Robert Pattinson és az apokalipszis

Vágólapra másolva!
Robert Pattinson szomorú szerelme, Viggo Mortensen posztapokaliptikus utazása, egy kislány harca a rákkal, egyiptomi zenekar Izraelben, kocsinyeremény hátulütőkkel, és három idegesítő nő egy hajóban a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Emlékezz rám / Remember Me - 2010

Miről szól? Tyler bátyja huszonkét évesen öngyilkos lett, Ally anyját pedig a szeme láttára gyilkolták meg. Tyler először csak heccből akarja felszedni Allyt, de aztán a két szomorú sorsú fiatal szerelmes lesz egymásba.

Ki a rendező? Allen Coulter, aki főleg tévés rendezőként dolgozik, de a Hollywoodland-et is ő csinálta.

Kik a szereplők? Tylert Robert "Edward" Pattinson alakítja, Allyt Emilie de Ravin, a Lost Claire-je játssza. A sztárparádénak itt nincs vége: Pattinson apja Pierce Brosnan, Allyé pedig Chris Cooper.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a sírós szerelmes filmeket - és persze Pattinsont.

* * *

Camino / Camino - 2008

Miről szól? A megtörtént eseten alapuló film egy tizenhárom éves spanyol kislány történetét meséli el, aki rákos lett, azonban az anyja, aki az Opus Dei katolikus szervezethez tartozik, a hagyományos gyógymódok helyett a hit erejében bízott. A kislány 1985-ben, tizennégy évesen meghalt, boldoggá avatása folyamatban van.

Ki a rendező? Javier Fesser (Mortadelo és Filemón nagy kalandja) rendezte a hat Goya-díjat nyert alkotást.

Kik a szereplők? Caminót, a főhősnőt a tizenkét éves, újonc Nerea Camacho alakítja. Megszállott anyját, Gloriát Carme Elias játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a sírós - na jó, egy kicsit szerelmes is - történeteket.

* * *


A legboldogabb lány a világon / Cea mai fericita fata din lume - 2009

Miről szól? A tizenéves Delia autót nyer egy nyereményjátékon, és szüleivel felmegy Bukarestbe, hogy átvegye a nyereményét. A dolgok azonban nem egészen úgy alakulnak, ahogy elképzelte: a kocsit csak akkor kaphatja meg, ha cserébe szerepel egy reklámfilmben, a szülei pedig úgy gondolják, ők rendelkeznek a nyereménnyel.

Ki a rendező? Az elsőfilmes Radu Jude rendezte a - természetesen ironikusan értendő című - szatírát.

Kik a szereplők? Deliát az újonc Andreea Bosneag alakítja, anyját Violeta Haret, apját Vasile Muraru játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szerették a Lazarescu úr halálá-t és a közelmúlt többi kisrealista román filmjét.

* * *

Szélcsend - 2010

Miről szól? A nővér, a húg és a húg barátnője vitorlázni indul a Balatonon. Végtelenül mesterkélt és véget nem érő beszélgetésük közben fény derül a szálakra, amik összekötik őket.

Ki a rendező? Sas Tamás, aki legutóbb a Szinglik éjszakájá-val készített ki bennünket.

Kik a szereplők? Az idősebb nőt Kováts Adél alakítja, húga Pálmai Anna, a Katona József Színház színésznője, a barátnője Kovács Patrícia. Közös bennük, hogy nagyon kínos őket nézni és nagyon rossz őket hallgatni.

Kinek ajánljuk? Csakis azoknak, akik kórosan alacsony vérnyomástól szenvednek, ettől majd felmegy bennük a pumpa.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el filmszemlés minikritikánkat!

* * *


Az út / The Road - 2009

Miről szól? A világégés utáni lepusztult Amerikában egy apa a fiával és a bevásárlókocsijukkal elindul az óceánpartra. A lerongyolódott párosnak nincs ennivalója és életveszélyes támadásoktól is tartaniuk kell.

Ki a rendező? Cormac McCarthy (Nem vénnek való vidék) regényét az ausztrál John Hillcoat adaptálta, aki legutóbb az erőteljes Az ajánlat című westernt csinálta.

Kik a szereplők? Az apát Viggo Mortensen játssza, fiát Kodi Smit-McPhee alakítja, aki azóta az Engedj be! remake-jének főszerepét is eljátszotta. A visszaemlékezésekben felbukkanó feleség/anya Charlize Theron.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem kérik számon a filmen sem Az ajánlat-hoz hasonló keménységet, sem a regény brutalitását.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el velencei minikritikánkat!

* * *

A zenekar látogatása / Bikur Ha-Tizmoret - 2007

Miről szól? Egy egyiptomi rendőrzenekar izraeli fellépésre indul, de rossz városban kötnek ki, és a következő busz csak másnap reggel jön. A film a városban, a helyiek társaságában töltött éjszakájukat meséli el.

Ki a rendező? Eran Kolirin, aki tévés munkákat csinált korábban, ez az első nagyjátékfilmje.

Kik a szereplők? Sasson Gabai (Szerelmem, Aviva) alakítja a zenekar vezetőjét, a szépséges Ronit Elkabetz (Késői házasság) a zenekart befogadó vendéglősnőt játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a keserédes vígjátékokat és az olyan filmeket, amikről kicsit bizakodóbban lehet kijönni, mint ahogy az ember bement.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el cannes-i minikritikánkat!