Vászonra vele: Menszátor Héresz Attila

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Menszátor Héresz Attila Grylus Dorkával és Németh Kristóffal együtt végzett a színművészetin, de az ő pályaútja kacskaringósabbra sikerült, mint az osztálytársaié. Nyolc éve szabadúszó, két együttesben énekel, játszotta már a drámairodalom legnagyobb szerepeit (Hamletet, Othellót, Liliomot, Don Juant), sőt, még Jászai Marit is egy monodrámában. Lerí róla, hogy maximalista, nem képes kompromisszumokat kötni és csak olyan produkciókban vesz részt, amikben hisz. Ragyogóan tudna nehézfiúkat játszani filmen. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#13 - Menszátor Héresz Attila

Született: 1972. május 31.

Ő lehetne a magyar... Val Kilmer

Hol figyeltünk fel rá? Menszátor Héresz Attilát a Gyengébb napok című brutális kisfilmben láttam meg először. Lacos bát játszotta, a piti bűnözőt, aki a hierarchiában egy fokkal magasabban helyezkedik el a főhősnél. Lacos bá mindig morcos, még ha be van kokózva, akkor is. És hát mindig be van kokózva. Ritkán szólal meg, de minden szavának súlya van, és soha nem emeli fel a hangját. Lacos bát nem érdekli, hogy mit magyarázol. Ha tartozol neki, add meg a pénzt, mert különben elveszi ("behúzza") a tévédet, a nődet vagy az életedet. Lacos bá maga a megtestesült gonoszság: buta, kíméletlen, érzelemmentes. Döbbenetesen jó alakítás.

- Miket csináltál eddig?

- 1998-ban végeztem, utána volt egy év szabadúszás, amikor vendégmunkákat csináltam, például a Liliom-ot Schilling Árpáddal. Akkor még nem volt a Krétakör, aztán később ők ezt felújították, és csak Láng Annamari maradt a korábbi szereposztásból. 1999 és 2001 között a Vígszínház tagja voltam, azóta szabadúszó vagyok. Játszottam Mercutiót, Othellót, Don Juant és Hamletet is. Rendeztem négy darabot: Dühöngő, Bangkoki punkok, a Jászai című monodrámát és most a lesz a bemutatója a Hamlet-illúziók-nak, ami egyszerre film és színház is. Játszottam a Vérnász egyik főszerepét Nyíregyházán, és a Macska a forró bádogtetőn főszerepét Egerben. A Duende együttesben énekelek, és én írom a számokat, a zenét és a szöveget is. Elkészült a harmadik lemezünk Országos orgazmus címmel, ami a Universal kiadásában fog megjelenni, még nem tudjuk, mikor. A Doors emlékzenekarban is énekelek, azt már a főiskola előtt is csináltam, aztán a főiskola miatt abbahagytam, és most három évvel ezelőtt újra beszálltam. Szerepeltem a Tűzvonalban című sorozatban, az 56 villanás című 56-os tévéjátékban és néhány kisfilmben.

Fotó: Révész Róbert
Hamlet-illúziók | Menszátor Héresz Attila és Mucsi Zoltán (a kivetítőn)


- Miben láthatunk legközelebb?

- A Hamlet-illúziók-nak Szegeden a Thealter fesztiválon lesz a bemutatója július 21-én. Csak én leszek a színpadon, a többi színész pedig filmen keresztül fog közreműködni, három projektorral kivetítve három falra. Mucsi Zoltán lesz az apám szelleme, Huszár Zsolt lesz Claudius, Menszátor Magdolna lesz Gertrúd, Diósy Gábor Polonius, Fátyol Kamilla Ophélia, Atlasz Gábor és Szöllősi Zoltán Rosencrantz és Guildenstern, Kovács Krisztián pedig Horatius. Április végén két másik színésszel (Pindroch Csaba és Nagy Viktor) összeálltunk, és rendező nélkül megcsináltuk Mrozek Mulatság-át, és ezt játsszuk július 25-én Balatonföldváron. Ezeken kívül játszom még a Stúdió K-ban a Philoktétész című darabban. Ott lesz még valamikor télen a Danton halála, amiben Dantont játszom.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Dalszöveget írni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FVh4JAgNCIHfDDKW
Duende: Mount Everest


- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Ebben jobb helyzetben vagyok, mint a legtöbb színész. Ha az ember szabadúszó, akkor egy-két esettől eltekintve csak olyanokat vállal el, amiben legalább a lehetőség megvan arra, hogy jó legyen. Mondhatom a Jászai-t, a Philoktétész-t, a Mulatság-ot és a Hamlet-illúziók-at is.

- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Hajdu Szabolcs, Pálfi György, Császi Ádám.

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Poroszlay Gergő és Tóth Ildikó.


- Láttál valami jó filmet mostanában?


- A Volt egyszer egy Ameriká-t láttam huszonnyolcadjára nagyon sok év kihagyás után, és elcsodálkoztam, hogy még mindig úgy működik, hogy leülök és ottmaradok a képernyő előtt, és egy csomó új dolgot veszek észre benne.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Egy Zsótér által rendezett főiskolai előadás volt, de meg nem mondom, hogy melyik.

- Mi a véleményed Val Kilmerről?

- Nagyon szeretem. Nem az a szimpatikusságával domináló színésztípus, hanem olyan, aki el tudja magát fogadtatni úgy is, hogy egy eléggé megmondós, balhés figurának és egy végletes személyiségnek tűnik.