Több mint egy szépfiú

Vágólapra másolva!
A Másnaposokkal berobbant Bradley Cooper legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy pofátlanul jóképű. A héten a Csúcshatás című filmben turbózza tovább képességeit egy különleges drog segítségével, és ebből az alkalomból igyekszünk bebizonyítani, hogy Cooper sokkal több mint pusztán egy sármos szépfiú.
Vágólapra másolva!

1. Bradley Cooper 1975-ben született, ír-olasz családba. Világos haja, kék szeme és szép vonásai gyerekkorában egyáltalán nem tűntek számára előnyösnek: rajta kívül mindenki sötét szemű és fekete hajú volt a családban, ő meg úgy festett rokonai közt, "mint egy lány".

Forrás: AFP

Először az angolszakot végezte el a Georgetown Universityn, ahol a Lolita filmadaptációiból írta a szakdolgozatát. Később a New York-i Actors Studióban tanulta a színészkedést, ahol ironikus módon pont ő játszotta az Elefántember egyik előadásában a torz főhőst, ráadásul maszk nélkül, csak a hangját és testtartását eltorzítva. David Lynch Elefántember-e egyébként meghatározó filmélménye volt, akkor jött rá, hogy színész akar lenni, amikor először látta. 1994 óta fut az Inside the Actors Studio című tévéműsor, amelyben híres színészek és rendezők beszélnek a pályájukról a diákközönség előtt. Az egyetemista Bradley Cooper több epizódban is látható a közönség soraiban; a lenti videóban éppen Sean Penntől kérdez a Zűrzavar-ban nyújtott alakításáról. Idén márciusban Cooper lett az Actors Studio első volt diákja, aki vendégként tért vissza a műsorba (nézd meg az adást!).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=hfiHFSp3nltA1i4m
Bradley Cooper kérdez Sean Penntől az Inside the Actors Studio egyik 1999-es adásában


2. Még az egyetem alatt kapta első tévés szerepét: a Szex és New York második évadjának negyedik epizódjában tűnt fel mint Jake, egy fickó, aki egy szórakozóhelyen összeismerkedik Carrie-vel, és kis híján haza is viszi. Első filmszerepét a 2001-es, magyarul Gyagyák a gatyában címen futó Wet Hot American Summer-ben játszotta. A 80-as évek elején, egy nyári táborban játszódó komédiában mindenki össze akar jönni valakivel, Cooper figurája egy másik sráccal szűri össze a levet. Amikor egy tévéműsorban a kedvenc filmes csókpartneréről kérdezték Coopert, ő Michael Ian Blacket nevezte meg ebből a filmből.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zRXcCXRCCAbHHmRi
Bradley Cooper a Szex és New York-ban


3. Az Alias című sorozat egyik szerepe tette viszonylag ismertté: 2001-től két évadon keresztül játszotta Will Tippint, a titkosügynök Sydney Bristow (Jennifer Garner) egy újságíró barátját. A sorozat alkotója, J. J. Abrams eredetileg csak kis szerepet szánt neki, de aztán olyan jónak találta, hogy beépítette a sztoriba. A mi kedvenc tévés szerepünk Coopertől viszont nem ez, hanem a Kitchen Confidential című, csak egyetlen évadot megért, nagyon kedves kis sorozat, amelyben ő játszotta a főhőst, egy Jack Bourdain nevű laza, sármos és tehetséges séfet. A forgatókönyvben állítólag rögtön magára ismert, mert gyerekkorában vagy színész vagy séf akart lenni, és fiatalon több étteremben is melózott.

Forrás: bradley-cooper.org
Bradley Cooper a Kitchen Confidential-ben

4. Ahogy beindult Cooper filmes karrierje, több jel is arra mutatott, hogy a legjobb úton halad a Matthew McConaughey-vé válás felé. Sorban kapta a dögös szépfiúszerepeket, figurái általában sima modorú és ingüket előszeretettel ledobáló fickók voltak. Az Ünneprontók ünnepé-ben még kifejezetten jópofa volt mint Rachel McAdams figurájának rosszfej pasija, de az Anyám nyakán-ról, a Nem kellesz eléggé-ről, a Valentin nap-ról vagy akár a Szupercsapat-ról nehéz jót mondani. Viszont nyilvánvaló, hogy van humora, és az igényessége remélhetőleg minimum inkább egy Owen Wilsonéhoz hasonló pályára állítja rá most már. A 2009-es Másnaposok óriási sikere óta mindenesetre válogathat a szerepek közt. A filmből egyértelműen kiderült, hogy Cooperben sokkal több van az ingledobós, szemvillantós szerepeknél: van benne valami melegség, ami kiegyensúlyozza a jóképűségét, és szimpatikussá válik attól, hogy tud röhögni saját magán. Ezt bizonyítja vendégszereplése Zach Galifianakis Between Two Ferns-ében is, amit csak a kínos humort jól tolerálóknak javaslunk megnézésre, mert Zach nagyon szemét Bradley-vel.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=9Z6N85455sUPkUtY
Zach Galifianakis meginterjúvolja Bradley Coopert a Between Two Ferns-ben

5. Tervezett projektjei is azt mutatják, hogy igyekszik elszakadni a szépfiúktól. A Csúcshatás forgatásán olyan jól kijöttek Robert De Niróval, hogy kitaláltak maguknak egy következő projektet is, de ez dugába dőlt, mert De Niro annyit akadékoskodott a forgatókönyvön, hogy a rendező, Jonathan Demme kiszállt a projektből (Cooper jófejségét mutatja, hogy Demme meg akarta csinálni vele, De Niro nélkül a filmet, ő viszont nem akart hűtlen lenni De Niróhoz). A következő filmje a The Words lehet, amiben egy írót alakít, aki lenyúlja egy másik író (Jeremy Irons) munkáját, és David O. Russell-lel tervezik a The Silver Linings Playbook című filmet is, amiben egy elmegyógyintézetből frissen kiengedett egykori tanárt játszik majd, aki beleszeret a szomszédjába (Anne Hathaway). De az álomszerepe momentán az alkoholista, xenofób Tom Buchanan lenne Baz Luhrman A nagy Gatsby-adaptációjában, és ezt annak ellenére nagydobra verte, hogy "azt se tudom, megfordultam-e egyáltalán Luhrman fejében" mint jelölt a szerepre. Legközelebb pedig a Másnaposok 2-ben láthatjuk, május 26-ától.