A magyarok még nem tudják, milyen vicces ez az ürge

Vágólapra másolva!
A 35 éves Kevin Hart éppen most válik óriási sztárrá Amerikában, meglepődnénk, ha záros határidőn belül nem kezdenének el hozzánk is beszivárogni a komédiái. Sikeres stand upos, aki előszeretettel humorizál saját testmagasságán és magánéleti problémáin, a főszereplésével készült vígjátékok pedig lassan kitörnek a fekete közönségnek szóló komédiák skatulyájából.
Vágólapra másolva!

Egy anekdota szerint Kevin Hart tizenegy évesen jött rá, hogy vicces, és hogy ez akár hasznos is lehet: kőkemény anyja éppen egy övvel akart nekiesni, amikor mondott valamit, amivel megnevettette az anyját, és a verés elmaradt. Később, amikor egy cipőboltban dolgozott, a kollégáit szórakoztatta a poénjaival, és ők nógatták, hogy próbálja ki magát stand uposként. '98-ban lépett fel először, de csak fokozatosan alakította ki saját stílusát, amelynek fő jellemzője, hogy őszintén viccelődik saját magán, például azon, hogy férjként és apaként mennyiszer nem képes helytállni, vagy akár alig 160 centis testmagasságán - 2009-ben bemutatott, első tévés stand up-műsorának az is volt a címe, hogy I'm a Grown Little Man (Felnőtt kis ember vagyok).

Snoop Dogg, Kevin Hart és Method Man a Flúgos járatban Forrás: MGM

Egyszer már úgy tűnt a 2000-es évek első felében, hogy beindul a filmes karrierje: főszerepet (egy béna rablót) játszott a 2002-es Sodródás-ban, felbukkant Judd Apatow Undeclared című, egy évadot megélt sorozatában, több Horrorra akadva-filmben és a 2004-es Flúgos járat-ban. Azt mondja, túl fiatal és tapasztalatlan volt még akkor a sikerhez, és miután a komédia csúfosan megbukott, és a kritikusok ízekre szedték Hartot, öt-hat évre volt szüksége, hogy újjáépítse saját magát és az imidzsét.

Az a híre, hogy őrült keményen dolgozik, és a nyilatkozataiból is kiderül, hogy nagyon tudatosan, kemény munkával építi a rajongótáborát, az élő fellépéseit és a közösségi oldalakat ügyesen használva. Nem csinál belőle titkot, hogy részben üzletembernek tartja magát, aki például szívesen bevállalja, hogy elmegy néhány hétre Németországba turnézni a stand up műsorával, hogy aztán legyen értelme ott is bemutatni a legújabb filmjét.

Gondolkozz pasiaggyal! Forrás: Sony Pictures

Az I'm a Grown Little Man-nel és folytatásaival (Seriously Funny, Laugh at My Pain) elég népszerűvé vált ahhoz, hogy 2011-ben kapjon egy jó filmes lehetőséget: Tim Story Gondolkozz pasiaggyal! (Think Like a Man) című, több szerelmespár problémáit bemutató vígjátékában megkapta az egyik férfi főszerepet. Csak félig viccel, amikor azt mondja, Storyval egymást húzták ki a sírból: Hart bukott színésznek, Story pedig a Fantasztikus négyes-filmek után bukott rendezőnek számított, amikor beütött a film sikere. A Gondolkozz pasiaggyal! csak 12 millió dollárból készült, ehhez képest több mint 90 milliós amerikai összbevétele nagyon jónak számított, és azt mutatta, hogy a fekete színészek főszereplésével készült film a fehér közönséget is megtalálta. Innentől mindenki Harttal és Storyval akart dolgozni.

Ice Cube és Kevin Hart a Pofázunk és végünk című filmben Forrás: UIP

Hart ügyesen lovagolta meg a hirtelen támadt érdeklődést: rábeszélte Storyt és a film producerét, William Packert, hogy tartsanak ki egymás mellett, és folytassák a közös munkát. Első filmjüket követte a Pofázunk és végünk (Ride Along) című rendőrös komédia, amelyben Ice Cube volt Hart partnere; ez világszerte több mint 150 millió dollárt termelt. Hétvégén jól nyitott az amerikai mozikban a Gondolkozz pasiaggyal! folytatása, és már készülnek a Pofázunk és végünk folytatására is. "Addig hajtjuk Tim Storyval, amíg csak le nem esnek a kerekek" - mondja szoros munkakapcsolatukról.

Kevin Hart és Regina Hall a Mi történt az éjjel? című filmben Forrás: Screen Gems

Közben Hart megcsinálta a Mi történt az éjjel? című romantikus vígjáték remake-jét és leforgott a jövőre moziba kerülő The Wedding Ringer is, amelyben egy pasit alakít, aki tanúszerepet vállal olyan fickók esküvőin, akiknek nincsenek barátai. Ezeket ugyan nem Story rendezte, de mindkettőnek Packer a producere. Hart nem ugrik bele semmi ismeretlenbe: jövőre Will Ferrell partnere lesz a Get Hard című vígjátékban, de ezt is csak azért vállalta el, mert már ismerte Ferrellt és munkatársait, és azzal a feltétellel szerződött le a filmre, hogy részt vehet a forgatókönyv fejlesztésében.

Gondolkozz pasiaggyal! 2 Forrás: Sony Pictures

Nehéz lenne vitába szállni azzal, hogy jelenleg ő a legkeményebben dolgozó fickó a show bizniszben: tavaly tavasszal elindított egy Real Husbands of Hollywood című valóságshow-paródiát, amiből ősszel már le is ment a második évad, és már biztos, hogy lesz harmadik is, és tavaly nyárra még befért neki a Let Me Explain című, negyedik stand up műsora is. Mellesleg felbukkant a Grudge Match című Stallone-De Niro-filmben, és cameózott az Itt a végé-ben.

Azt mondja, egyelőre nem akar drasztikusan másba kezdeni, mint amit eddig csinált, hiszen még mindig saját márkaépítése zajlik, de abban biztos, hogy kétféle projektet később sem vállal majd soha: szuperhős- és kosztümösfilmet. Amerikában ugyan már nagyon ismert, de a nemzetközi karrierjén még valóban van mit fejleszteni. A Gondolkozz pasiaggyal! nálunk például csak tévében ment, a Pofázunk és végünk pedig ugyan moziba került, de a nyitóhétvégén csak bő kilencezer ember ült be rá, ami azért még elég messze van a kasszasikertől.