Múmia, szörny, vírus

Vágólapra másolva!
Luc Besson filmjében múmiák bukkannak fel, Mundruczónál Frankenstein szörnye sétál be a városba, Milla Jovovich meg a vírussal néz farkasszemet. Plusz itt az édelgő Drew Barrymore és egy jó kis családi válság, New York-i módra.
Vágólapra másolva!

Adele és a múmiák rejtélye / Les aventures extraordinaires d'Adele Blanc-Sec - 2010

Miről szól? 1912-ben Adele, a tüzes riporternő Egyiptomba indul múmiákat felkutatni, miközben Párizsban egy tojásból kikel egy vérszomjas dinoszaurusz.

Ki a rendező? Az évek óta gyerekeknek dolgozó (Arthur-filmek) Luc Besson készített újra élőszereplős, de szintén elsősorban gyerekeknek szánt filmet Jacques Tardi képregényei alapján.

Kik a szereplők? Adele-t a modellből és tévés műsorvezetőből lett színésznő, Louise Bourgoin alakítja, akit itthon bemutatott filmben még nem láthattunk, de szerepelt a La fille de Monaco című vígjátékban. A nem számítógéppel animált szereplők közt megtaláljuk Mathieu Amalricot is - igaz, felismerhetetlenre maszkírozva.

Kinek ajánljuk? Erős női példaképet igénylő, serdülőkor küszöbén álló kislányoknak.

Mit mondunk még a filmről? Luc Besson akkora hévvel lubickol Jacques Tardi képregényeinek őshüllőkkel, őrült tudósokkal és hibbant szafarivadászokkal benépesített, mesés, ám baljós század eleji Párizsában, hogy néha totálisan el is vész benne. Az Adele és a múmiák rejtélye ilyenkor darabjaira hullik, de elragadóan eklektikus stílusával és rettenthetetlen hősnőjével (Louise Bourgoin), összességében mégiscsak egy csuda bolondos, élvezhető kalandfilm kerekedik belőle. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv - 2010

Miről szól? A nevelőintézetben felnőtt, apját nem ismerő fiú elmegy az anyjához, ahol véletlenül az apjába botlik. A találkozás tragikus események láncolatát indítja el.

Ki a rendező? Mundruczó Kornél (Szép napok, Delta) saját színdarabjából készítette a filmváltozatot.

Kik a szereplők? A fiút az amatőr Frecska Rudolf alakítja, az apát maga Mundruczó játssza. Az anya Monori Lili, aki a Deltá-ban Lajkó Félix anyja volt, a szintén amatőr Csíkos Kitty pedig az ő nevelt lányát játssza, akibe a fiú beleszeret.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek tetszett a Delta, és azoknak, akik kíváncsiak rá, mit lehet előásni a Frankenstein-sztori mélyéről.

Mit mondunk még a filmről? A Mary Shelley Frankenstein-je által ihletett film thriller, de amolyan Mundruczó-módra: az identitás és felelősség kérdéseit feszegető történetet súlyos sorsokat viselő arcokba kódolta a rendező. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Mamut / Mammoth - 2009

Miről szól? Leo és Ellen sikeres New York-i pár egy szép és okos kislánnyal és Gloriával, a kedves fülöp-szigeteki házvezetőnővel. A felnőttek azonban csak a felszínen gondtalanok, belül mindhármukban válság van kialakulóban.

Ki a rendező? Lukas Moodysson (Redvás Amal), aki a fárasztó Lyukat ütsz a szívembe és a Container után végre visszatért a közönséghez.

Kik a szereplők? Leót Gael García Bernal (Bábel, Vakság) alakítja, Ellent Michelle Williams (Brokeback Mountain, Viharsziget) játssza. Gloriát Marife Necesito formálja meg.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiknek bejött a Bábel és szeretik az érzékeny családi drámákat.

Mit mondunk még a filmről? Olvasd el berlini minikritikánkat!

* * *

Hétmérföldes szerelem / Going the Distance - 2010

Miről szól? Az újságíró-gyakornok Erin és a lemezkiadónál dolgozó Garrett hathetes nyári szerelembe bonyolódik New Yorkban, azonban Erinnek vissza kell térnie San Franciscóba. Úgy döntenek, hogy megpróbálkoznak a távkapcsolattal, ám ez persze még a Skype korában sem egyszerű dolog.

Ki a rendező? Nanette Burstein, akinek ez az első nagyjátékfilmje, korábban dokumentumfilmeket csinált, köztük az Amerikai tinédzserek-et.

Kik a szereplők? Erint az egyetemista szerephez kissé már öreg Drew Barrymore alakítja, Garrettet Justin Long (Die Hard 4.0) játssza, aki az életben is Barrymore pasija.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szemében Barrymore még harmincöt évesen is egy cuki kislány.

* * *

A kaptár - Túlvilág 3D / Resident Evil: Afterlife (2010)

Miről szól? A T-vírus már kipusztította az emberiséget, de Alice még mindig próbál túlélőket felkutatni. Ezért Los Angelesbe megy, de kiderül, hogy csapdába sétált.

Ki a rendező? A nem kifejezetten tehetséges Paul W. S. Anderson, aki az első részt is csinálta, civilben pedig Milla Jovovich férje.

Kik a szereplők? Alice-t továbbra is Milla Jovovich formálja meg, a többiekre fölösleges szót vesztegetni.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akiket még az sem riaszt el, hogy az előzetesben a legerősebb hívószó, hogy a James Cameron által kifejlesztett kamerával vették fel a filmet.