Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket tehetségük, eredetiségük és izgalmas személyiségük miatt sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Mai alanyunk egy igazi álomnő: amellett, hogy úgy elvisz a hátán egy filmet, hogy a néző minden idegszálával rá figyel, gyönyörűen énekel franciául, és nagy kedvence A sólyom végveszélyben. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#10 - Pető Kata

Született:
1979. október 27.

Ő lehetne a magyar... Cate Blanchett.

Hol figyeltünk fel rá? Pető Katát először tavaly vettük észre az Overnight-ban, meg is jegyeztük igéző tekintetét, de sajnos abban a filmben minden színész azt a rendezői instrukciót kaphatta, hogy beszéljen úgy, mint egy fásult zombi, így Kata sem tudta igazán megvillantani az arzenálját. Pár napja azonban láttuk a Premier című 2005-ös filmben és olyan döbbenetesen erős alakítást nyújtott, hogy leesett az állunk. Ismeritek azt az érzést, amikor egy színész játéka annyira hipnotikus, hogy amikor nem őt mutatják egy jelenetben, az ember akkor is azon töri a fejét, hogy vajon most éppen milyen érzések játszódhatnak le az arcán? Ezt nyújtja Kata a Premier-ben, és szerencsére nem légüres térben, hanem egy remek filmben teszi ezt. Számunkra az utóbbi idők legnagyobb felfedezése Dömötör 'tévépaprikás Döme' Tamás első rendezése, ami egy olyan magyar film, amit anélkül lehet dicsérni, hogy hozzátennénk a megszokott "ahhoz képest, hogy magyar..." bevezetőt. A Premier-t nem kell relativizálgatni, ha egy A-listás filmfesztiválon futunk bele, akkor is azt mesélnénk róla, hogy kurvajó volt, de nem Cannes-ban láttuk, hanem az [origo] neonfényes irodájában, mert ingyen megtekinthető a Filmkliken. Mindenki tegyen magának egy szívességet és még ma nézze meg!

http://www.youtube.com/v/awLUO0JnyjA&hl=en&fs=1
Ízelítő Pető Kata munkáiból


- Miket csináltál eddig?

- Gimnazista voltam, amikor Bodó Viktor megalapította az AD HOC nevű társulatot. Őt akkor vették fel a színészszakra, mi még csak készültünk rá. Olyanok voltak benne, mint Vinnai András, Sárosdi Lilla, Galambos Attila, akit most Gigor Attilának hívnak, Máthé Zsolt, Herbai Máté operatőr meg még egy csomóan és mindenki maradt is a pályán, csak szétszéledtünk. Jártam énekszakra a Bartók konzervatóriumba és esztétikaszakra az ELTÉ-re, utána felvettek a Színművészetire. Negyedévben voltam gyakorlaton a Katona József színházban, Szolnokon, meg a Budapesti Kamaráknál. Diploma után rögtön Kaposvárra kerültem és tulajdonképpen azóta is ott vagyok szerződésben. Ott sok jó és nagy szerepet játszottam, operettet is, drámákat is, klasszikusokat is, és olyan rendezőkkel dolgoztam együtt, mint Babarczy László, Mohácsi János, Keszég László, Ascher Tamás, Réthly Attila. Nagyon jó dolgom volt ott nekem, most is az van, csak most gyesen vagyok, mert egy éve szültem egy gyönyörű kisfiút. Közben játszottam a Don Giovanni-ban Zsámbékon, Simon Balázs rendezésében és Berlinben egy olyan darabban, amit Bodó Viktor rendezett. 2007 februárban ösztöndíjat nyertem a Berlinale Talent Campus programjába. Már az egyetem alatt sok kisfilmben játszottam, utána pedig voltam néhány nagyjátékfilmben is: Bollók Csaba Miraq-jában, a Premier-ben, amit Dömötör Tamás rendezett, meg az Overnight-ban.

Fotó: Varga Imre
Pető Kata | Nézz még több képet Pető Katáról! | Fotó: Varga Imre


- Miben láthatunk legközelebb?

- Játszom a Spinoza házban Kulka Jánossal és László Zsolttal a Címzett ismeretlen című darabban, de az egy néma szerep, csak zongorázom. Eredetileg nincs is benne a darabban ez a figura, szeretem az ilyen kihívásokat, amikor a semmiből lehet csinálni valamit. Egy hét múlva lesz a bemutatója a Természetes vészek kollektíva Halál-Tours című előadásának, ami egy trilógia, Árvai György rendezi. Hosszú este lesz: elkezdődik az első darab a Trafóban, aztán a középső része egy buszon játszódik, ami átszállítja az embereket a MU Színházba, és ott lesz a harmadik darab. Én a buszos részben leszek, mint egy idegenvezető vagy stewardess. Szerepelek még a Bodó Viktor féle Szputnyik Hajózási Társaság Bérháztörténetek című előadásában is. És van egy zenekar is, az a nevünk, hogy Sadant, december 30-án lesz a lemezbemutató koncertünk a Merlin színházban. Kunert Péter az együttes vezetője, benne van még Zeek, az MC, Lamm Dávid gitáros/énekes, Keresztes Tamás, zongorista színész és Szigeti Barna dobol.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Fütyülni, franciául beszélni.

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Hívjon el castingra! Megmutatnám a Premier-t, és azt a kisfilmet, amiben Papp Dani mond egy Poós Zoltán-verset, én meg úgy ott vagyok vele. Ezt a Verssor az utcazajban sorozatba készítette Bollók Csaba.

http://www.youtube.com/v/xj9a6hgKc1c&hl=en&fs=1
Verssor az utcazajban | Pető Kata és Papp Dániel


- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Mindenkivel szívesen dolgoznék újra, akivel eddig dolgoztam. Meg még Hajdu Szabolccsal és Fazekas Csabával aki a Boldog születésnapot című filmet rendezte. Az egy jó kis vidám film volt, és úgy csinálnék már egy olyat. Muszáj csak magyart? És akkor hagyjuk ki Lars Von Triert? Ridley Scottot is? Pedig nagyon szeretem, a Szárnyas fejvadász-t és A sólyom végveszélyben-t.

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Tóth Anita, Spolarics Andrea, Kováts Adél, Bánfalvi Eszter, Pelsőczi Réka, Nagy Viktor, Kocsis Pál, Némedi Árpád

Fotó: Varga Imre
Pető Kata | Nézz még több képet Pető Katáról! | Fotó: Varga Imre


- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Láttam Takeshi Kitanótól a Bábok-at. Meg persze A sólyom végveszélyben-t is, újra.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Jót igen, olyat nem, ami maradandó emlék lenne, de a Pont Műhely előadásait nagyon szeretem, mert ha őket látom, utána mindig kedvem támad játszani. Nem művészetet csinálni, hanem játszani.

- Mi a véleményed Cate Blanchettről?

- Nagyon bírom, amiben láttam eddig, csak tetszett. Kapott már Oscart? Igen? Akkor jó.