Vágólapra másolva!
Christina Ricci a héten Robert Pattinson ellenállhatatlan csáberejétől olvadozik a Bel Amiban. A színésznő az utóbbi években alig játszott értékelhető filmben, pedig a gyilkos természetű Wednesday Addams megformálása után sokáig a furcsa csajokra utazó filmesek kedvence volt. Áttekintjük pályája alakulását.
Vágólapra másolva!

A hétéves Christina Ricci színészi tehetsége egy iskolai előadáson tűnt fel egy iskolatársa szülőjének, aki bedobta az anyjának, hogy Christina szerepelhetne a tévében. Három idősebb testvére ezt annyira mulatságosnak találta, hogy rávették az anyjukat, hogy engedje el Christinát meghallgatásokra. Első filmszerepét az 1990-es Sellők-ben játszotta, ahol Cher két lánya közül a kisebbik volt (a nagyobbat Winona Ryder alakította). Egy évvel később eljátszotta Wednesday Addamst az Addams Family című vígjátékban, és a holtsápadt, copfos kislány, aki mindig úgy öltözik, mintha temetésre készülne, lényegében meghatározta a további karrierjét.

Forrás: outnow
Christina Ricci az Addams Family 2-ben

A borotvaéles eszű és nyelvű Wednesdaynek általában gyilkos gondolatok járnak a fejében, és ezután a rendezőknek legtöbbször akkor jutott eszébe Christina, ha valami fura szerzetet kellett eljátszani. A morbid attitűdű, szellemes Wednesday mintha még az igazi Christinára is hatott volna: a fiatal színésznő hamarosan arról lett híres, hogy az újságíróknak folyton mindenféle vad dolgot mond, amikor interjút készítenek vele (pl. "kislánykoromban igazi perverz voltam"). Amikor egy tavalyi interjúban erről kérdezték, elmondta, hogy csak azért nyilatkozott szándékosan provokatív dolgokat, mert nevetségesnek találta, hogy tizenéves létére folyton olyan komoly témákról faggatták, amikre nem volt rálátása.

Forrás: outnow
Christina Ricci és Ivan Sergei a Nem ér a nemem!-ben

Az Addams Family '93-as folytatása és a '95-ös Casper után nem sokkal jött az első felnőttesebb szerep: Ang Lee Jégvihar-ában (1997) egy szexualitását próbálgató lányt alakított, aki mindkét szomszéd fiúval (Elijah Wood és Adam Hann-Byrd) igyekszik erotikus kapcsolatba kerülni. Ezután elkezdtek kapkodni utána az amerikai független filmesek, és a 90-es évek végére Ricci lett az egyik legmenőbb színésznő ebben a közegben. A Nem ér a nemem!-ben elcsábította a meleg bátyja pasiját és rengeteg bajt kavart, Vincent Gallo nálunk nem túl ismert, de kiváló Buffalo '66-jában pedig egy olyan lányt játszott, akit a főhős (Gallo) elrabol, hogy a szüleinek azt hazudhassa, hogy a felesége, és ő a fura indítás ellenére beleszeret a férfiba.

Forrás: outnow
Vincent Gallo és Christina Ricci a Buffalo '66-ban

Felbukkant John Waters Kuki-jában és a 200 szál cigi-ben, aztán az indie-szcénán kívül is észrevetette magát Tim Burton '99-es Az Álmosvölgy legendája című elragadó, sötét meséjében. Ez volt a második alkalom, hogy Johnny Depp-pel dolgozott (a Félelem és reszketés Las Vegasban-ban rövid jelenése volt mint egy Barbra Streisand-mániás lánynak, akit Benicio Del Toro teletöm LSD-vel), és interjúkban elmondta, hogy kissé furcsa volt a tizenhét évvel idősebb Depp szerelmét alakítani, akit ráadásul kilencéves kora óta ismert. Aztán ez megismétlődött: a 2000-es A síró ember-ben egy zsidó származású orosz menekültet alakított a második világháborús Franciaországban, aki beleszeret a Depp által játszott cigányfiúba.

Forrás: outnow
Johnny Depp és Christina Ricci Az Álmosvölgy legendájá-ban

A 2000-es évek első felében még kapott izgalmas szerepeket. Eljátszhatta a Prozac Nation depressziós főhősét, de a túlságosan lehangoló filmet sosem mutatták be országos szinten az USA-ban. 2003 volt az utolsó igazán jó éve: akkor mutatták be Woody Allen Csak az a szex-ét, amiben Jason Biggs erősen problémás barátnőjét játszotta, és A rém-et is, ahol egészen lenyűgöző volt a Charlize Theron megformálta leszbikus sorozatgyilkos szerelmeként. Az Oscar-köszönőbeszédében Theron külön ki is emelte Christinát.

Forrás: outnow
Christina Ricci és Charlize Theron A rém-ben

A kislányos szerepekből kiöregedett, az A listás sztársághoz túlságosan szabálytalan megjelenésű és furcsa karakterű Christina ezután egyre ritkábban volt látható a vásznon, és általában akkor sem emlékezetes filmekben. A 2006-os A lánc-ban megtört ribanc volt, akit a fanatikus Samuel L. Jackson egy radiátorhoz láncolva próbált rávenni, hogy változtasson az életén, 2008-ban pedig a Wachowski testvérek csúnyán megbukott Speed Racer-ében az autóversenyző főhős (Emile Hirsch) barátnőjét játszotta.

Forrás: outnow
Christina Ricci A lánc-ban

Egy ideje már mondogatta, hogy szívesen vállalna tévészerepet is, ami jó ötletnek tűnt: ha akadt volna valami különleges figura Christinának egy sorozatban, az új lendületet adhatott volna a karrierjének, de egyelőre pechje volt. Megkapta az egyik főszerepet a Pan Am című, 60-as években játszódó sorozatban, ami a híres légitársaság stewardessei körül forgott, de a tavaly ősszel indult sorozat nem váltotta be azt a reményt, hogy a női Mad Men válik belőle, és februárban, 14 rész után már le is vették a műsorról.

Forrás: outnow
Robert Pattinson és Christina Ricci a Bel Ami-ban

A Bel Ami-ban Uma Thurman és Kristin Scott Thomas mellett ő is megőrül Robert Pattinsonért, de hiába: a film vegyes fogadtatásban részesült és anyagilag bukás lett. Christina mostanában olyan kihívások elé néz, mint az Around the Block című ausztrál elsőfilm, amiben egy problémás diákokat oktató tanárt alakít, a Mothers Day című, egy nap alatt játszódó sokszereplős dráma anyákról és lányaikról, valamint szinkronizálás a következő Hupikék törpikék-filmben. Úgy tűnik, a nagy visszatérés még várat magára, de ki tudja, akár még a negyvenes éveiben is újra felfedezhetik mint komoly drámai színésznőt.