Vászonra vele: Bordán Lili

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiknek tehetségük, eredetiségük és izgalmas személyiségük okán már rég a filmvásznon lenne a helyük. Mai alanyunk valójában már több magyar és nemzetközi produkcióban feltűnt, mégsem tudunk betelni vele - ennyi nem elég. Bordán Lili New Yorkban született, édesanyja Bordán Irén, a hetvenes évek ünnepelt színésznője, és amikor Lili négy évre hazatért Magyarországra, függetlenfilmekben vállalt szerepeket és színpadon is játszott. Azóta visszaköltözött Amerikába, de hátha egy újabb szereppel hazacsábíthatjuk... (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#9 - Bordán Lili

Született: 1982. március 12.

Ő lehetne a magyar... Julia Roberts.

Hol figyeltünk fel rá? Bordán Lilit Lengyel Andor függetlenfilmjében, a Kistestvér-ben láttam először, egy mellékszerepben; a cserbenhagyottmenyasszony-hisztiskorlátoltpicsa szerepkörből gyúrt hús-vér embert magának (és nekünk) a vásznon. Bordán Irén színésznő lánya legközelebb egy másik független darabban, Szekeres Csaba Kinder Garden-jében tűnt fel, ekkor már főszerepben. Vak lányt játszott. Elvittem erre a filmre egy újságírókollégát, mert meg akartam mutatni neki Bordánt. A végén a kollega hozzám fordult és azt kérdezte, "várj, most akkor melyik volt a Bordán Lili? Volt a vak színészcsaj, de melyik volt Bordán?" Néhány hónapja visszaköltözött Amerikába, Los Angelesben próbál szerencsét, de talán egyszer újra láthatjuk itthoni produkciókban. Az esély megvan rá: az első alkalommal is egy szerep miatt tért haza Magyarországra.

- Miket csináltál eddig?

- A hold és a csillagok-ban újságírót játszottam, Jonathan Pryce-szal forgattam a legkedvesebb jeleneteimet. Ugyanezen a forgatáson találkoztam Alfred Molinával, aki talán a kedvenc színészem. Színházban a kedvencem az EXIT volt, amit a Piccolo színházban játszottunk, de a Játékszínben is nagyon jó volt dolgozni olyan nagyágyúkkal, mint például Garas Dezső, aki rendezte a darabot. Megtiszteltetés volt Balázsovits Lajossal, Tordy Gézával és Kiss Marival egy színpadon játszani. Itt, Amerikában nincs annyi lehetőség színpadon lenni, mert nem nagyon van kultúrája. Azért költöztem Magyarországra, mert minden odahúzott. Nagyon egyszerű volt hazaköltözni úgy, hogy a családom nagy része már ott volt. Egy filmfőszerep kedvéért tértem haza, Szekeres Csaba Kinder Garden című filmjéért, és mindig volt annyi feladat, hogy maradjak. Négy évig egyáltalán nem tértem vissza az Államokba, aztán egyszer csak úgy éreztem, változásra, nagyobb térre van szükségem. Meg a tengerre. Los Angeles varázslatos hely. Kicsit kicsinek érzi magát az ember, de ez egyáltalán nem árt. De nagyon erős honvágyam van, sokat járok képzeletben édesanyámnál, Szentendrén, vagy a nagymamámnál a Balatonon. Hiányoznak a testvéreim, barátaim...

http://www.dailymotion.com/swf/k69HMpbTC3EdlePT2q
Bordán Lili tizenegy filmje, három percben

- Miben láthatunk legközelebb?

- Volt szerencsém dolgozni a Vészhelyzet utolsó évadjában. Három napot forgattam összesen, isteni volt mászkálni a Warner Brothers stúdióban - ezúttal nem a saját "castingruhámban", hanem sminkben, jelmezben. Szerencsere egyre több meghallgatásra jutok el az ügynökeim jóvoltából, és egyre több a jó visszajelzés. Ezenkívül forgattam még egy sorozat-pilotot is és van még egy-két projekt, amiben bízom, hogy összejön.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Talán azt, hogy biztosabban tudom mondani, hogy nincs különbség egy magyar vagy egy amerikai vagy akár egy japán színész között. Kezdek arra is rájönni, hogy olyan sincs, hogy rossz vagy jó színész. Ha elhiszem, magával ragad. Kell ennél több?

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Előző éjszaka, mielőtt kijöttem Amerikába, egy barátom segítségével összeraktunk egy 3 perces anyagot, amit összesen 11 filmemből vágtunk össze, ezt biztosan megmutatnám. Ha hosszabb időre hazatérnék, szeretném még párszor játszani az EXIT című darabot, amelyben főszerepem volt a Piccolo színházban.

Forrás: [origo]

- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Szabó István, Goda Kriszta, Hajdu Szabolcs.

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Szalontay Tündét. A Szkéné valamenyi előadásában láttam, hatalmas erejű színpadi jelenléttel rendelkezik. Sajnos filmen még nem láttam, de biztos vagyok benne, hogy ott is átütő. Édesanyámat, Bordán Irént is szívesen látnám több filmben. Tehetséges, szép, és jó, a mai napig... sőt, szerintem most kéne a legtöbbet forgatnia. Imádtam a Hasutasok-ban: egyszerre volt sebezhető, komikus és érzéki. Valamelyik nap találkoztam egy sikeres magyar operatőrrel, Baranyai Lászlóval, aki majdnem sírva fakadt, amikor megtudta, kinek a lánya vagyok; anyukámmal egyszer egy vizsgafilmen dolgozott együtt. Azt mondta, sose volt és talán nem is lesz még egy olyan fényes csillag, mint az édesanyám, mielőtt elhagyta Magyarországot.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Mostanában a nagyon egyszerű, színészorientált filmeket követem. Az imént néztem meg egy tízperces filmet, ami nagyon sok díjat nyert világszerte a fesztiválokon. Az a címe, hogy Boldogság.

- Mi a véleményed Julia Robertsről?

- Volt egy arany korszaka. Egyébként nagyon szeretem.