Vászonra vele: Kiss Diána Magdolna

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Kiss Diána Magdolna az ország véletlenszerű pontjain bukkan fel különböző színházi formációkban, hogy száguldó mindenesként a Csárdáskirálynőben villogjon, lakásszínházban drámázzon, vagy éppen operában tűnjön fel. Kékvérű hercegnőként kosztümös filmben, áldozatnak tűnő, de a film végén jéghideg gyilkosként csúnyán lebukó fiatal feleségként pedig pszichothrillerben is kiválóan bevethető lenne. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#16 - Kiss Diána Magdolna

Született: 1984. szeptember 27.

Ő lehetne a magyar...: Tilda Swinton

Hol figyeltünk fel rá? Számunkra először az egy belvárosi lakásban leadott Szörprájzparti című darabban tűnt fel a földöntúli ábrázattal rendelkező fiatal színésznő, s bár az előadásról nem igazán pozitív emlékek maradtak bennünk, az ő egyszer törékeny, egyszer kőkemény figurája hihetetlenül betöltötte a teret, s egyértelműen uralta az Astoria melletti ingatlan atmoszféráját.

- Miket csináltál eddig?

- 2007-ben végeztem az egyetemen, ezt követően szabadúszó lettem, és tagja vagyok az osztályból összeállt HOPPart társulatnak. Rengeteget dolgozom vidéki színházakban: Komáromban a Csárdáskirálynő főszerepét játszottam, Kaposváron az Olivér! című musicalben, majd komolyabb műfaj következett a Szegedi Nemzeti operatársulatával, egy angol operett. Ezután jött Budapesten egy alternatív színházi próbálkozás: Kárpáti Péter Szörprájzparti című darabja. Persze a HOPPart eközben is üzemel, s a régebben készült darabjaink futnak a Merlinben, a Nemzetiben és a KINO-ban.

- Miben láthatunk legközelebb?

- Jelenleg Tatabányán próbálok - sajnos rövid volt a nyár -, Brecht Kaukázusi krétakör című darabjában játszom majd. Szeptember 26-án ezzel az előadással nyit az új és nagyon modern színpadtechnikával rendelkező Jászai Mari Színház. Ezzel párhuzamosan Kaposváron West Side Story-ban játszom, a pécsi Nemzetiben pedig ősszel Mohácsi János Parasztopera-értelmezésében. Ezen kívül a HOPPart új előadásában is felbukkanok; ennek a címe A kis vakond, akinek a fejére csináltak.


- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Rendkívülien profin ingázom az ország vidéki színházai között IC-vel. Nekem anno megmondták az egyetemen: vidéki primadonna leszel és mindenhol fogsz játszani. Úgy tűnik, kezd beteljesülni a prófécia... Azért még vannak hiányosságaim, amiket folyamatosan próbálok leküzdeni.

- Mit mutatnál meg munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Mindent, ami archiválva van, és azokat a vizsgafilmeket, amiket az egyetem ideje alatt volt szerencsém készíteni fiatal rendező hallgatókkal: ez Zomborácz Virág Nyomtávváltás-a és Schwetcte Mihály Örvény című filmje volt.

- Mondj három filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt?

- Mátyássy Áron, Mundruczó Kornél, Gigor Attila.

- Melyik színészt/színésznőt látnád többet szívesen a vásznon?

- Elfogult vagyok: az összes volt osztálytársamat. Bánfalvi Eszter, Friedenthál Zoltán, Herczeg Tamás, Mátyássy Bence, Radnay Csilla, Roszik Hella, Szilágyi Katalin, Polgár Csaba, Takács Nóra Diána, Vári Kovács Péter, Tarjányi Tamás, és Szabó Kimmel Tamás a névsor. Emellett persze minden tehetséges fiatalnak lehetőséget kellene kapnia. Szívesen a körmére néznék az összes filmesnek: igenis járjanak a színműre vizsgákat nézni, és ne mindig ugyanazt a néhány arcot használják.


- Láttál valami jó filmet mostanában?

- A Mamma miá!-t még csak most láttam, és azt kell mondanom, giccses, de imádom. Amúgy - bár ez sem új - a Carlito útja nagyon tetszett, és pár hónapja Al Pacino szinte az egész életművet végignéztem.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Sajnos évközben sincs túl sok időm színházba járni, de legutóbb a Homburg hercege nem volt rossz az Örkényben.

- Mi a véleményed Tilda Swintonról?

- Amikor először hasonlítottak hozzá, mert nem ti vagytok az elsők, őszintén szólva fogalmam sem volt, kiről van szó. Aztán utánanéztem és rájöttem, hogy elég sok filmjét láttam, ezek közül párat most újra megnézek. Szerintem egészen különleges módon természetes, ahogy a vásznon létezik.