Megremeg a lábad, ha csak rád néz

alexander skarsgard
Vágólapra másolva!
Ha azt halljuk, skandináv férfiszépség, ő jelenik meg a lelki szemeink előtt: közel kétméteres, szobortestű szőke isten, akinek a zöldeskék szeme kettéhasít. A legtöbben élvezetesen gonosz vámpírként ismerték meg a True Blood-sorozatban, a héten a Csatahajóban száll szembe az űrlényekkel. Bemutatjuk a csodálatos Alexander Skarsgardot.
Vágólapra másolva!

Az 1976-os születésű Alexander Skarsgard Stellan Skarsgard színész és My Skarsgard orvos legidősebb gyereke, van öt kisebb édestestvére és pár éve született egy féltestvére is az apja második házasságából. Ahogy azt elmondta nekünk, Stellan Skarsgard sosem erőltette, hogy a gyerekei színészek legyenek (Alexander mellett végül két öccse is ezt a pályát választotta), és a forgatásokra sem vitte magával őket szívesen, mert nem szereti megosztani a figyelmét a munkája és a családja közt. Ennek ellenére Alexander számára hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az apjának elég jó kis melója van.

Forrás: AFP
Alexander Skarsgard

Amikor Stellant hosszabb időre elszólította otthonról a munka, néha azért magával vitte a családját: Alexander egyik meghatározó gyerekkori élménye a Texasban töltött két hónap, ami után büszkén vitte haza a cowboykalapját és csizmáját, de csalódására a svéd iskolában nem menőnek tartották, inkább dilisnek nézték a cuccai miatt. Egy 1984-es filmben szerepelt először apjával együtt, és pár év múlva kifejezetten ismert lett Svédországban a '89-es Hunden som log (A mosolygó kutya) című családi film révén. Viszont utálta a felhajtást, amit körülötte csináltak, és ezért tíz évre felhagyott a színészkedéssel.

Forrás: AFP
Alexander és Stellan Skarsgard

A középiskola után másfél évig katonai szolgálatot teljesített, majd rövid ideig Angliában és New Yorkban járt egyetemre. Leedsben még irodalmat tanult (elvileg, de saját bevallása szerint inkább bulizott), New Yorkban viszont már színházi kurzusra jelentkezett. Ezt is hamar otthagyta, és hazautazott, de akkor már tudta, hogy színész akar lenni. Néhány svéd mozi- és tévéfilm után az első hollywoodi szerepét szinte véletlenül kapta meg: meglátogatta az apját egy Los Angeles-i forgatáson, és ha már ott volt, elment a Zoolander szereplőválogatására. Rögtön ráosztották Meekusnak, Ben Stiller egyik őrületesen jóképű, de nem kifejezetten eszes modellbarátjának a szerepét. Emiatt abba a tévedésbe esett, hogy nem is olyan nehéz hollywoodi karriert csinálni, de amikor pár évvel később visszatért az USA-ba, rá kellett eszmélnie, hogy csak mázlija volt, és több év telt el, mire megkapta a következő amerikai filmszerepét a 2006-os Az utolsó bevetés-ben.

Alexander Skarsgard a 2001-es Zoolander-ben | A jelenet alternatív változata

Aztán többkörös meghallgatási procedúra végén Alexander egyszer csak megkapta a Gyilkos megszállás (Generation Kill) című minisorozat egyik főszerepét (a producereknek meg kellett győzniük magukat arról, hogy a színész képes lesz hiteles amerikai akcentust hozni), és másfél nappal azután, hogy jött a jó hír, már repülhetett is a namíbiai sivatagba forgatni. A hétrészes sorozat az Evan Wright nevű újságíró iraki tudósításai alapján készült, és Alexander egy Icemannek/Jegesnek becézett Brad Colbert nevű katonát alakít benne hűvös visszafogottsággal, aki - mint a többi főszereplő - valós személy, de Alexander úgy döntött, a forgatás előtt nem akar vele megismerkedni. Utólag viszont találkoztak, és Colbert elégedett volt Alexander alakításával.

Forrás: AFP
Alexander Skarsgard a True Blood-ban

Ekkor már zajlottak a meghallgatások a True Blood-hoz, de a vámpíros sorozat első blikkre nem annyira izgatta. Aztán megtudta, hogy a Sírhant művek atyja, Alan Ball az alkotó, és úgy döntött, mégis jelentkezik. Állítólag Bill Compton szerepére pályázott, de Eric Northmannek, az ezeréves viking vámpírnak a szerepét kapta meg, ami több mint 190 centis magasságát és tipikusan skandináv fizimiskáját tekintve cseppet sem meglepő. Szerintünk mázlija volt, mert Northman messze a legösszetettebb figura a sorozatban, és Alexander már az elején is izgalmas és szívdöglesztő volt ádáz rosszfiúként, aztán a negyedik évadban amnéziás hősszerelmesként teljesen kikészítette a női nézőket. Különösen, hogy előszeretettel mutogatták szoborszerűre kidolgozott, tökéletes testét. A sorozat számos szexjelenetével kapcsolatban megjegyezte, hogy egyáltalán nem feszélyezi a meztelenség, "nevetséges lenne, ha egy zoknit húznék rá. Ha a jelenetben meztelen vagyok, akkor meztelen vagyok". Kúlságát tovább fokozta azzal, hogy lehajította Lady Gagát az erkélyről Jonas Akerlund 2009-es Paparazzi-klipjében, 2010-ben pedig Annie Leibovitz kamerája előtt szexiskedett öltönymodellként.


Tavaly két filmjét is bemutatták: a Szalmakutyák-remake-et és a Melankóliá-t. Az előbbiben Charlie Vennert alakítja, a kisvárosi kemény csávót, aki egykor nagy sportolóreménység volt, aztán mégsem lett belőle senki, és aki meglehetősen agresszívan reagál, amikor volt barátnője (Kate Bosworth) és férje visszatér a városkába. A film nem részesült kedvező fogadtatásban, de annyi haszna legalább volt, hogy Alexander és Kate összejött a 2009-es forgatáson, és tavaly nyárig együtt voltak. Lars von Trier Melankóliá-jában a depressziós Kirsten Dunst újsütetű férjét alakítja, és itt Alexander együtt dolgozhatott az apjával, mert Stellan a filmbeli apját alakítja. Stellan persze a rendező egyik alapszínésze (játszott töbek közt a Hullámtörés-ben és a Dogville-ben is), és Alexander számára mindig is evidens volt, hogy az apja mennyire szeret Von Trierrel dolgozni, ezért, amikor a film producere felhívta, hogy lenne-e kedve szerepelni a Melankóliá-ban, életében először úgy mondott igent egy szerepre, hogy előtte nem olvasta a forgatókönyvet.

Forrás: AFP
Alexander Skarsgard és Kirsten Dunst a Melankóliá-ban

A Csatahajó miatt most azok is fel fogják fedezni maguknak, akik csak popcornfilmeket néznek, de Alexandernek már három izgalmas, leforgatott film is van a tarsolyában, úgyhogy nem kell aggódni, hogy ezentúl csak buta gigaprodukciókban láthatjuk majd. Bemutatásra vár Henry Alex Rubin (Murderball) Disconnect című sokszereplős filmje, amiben egy volt katonát alakít, aki a feleségével már nem találja a kapcsolódási pontot, ezért viszonyt kezd egy másik nővel. Henry James Maisie tudja című regényének modern adaptációjában ő játssza a férfit, aki Julianne Moore és Steve Coogan figurájának válása után összejön a nővel, és Maisie-nek, a kislányának a gondozója lesz. És leforgott már a The East című film is, amiben egy ökoterrorista csoport vezetőjét alakítja, akibe beleszeret egy nő (Brit Marling), akinek eredetileg a csoport leleplezése lenne a célja.

Forrás: outnow
Alexander Skarsgard a Csatahajó-ban

Nem lepődnénk meg, ha később a kamera túloldalán is viszontlátnánk. 2003-ban már társírt- és rendezett egy rövidfilmet, amit az apja narrált és amiben a legfiatalabb kisöccse játszotta a főszerepet (nézd meg!), és egy ideje már próbálja tető alá hozni a The Vanguard című filmet, amiben főszereplőként és producerként venne részt. Ez állítólag a Rettenthetetlen-hez hasonlít, és két vikingről szól, akiket Amerikába száműznek, és onnan próbálnak meg hazajutni Svédországba.