Brad Pitt pénzt csinál, Ashton Kutcher szilveszterezik - premierek

Vágólapra másolva!
Az ember tragédiájából rajzfilm lesz, Brad Pitt rájön a baseballsiker nyitjára, a Kopaszkutya visszatér, fél Hollywood együtt szilveszterezik, Elle Fanning időutazáson vesz részt, a macedón nőknek sok a gondjuk a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Az ember tragédiája - 2011

Miről szól? A Paradicsomból kiűzetett Ádámot Lucifer végigkíséri az emberi történelem (és a jövő) meghatározó pillanatain, hogy bebizonyítsa neki, az emberiség nem érdemes a létre.

Ki a rendező? Madách Imre drámájából Jankovics Marcell (Magyar népmesék, Fehérlófia) készített animációs filmet.

Kik a szereplők? A főszerepben Ádám, Lucifer és Éva. No meg persze Isten.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak rá, milyen egy nagyra törő, 160 perces, csaknem harminc éven keresztül készült rajzfilm.

Mit mondunk még a filmről? Vizuális költészet és filozófia teszi még komplexebbé és rejtelmesebbé Madách monumentális színdarabját Jankovics Marcell nagy ívű adaptációjában - összeállt a korábban már részeiben itt-ott bemutatott nagy mű. Pazar képek, elgondolkodtató interpretációk láthatóak az életmű megkoronázásának szánt alkotásban. De - miként a tragédiában Lucifer szelleme - ott kísért folyamatosan a kérdés: megérte? Olvasd el kritikánkat a filmről!

Mit mond a rendező a filmről? Az Oscar-díjra jelölt, Arany Pálma-díjas rendező elmesélte nekünk, miért nem tudja komolyan venni az olyan műszőrmés rajzfilmeket, mint a Csizmás, a kandúr, hogy miért akart mindenáron megszabadulni a Gusztáv-sorozattól. Szóba került még az Orbán Viktorra emlékeztető Danton, valamint az is, hogy miért lenne rettenetesen unalmas egy jachton koktélt szopogatni. Olvasd el Jankovics Marcellel készült interjúnkat!

* * *

Kopaszkutya Kettő - 2011

Miről szól? Az 1981-es Kopaszkutya szereplői közül három - Hobo, Deák Bill Gyula és Póka Egon - sztorizgatnak a régi szép időkről, miközben koncertrészleteket is kapunk.

Ki a rendező? Az eredeti Kopaszkutyá-t jegyző Szomjas György.

Kik a szereplők? A fent említett zenészek.

Kinek ajánljuk? Elvileg nyilván a P. Mobil-rajongók jelentik a célcsoportot.

Mit mondunk még a filmről? Szomjas György harminc évvel a Kopaszkutya után leforgatta Hobóékkal a folytatást Kopaszkutya Kettő címmel. Vagyis 2011-ben három őszes rockzenész szépen körbedicséri egymást, majd elköszönnek. Az időskori rockernosztalgia a negyven év felettieknek kevés egy filmhez, negyven alatt meg szánalmas. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Diótörő 3D / The Nutcracker in 3D - 2010

Miről szól? Mary egy diótörőt kap ajándékba Albert bácsikájától, ami életre kel, és megkéri a kislányt, hogy segítsen neki legyőzni ellenségét, a gonosz Patkánykirályt.

Ki a rendező? Andrej Koncsalovszkij, aki többek közt a Szibériádá-t és a Tango és Cash-t csinálta.

Kik a szereplők? Mivel a filmet 2007-ben forgatták, időutazást tehetnek a nézők, és a főszerepben a kilencéves Elle Fanninget láthatják. A Patkánykirályt John Turturro játssza, groteszk egérmaszkban.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik nem bánják, hogy a Csajkovszkij kevés, a náci patkányok viszont sokan vannak a filmben.

* * *

Pénzcsináló / Moneyball - 2011

Miről szól? A csóró oaklandi baseballcsapat menedzserének nem sok esélye van arra, hogy ütőképes csapatot hozzon össze, egészen addig, amíg össze nem ismerkedik egy fiatal matematikussal, aki ki tudja számítani, kik azok a játékosok, akiket olcsón lehet szerződtetni, és mégis sikert hozhatnak.

Ki a rendező? Ez Bennett Miller második nagyjátékfilmje, az első a kiváló Capote volt.

Kik a szereplők? A menedzsert Brad Pitt alakítja, a segítője Jonah Hill (Superbad) lesz.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik bizonyítékot keresnek arra, hogy Brad Pitt igenis jó színész (meg persze baseball-mániásoknak).

* * *

Szilveszter éjjel / New Year's Eve - 2011

Miről szól? Többek közt egy popsztár, egy kórházi nővér, két gyereket váró pár és egy rákos öregember New York-i szilveszter éjszakáját meséli el a sok szálon futó film.

Ki a rendező? Garry Marshall, aki a hasonló felépítésű Valentin nap-ot is csinálta.

Kik a szereplők? A teljesség igénye nélkül: Robert De Niro, Halle Berry, Hilary Swank, Michelle Pfeiffer, Zac Efron, Ashton Kutcher, Jon Bon Jovi, Jessica Biel.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik a lagymatag előzetes ellenére szentül hiszik, hogy egy film, amiben ennyi sztár szerepel, csakis jó lehet.

* * *

Anyák / Majki - 2010

Miről szól? A három részre oszló film első epizódjában két iskolás lány feljelent a rendőrségen egy mutogatós bácsit, akit valójában nem láttak. A másodikban egy dokumentumfilmes stáb egy olyan faluban forgat, ahol csak egy öregember és egy öregasszony él, akik testvérek, de nem állnak szóba egymással. A harmadik rész dokumentumfilm egy idős nőket ölő gyilkos utáni nyomozásról.

Ki a rendező? Milcho Manchevski, aki az Oscar-jelölt Eső előtt-öt is csinálta.

Kik a szereplők? A dokumentumfilmeseket Ana Stojanovska, Dmitar Gjorgjievski és Vladimir Jacev alakítja, az idős testvérpár Salaetin Bilal és Ratka Radmanovic. Jacev és Bilal a rendező előző, Árnyékok című filmjében is szerepelt.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik valamilyen okból rá vannak kattanva Macedóniára.