Vászonra vele: Máthé Zsolt

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Máthé Zsolt 2003-ban végzett a színművészetin, tehetségét jól mutatja, hogy egy évvel később a város egyik legmenőbbnek számító játszóhelyére, az Örkénybe szerződött, s azóta is a Madách tér a fő terepe. Emellett persze a legváratlanabb helyeken bukkan fel, bankreklámtól kezdve a rapformációig, izgága és örökmozgó figuráról van szó. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#14 - Máthé Zsolt

Született: 1977. május 3.

Ő lehetne a magyar... Tim Roth

Hol figyeltünk fel rá? Az Örkényben már évekkel ezelőtt rengeteg előadásban felbukkant a fura fizimiskájú Máthé "Baróthy" Zsolt, ha jól emlékszem, először talán a Piszkavas-ban láttam, amit egyébként, ki tudja miért, de pár évad után gyorsan levettek műsorról. Érdekes, hogy bár szinte mindig a "nagyok" mögött vízhordóskodott a második vonalban, valamilyen megmagyarázhatatlan módon eltéveszthetetlen volt az arca és a játéka. Tavaly A hangya és a tücsök című rövidfilmben játszotta, jófiús kinézetéből adódóan természetesen a szorgos gyűjtögető szerepét, azóta pedig többször hófehér rapperként lehetett látni a Zu sammen nevű formációban, felbukkan a TÁP Színházban is, és úgy néz ki, az Örkény és a többi projektje nem emészti fel kreatív energiáit, így idén rendezőként is láthatjuk.

- Miket csináltál eddig?

- Csak kiragadva... Az Örkényben például Jevgenyij Schwarc A sárkány című darabjában Ludmilla, a kandúr voltam, vagy Martin McDonagh Piszkavas című művében, amit Guelmino Sándor rendezett és nekem emlékezetes munka volt, Ray Dooley szerepét. Legjobb szerepem a Bodó Viktor rendezte Attack című előadásban volt a Kamrában: Zsombi.

Forrás: [origo]
Máthé Zsolt a Sebtolvaj című darabban | Fotó: Verbovszki Fanni

- Miben láthatunk legközelebb?

- Schürzinger leszek a Kasimir és Karoline-ban (Ödön von Horvath), amit Bagossy László rendez az Örkényben.

- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Hallgatni, illetve levenni a cipőmet a színpadon. Ezt bármilyen színházi stílusban, műfajban, struktúrában, nyelven vagy politikai rendszerben én tudom a legjobban ma a magyar színjátszásban. Illetve még én vagyok a "cipó-sztepp" pápája.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=OT514l2VP3S0eXGR
Csáki László: A hangya és a tücsök


- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- A játék- és reklámfilmes alakítgatásaimat úgy összességében. Azt hiszem, vagy ahogy én láttam, elég sokféle arcom van, mögötte sokféle tartalommal. Aztán ez vagy érdekes valakinek, vagy nem - szinte ízlés dolga.

- Mondj három magyar filmrendezőt, akivel szívesen együtt dolgoznál!

- Gigor, Gigor, Gigor. És Spáh Dáviddal is.

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Minden kollégának kívánom, hogy legyen sok filmes munkája. Egyébként fel kellene kapni még arcokat. De tényleg egy példa: Polgár Csaba (Örkény) nagyon jól mutatna zsáner- és művészfilmekben is, akár hősszerelmesként, akár intrikus-bajkeverő-vérszomjasként.

Forrás: [origo]
Keresztes Tamás, Kocsis Gergő, Juristovszky Sosa és Máthé Zsolt a Keresők című darabban | Fotó: Kollányi Péter

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- A nyomozó. A pankrátor.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Győrben láttam Szép Ernő Lila ákác című örökzöldjét Guelmino Sándor rendezésében Balsai Móni és Crespo Rodrigo (felfedezésre várnak) főszereplésében. Szép Ernő ma 2009-ben kemény dió. Ott megtörtént.

- Mi a véleményed Tim Rothról?

- Amit a Négy szobá-ban művel, közel áll hozzám a színészetet tekintve. Egyébként én őt Mácsai Pállal hoznám összefüggésbe (szokta is volt szinkronizálni, pl.: Az óceánjáró zongorista legendája).