Szörnygyártók és ártatlanok

Vágólapra másolva!
Adrien Brody szörnyet gyárt, a vidéki kisfiú Pesten keresi az apukáját, Mathieu Amalric elmerül a showgirl-dekoltázsokban, az olaszok meg bonyolítják a saját szerelmi életüket.
Vágólapra másolva!

Hibrid / Splice - 2009

Miről szól? Két géntudós állati DNS-ek összekotyvasztásával új fajok létrehozásával kísérletezik, aztán ugyanezt megpróbálják ember-állat keverékkel is. A lény létrehozása veszélyes és illegális, de ők ezzel egyre kevésbé törődnek.

Ki a rendező? Vincenzo Natali, aki A kocká-t és a Nothing-ot is csinálta.

Kik a szereplők? Az istent játszó párost Sarah Polley és Adrien Brody alakítja, teremtményüket a számítógépes grafikával erősen megbuherált Delphine Chanéac játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik az agyas horrort.

Mit mondunk még a filmről? A Hibrid egy eredményesen borzongató, izgalmas thriller-horror-dráma, annak ellenére, hogy a történet szinte minden fordulata könnyedén kiszámítható. Az emberi és állati gének keresztezéséből születő, szörnyűségesen, szenzációsan látványos Dren fenyegető léte, a tudós páros titkos kísérlete és magánéleti drámája ügyesen fenntartja a feszültséget, a film végére pedig jut egy kis horror is. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Vespa - 2010

Miről szól? Egy Lali nevű, Berekháton élő kisfiú egy csokipapírral nyer egy Vespa-robogót. Elhatározza, hogy anyukája tudta nélkül felmegy Budapestre a nyereményért, és közben esetleg sosem látott apukáját is megkeresi.

Ki a rendező? Ez Groó Diana második nagyjátékfilmje a 2004-es Csoda Krakkóban után.

Kik a szereplők? Lalit az amatőr, de lenyűgöző Tóth Sándor alakítja, anyját Nyakó Júlia (Friss levegő) játssza. Lali útközben szert tesz egy barátra, őt Balogh Rudolph formálja meg.

Kinek ajánljuk? Mint az alábbi kritika is mutatja, rovatunkat megosztotta a film, de e sorok írója szerint az utóbbi idők egyik legérzékenyebb, legszerethetőbb magyar filmjéről van szó, ami mindenkinek fenntartások nélkül ajánlható.

Mit mondunk még a filmről? A Vespa bátor kis hőse útnak ered és meg sem áll a nagy büdös Budapestig, hogy ott megszerezze jogos jussát, a csokipapíron nyert robogót, és az apját. Groó Diana hiába kíséri mindvégig gyengéd szeretettel és végtelen humanizmussal az élete első nagy kalandján bolyongó, vézna és kócos Lalit, mert a kisfiú személyes drámáját agyonnyomja a túl direkt társadalomkritika, a hitelességet és természetességet pedig folyton megzavarják a mű helyzetek és párbeszédek. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Szeretők / Cosavogliodipiu - 2010

Miről szól? Anna a fizikailag vonzónak nem igazán nevezhető, de odaadó Alessióval él, amíg össze nem hozza a sors az idősebb, házas, de szexis Domenicóval. Viszonyuk természetesen felforgatja mind a négyük életét.

Ki a rendező? A rendszerint párkapcsolati témákkal foglalkozó Silvio Soldini (Tangó és tulipán, Szex, szerelem, olaszok).

Kik a szereplők? Annát Alba Rohrwacher (Fogadj vissza) alakítja, Alessiót Giuseppe Battiston, Soldini visszatérő színésze játssza, Domenicót Pierfrancesco Favino formálja meg, aki ismerős lehet számos olasz filmből, köztük a Bűnügyi regény-ből és A ház kulcsai-ból is.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem sajnálnak az életükből két órát rászánni egy már igencsak sokszor feldolgozott témát újrarágó családi drámára.

* * *

Turné / Tournée - 2010

Miről szól? Egy francia producer turnét szervez a hazájában egy csapat amerikai sztriptíztáncosnőnek, de útközben nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a lányoknak megígérte és remélte.

Ki a rendező? Mathieu Amalric társírta és rendezte a filmet, bár e két tevékenység közül szemlátomást egyikbe sem fektetett túl sok energiát.

Kik a szereplők? A producert Amalric játssza, a lányok pedig - akiknek olyan neveik vannak, mint például Dirty Martini - valódi sztriptíztáncosnők, akik maguk ihlették a filmet.

Kinek ajánljuk? Bár a cselekmény nemigen tart sehonnan sehova, a filmnek erős hangulata van: aki kíváncsi rá, hogy milyenek egy nem éppen elsővonalbeli sztriptíztrupp hétköznapjai, okvetlenül nézze meg.