Magyar rókatündér tizedeli a pasikat

Vágólapra másolva!
A Liza, a rókatündér című film egy naiv, világtól elzárt ápolónőről szól majd, aki körül elhullnak az udvarlók, mert a lány igazából egy démoni erővel bíró rókatündér. A elsőfilmes rendezőt, Ujj Mészáros Károlyt kérdeztük varázslatosan őrült filmtervéről.
Vágólapra másolva!

Liza nagyon furcsa nő. Vidékről jött fel a nagyvárosba, és itt hosszú éveken keresztül a japán nagykövet özvegyét ápolta. Szinte ki se lépett az utcára, fogalma sincs róla, hogy mi zajlik a külvilágban, a néni mellett megismert japán popdalok és ponyvaregények álomvilágában él. Amikor az idős hölgy meghal, Lizáé lesz a nagypolgári lakás, ahova sorban érkeznek randira reménybeli partnerei. Második randira azonban egyikükkel sem kerül sor: a férfiak mind életüket vesztik. Talán azért a katasztrófák sora, mert Liza egy férfiakat irtó rókadémon? A furcsa halálesetek a rendőrség figyelmét sem kerülik el, és hamarosan feltűnik a színen egy nyomozó, akinek megvan a saját teóriája a történtekről.

A fenti sztorival indul Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmje, a Liza, a rókatündér. A rendező rengeteg reklámfilm és számos remek rövidfilm (azonnali megnézésre javasoljuk háromperces szerelmes filmjeit itt és itt) után vág bele a körülbelül három éve érlelődő nagyjátékfilmbe, amely, mint mondja, egy "fekete humorú, de azért szívet melengető vígjáték" lesz. A Liza megközelítésében leginkább Aki Kaurismaki filmjeire emlékeztet majd: "A skandináv filmekre jellemző humor és besztondult állapotok jelennek meg benne. Pont ellenkezőjét szeretnénk annak, amit a magyar vígjátékokban megszoktunk, nem túljátszott, agyonvibrált, túlgesztikulált, hanem inkább letisztult, finom dolgokat akarunk." Ha mindenképpen magyar filmhez kell hasonlítania filmtervét, Ujj Mészáros A nyomozó-t említi, amelynek furcsa humorát rokonnak érzi a Liza, a rókatündér-ével.

A forgatókönyv első változata Pozsgai Zsolt Liselotte és a május (olvasd el!) című drámájából indult ki, amelynek alaphelyzete nagyjából azonos a fent vázolt sztorival, de végkifejlete lényegesen sötétebb, mint Ujj Mészáros filmjéé lesz. A forgatókönyv az idők során teljesen elszakadt a drámától, és persze a rókatündér-vonal is az író-rendező találmánya. Ez japán-mániájának köszönhető, ugyanis a róka a japán folklórban az európai tündérekhez hasonló képességekkel rendelkező lényként jelenik meg. Mivel a rókatündérek képesek emberi formát ölteni, egyelőre nincs rá bizonyítékunk, hogy Liza nem tartozik közéjük.

A Liza, a rókatündér előzetese

Lizát Balsai Mónika, a Magyar Színház társulatának tagja alakítja majd a filmben, aki szerepelt Ujj Mészáros több rövidfilmjében is, civilben pedig a rendező párja. Balsai megtekinthető a Liza, a rókatündér aranyosan őrült előzetesében is, amelyben szelíden tépkedi egy virág szirmait, miközben a közelébe merészkedő férfiakból csak földre rajzolt körvonalak maradnak. A többi szereplő közül még senki sem fix, de a rendező elárulta, hogy Gyabronka Józsefet szeretné megnyerni a nyomozó kulcsfontosságú szerepére.

Mint az előzetes is érzékelteti, a filmben fontos szerepet játszik a japán szál, olyannyira, hogy az egyik főszereplő egy japán popénekes lesz, aki Liza képzeletbeli barátja. Ujj Mészáros és a film producere, Major István a Liza, a rókatundér-re még nem kapott gyártási támogatást az MMKA-tól, kaptak viszont pénzt A látogató című rövidfilmre, amely tulajdonképpen a Liza, a rókatündér előtörténete, és azt meséli el, hogyan szegődik Liza mellé ez a képzeletbeli barát. A rendező elmondása szerint a nagyjából negyedórásra tervezett kisfilm öt évvel játszódik a Liza előtt, és arról szól, hogy "hogy lehet valaki annyira magányos, hogy inkább elképzel valakit ahelyett, hogy utat találna az emberek felé". A történetből következik, hogy ez egy sokkal szomorkásabb hangulatú film lesz, mint a nagyjátékfilm.

Forrás: [origo]
Hangulatfotó a Liza, a rókatündér-hez

Bár korábban felmerült az is, hogy a Liza angol nyelvű legyen, Ujj Mészáros végül úgy döntött, hogy magyar nyelven forgatja le. A helyszínek ugyanakkor nem kötődnek szorosan Budapesthez, a rendező többféle városi környezetben is el tudja képzelni a forgatást, és ha minden jól megy, a munka egy része Japánban zajlik majd. A film idejét sem fontos teljesen pontosan belőni, de annyit azért tudni, hogy mostanában játszódik, ami főként a sztoriban fontos szerepet betöltő McDonald's felbukkanásából derül ki. A végtelenül naiv Liza ugyanis egy japán ponyvaregény nyomán biztos abban, hogy egy McDonald'sban fogja megtalálni az igaz szerelmet, és emiatt a gyorsétkezde a film két kulcsjelenetében is szerepel.

Ujj Mészáros a Liza, a rókatündér-rel részt vesz az idei cannes-i filmfesztivál L'Atelier nevű programján, amely nemzetközi kapcsolatok kiépítésében segíti az alkotókat, így egy fontos lépést jelenthet a filmterv megvalósulásában. A rendező reményei szerint jövő tavasszal forgatják majd a filmet, azonban jövőre még nem biztos, hogy moziba kerülhet, mert "erősen utómunka-igényes dolgok" lesznek benne. Ezek különböző látható és láthatatlan számítógépes trükkök, melyek közül Ujj Mészáros elárul néhányat: többek közt az elhalálozó férfiak lelkének "kiszereléséhez" lesz szükség trükkökre, illetve Liza egyik álmához is, amelyben rókafarka nő.