Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Polgár Péter már a második ember (és nem az utolsó) a KoMa Társulatból, akit a rendezők figyelmébe ajánlunk: erőteljes játéka és tiszteletet parancsoló fizimiskája bármelyik magyar film javára válna. A sasszemű Kabay Barna már lecsapott rá, a többiek se késlekedjenek! (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#11 - Polgár Péter

Született: 1984. január 24.

Ő lehetne a magyar... Vincent D'Onofrio.

Hol figyeltünk fel rá? Polgár Pétert egy ijesztően lepukkant, bunkerhangulatú szerszámosműhelyben ismertük meg. Lengén kigombolt kockásingben egy kereskedelmi rádió reggeli műsorvezetőjének stílusában és hangerejével ordítozott az egybegyűlt, kis létszámú közönségnek, amelynek soraiban pár fős, csupa nőből álló munkahelyi kollektívánk is ott ült. Nem tiszta már, hogy Polgár Péter iránti rajongásunkat mi váltotta ki: a tény, hogy ez a szélesen gesztikuláló, felpörgött mackó nem lehet más, mint Virágszálnak becézett, nagy termetű kollégánk sötétben színházi szerepeket vállaló inkarnációja (végül kiderült, hogy mégsem), vagy az, hogy ez a figura olyan erőteljes, hogy székbe süppedsz. (Műanyag szék volt.) Frenetikusan hüppög, ordít, lazázik, gyönyörűen hozza a figurát, és közben meg úgy néz ki, mint Bud Spencer. Szerencsés dolog, ha valaki jó színész, és van hozzá olyan fizimiskája, ami plusz súlyt ad játékának. Egyébként mindeddig a KoMa Társulat Plazma című előadásáról beszéltünk, amelyet már illettünk korábban szép szavakkal. Írója, Garaczi László szintén ott ült velünk a szerszámosműhelyben, jót nevetgélt hátul, az ajtónál megbújva, pedig biztos nem előszörre nézte meg.

- Miket csináltál eddig?

- Gyerekkoromban színészkedtem és szinkronizáltam, én voltam a magyar hangja például a kövérkés fekete kisfiúnak a Hook-ban és a fiatal Michael Jordannek a Space Jam-ben. Gimnázum után Amerikában jártam egyetemre fél évet színészszakon, utána felvettek a Színművészeti egyetemre, ahol Máté Gábor osztályába jártam. Tavaly előtt végeztem, azóta a KoMa Társulat tagja vagyok. Közte játszottam gyakorlaton a Radnótiban és a Vígszínházban.

- Miben láthatunk legközelebb?

- Most volt egy bemutatónk a KoMa Társulattal (Dzsing!), illetve lesz majd egy új február elején (az Idill című darab). Januárban lesz egy koncertünk szintén a KoMával, amiben én zongorázni és énekelni fogok. Kortárs szövegek, főleg versek lesznek megzenésítve, Lőrincz Sanyi komám a fő zeneszerző, és aki amilyen hangszeren tud, azon játszik, illetve az énekhangunkkal szállunk be. Az Ágacska című mesedarabban játszom Nyíregyházán, a Plazma is folyamatosan műsoron van, amiben szeptember óta már én alakítom az egyik szerepet (Ötvös Andrástól vette át, aki elszerződött Egerbe - a szerk.). Szerepelni fogok egy filmben is, amit most forgatunk, Kabay Barna rendezi és Nylongitár a címe. Egy társasággal szoktunk még amatőr kisfilmeket készíteni, de csak a saját szórakoztatásunkra. V.A.P. Productions a nevünk.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Narkolepsziást játszani.

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Nem tudnám már igazán megmutatni, mert nem lettek felvéve, de egy főiskolás vizsgámat szívesen megmutatnám. Például amikor Brecht Baal című darabját csináltuk meg. Filmet nem szívesen mutatnék, mert azokban vagy kicsi voltam, vagy pedig olyan vonulat, amit nem biztos, hogy komolyan tudna venni. De amiket most csinálok (Plazma, Dzsing!), mind büszkén vállalom.

- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Fliegauf Benedeket nagyon szeretem, bár ha jól tudom, ő többnyire nem profi színészekkel dolgozik és ezért nem biztos, hogy megfelelnék neki. Még nem tartom magam nagyon profi színésznek, de lehet, hogy neki már túl profi vagyok. Mondanám Jancsó Miklós nevét is, mert vonz az ember maga. Többet hirtelen nem tudnék mondani.

Forrás: [origo]

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Lass Beát feltétlenül, mert őt nagyon keveset foglalkoztatják. De inkább azt mondanám, hogy ne mindig ugyanazokat. Mindenkinek kéne több esélyt adni, azt érzem, hogy 10-15 név van, akik folyamatosan filmeznek, és a többi száz, aki szerintem még alkalmas lenne rá, azok meg nem. Ezen kéne valahogy javítani.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Az Isten városa című brazil filmet láttam nemrég, az nagyon tetszett. Már hónapok óta nem voltam moziban, mert egy film sincs, ami felkeltené az érdeklődésemet.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- A József Attilában láttam Az öreg hölgy látogatásá-t. A Krétakörös előadások között volt pár, ami nagy hatással volt rám, de ritka sajnos manapság, hogy úgy jövök ki a színházból, hogy valami igazi történt.

- Mi a véleményed Vincent D'Onofrióról?

- Vincent kicsoda? Írom be a keresőbe... do no fri o. Ja, tudom ki ő. Őt birom, egy érdekes arc, meg egy sokféle arc, mert nem is maradt meg konkrétan, hogy hogy néz ki, mert mindenben valahogy másképp emlékszem rá, vagy pedig nem is emlékeztem, hogy az ugyanaz a színész.