Ezért nem szabad fiatal csajjal kezdeni

Dakota Johnson színésznő, Dakota Johnson a 21 Jump Street premierjén Los Angelesben
Vágólapra másolva!
Nagy felzúdulást keltett, hogy A szürke ötven árnyalata filmváltozatának női főszerepét a szinte teljesen ismeretlen Dakota Johnson happolta el sokkal híresebb kolléganői orra elől. Megnéztük, hogy Melanie Griffith és Don Johnson 24 éves lánya eddig mi olyat tett le az asztalra, ami alapján a producerek úgy gondolhatták, hogy alkalmas lesz Anastasia Steele megformálására. 
Vágólapra másolva!

Egy hete jelentették be, hogy Dakota Johnson és Charlie Hunnam fogja játszani A szürke ötven árnyalata című példátlanul sikeres erotikus regény filmváltozatának két főszerepét. A könyv rajongói persze kiakadtak a híren, de hiába írják tele a netet petíciókkal, nem valószínű, hogy a kedvükért újracastingolják a filmet. Hunnamet mostanra már illik ismerni, ha máshonnan nem, legalább a Tűzgyűrű című idei szuperprodukcióból, Johnsonnal viszont egyelőre főleg híres szülei (Melanie Griffith és Don Johnson) miatt foglalkoztak az újságok.

Melanie Griffith és Dakota Johnson Forrás: AFP

Az 1989-es születésű színésznő tízévesen debütált a Tűzforró Alabama című komédiában, amelyet mostohaapja, Antonio Banderas rendezett. Feltűnt A szépség és a szörnyeteg szerencsétlen tiniverziójában (Csúf szerelem), egy emós szenvelgésben (For Ellen), illetve a 21 Jump Street-ben tökös rendőrcsajt játszott, de ezek csak villanásnyi szerepek voltak. Két filmben azonban tényleg megvillanthatta a tehetségét, és ezek alapján valamelyest képet kaphatunk arról, hogy mit várhatunk tőle A szürke ötven árnyalata Anastasia Steele-jeként.

A közösségi háló-ban csak egy jelenet jutott neki, de ez tipikusan az a fajta sztárcsináló jelenés, ami után rögtön mindenki azt kérdezi, hogy ki volt az a csaj, aki a Stanford feliratú piros bugyiban kiugrott Justin Timberlake ágyából. Johnson keresetlen természetességgel nyomja Aaron Sorkin szellemes szövegét, még franciául is beszélhet egy kicsit, sőt némi homályos meztelenkedéssel is elősegíti, hogy megjegyezzük magunknak. Igazából indokolatlan, hogy egy mellékszereplő és egy sem előtte, sem később nem látott epizódszereplő beszélgetésére három percet szánnak a filmidőből, de a rendező érezhette, hogy Johnson és Timberlake között szuper az összhang.

Az Ötéves jegyesség-ben való szereplés nyugodtan tekinthető Dakota Johnson filmes karrierje eddigi csúcsának. Ő játssza azt a lányt, akivel a főhős (Jason Segal) összejön, miután szakítottak a barátnőjével (Emily Blunt), és bármennyire is tűnik irigylésre méltónak, ha valaki egy nálánál minimum 15 évvel fiatalabb, szexi csajjal jár, az alábbi részletből kiderül, hogy ez rohadtul fárasztó is lehet. A 2:38-ig tartó jelenetsor rövidfilmként is megállná a helyét: nagyon vicces, ahogy Segal próbál lépést tartani ezzel a folyamatosan vibráló, fáradhatatlan lánnyal, aki egyetlen éjszaka alatt annyi aktivitást igényel, mint más egy egész hét alatt sem. A filmrészlet második felében Segal megpróbál civilizált módon véget vetni a kapcsolatnak, de Johnson nem hagyja annyiban a dolgot, és brutálisan leugatja a pasit.

A szürke ötven árnyalata előtt Johnsont láthatjuk még a legendás számítógépes játékból készült Need for Speed-ben, valamint a Cymbeline című Shakespeare-adaptáció főszerepében.