntem és a Halljátok végszavam: ártatlan vagyok!. Ascher Tamással most próbáljuk Gorkij Barbárok-ját, aminek november 14-én lesz a bemutatója, aztán Gothár Péter állítja színpadra februárban a Vakond-ot, amit Vinnai András írt. Ezek mellett játszom a TÁP Színház több előadásában és az AKKU-ban is.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Kopaszodni.

Forrás: [origo]
Dankó István és Mészáros Béla A rendőrfőnök jó fiú című darabban

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- A Szentivánéji álmo-t Bodó rendezésében, Zsámbéki Macbeth-jét és most forgattam a nyáron a Koccanás című tévéjátékot (Török Ferenc rendezésében - a szerk.), ami ugyan még nincs kész, de a napi felvételek alapján megmutatnám ezt is.

- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Hajdu Szabolcs, Török Ferenc újra, Gigor Attila.

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Konkrétan nem tudom, csak több arcot lássunk, ne mindig ugyanazokat. Legyen végre változatosság, nézzenek körül jobban a filmrendezők.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- A nyomozó a legfrissebb élményem.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- A Warlikowski-féle Megtisztulvá-t.

- Mi a véleményed Billy Crystalról?

- Baromi jó komikus.