Mácsai Pált úgy méregették, mint egy zöldfülűt

Mácsai Pál
Vágólapra másolva!
Megcsörrent a telefonja, egy német castingcég hívta egy belga rendező filmjébe. Az Egyszer volt Németországban című filmben Mácsai Pál egy ágyneműkkel seftelő vigécbanda egy tagját alakítja, külföldi kollégái is mind neves színészek. Az Örkény Színház igazgatója azt élvezte a legjobban a németországi forgatásban, hogy újra 25 évesnek érezhette magát, akit senki sem ismer, pont, mint „amikor Fábri Zoltán kihívott az első filmszerepemre”. A világpremier a február 9-én kezdődő Berlinalén lesz, ahol Mácsainak egy másik filmjét is bemutatják: nyomozót játszik Enyedi Ildikó Testről és lélekről című romantikus drámájában, amely a versenyszekcióban hajt az Arany Medvéért.
Vágólapra másolva!

Amikor magyar színész nemzetközi filmben szerepel, általában két dologról lehet szó: a produkciót Magyarországon forgatták, és a kisebb szerepekre helyi színészeket hívnak, vagy a magyar színész elindult szerencsét próbálni a nagyvilágba, és sikeresen küzdötte le az akadályokat.

Mácsai Pál esetében azonban egyikről sincs szó: úgy került egy európai koprodukcióban készült filmbe, hogy külföldről keresték meg, külföldön forgatott, és egyetlen magyarként vett részt az Egyszer volt Németországban (Es war einmal in Deutschland...) című film munkálataiban.

Mácsai Pál Fotó: Szabó Gábor - Origo

A filmet a Németországban született, de belga rendezőként számon tartott Sam Garbarski jegyzi, akinek egy francia és egy angol nyelvű filmjét is vetítették már nálunk: A Rashevski tangó-t és az Irina Palm-ot. Utóbbi szintén szerepelt a Berlinale programjában pont tíz évvel ezelőtt, de a versenyprogramban, míg az Egyszer volt Németországban a Berlinale Special válogatásba került, vagyis versenyen kívül vetítik.

Garbarski egyébként nem először dolgozik magyar színésszel: az Irina Palm-ban Gryllus Dorka játszotta az egyik főszerepet, aki ugyancsak egyedüli magyar volt a stábban, de őt külföldi ügynöke juttatta a lehetőséghez.

Az Irina Palm stábja a 2007-es Berlinalén: Siobhan Hewlett, Miki Manojlovic, Marianne Faithfull, Sam Garbarski, Gryllus Dorka és Kevin Bishop Forrás: AFP/John Macdougall

Mácsai Pál elmesélte az Origónak, hogy felhívták egy német castingügynökségtől, és megkérdezték: igaz-e, hogy tud németül, és el tudna-e játszani egy szerepet német nyelvű filmben. Miután a telefonbeszélgetés is németül zajlott, és a másik fél meggyőződött róla, hogy alkalmas lehet a feladatra, meghívták Berlinbe egy próbafelvételre.

“Egy hotel tetőteraszán zajlott a próbafelvétel, ahol már ott voltak a többiek, a filmben szereplő ‘bandatagok’, így én voltam az utolsó, akit megtaláltak” – meséli. A történet közvetlenül a második világháború után, 1946-ban játszódik Németországban, és főhősei koncentrációs táborokból frissen szabadult zsidó férfiak, akik csapatba verődve próbálnak új életet kezdeni, és összeszedni annyi pénzt, amennyiből Amerikába emigrálhatnak. Így-úgy ügyeskedve törülközőkkel és ágyneművel házalnak, miközben összeakadnak az amerikai hadsereg egy titkosügynökével (Antje Traue), aki náci háborús bűnösökre vadászik, és egyikük múltjában gyanús nyomokra bukkan.

Mácsai Pál (balról a második) és az Egyszer volt Németországban szereplőgárdája Forrás: IGC Films

“Egy magyar származású figurát, bizonyos Szoros urat játszottam közöttük, aki egyébként egykor színész volt, Szegeden - ezt az elemet már persze együtt írtuk bele Gabarskival és a forgatókönyvíró Michel Bergmannal. Így az én alakom akcentussal beszéli a németet – folytatja Mácsai. – A nyelvvel nem volt gondom, de amikor improvizáltunk itt–ott, akkor észnél kellett lenni. Persze nem kell monológokra gondolni, ez egy par excellence epizódszerep.”

Ráadásul a szereplőgárdában nem ő volt az egyetlen külföldi. “A teljes csapat nemzetközi volt, például az egyik partnerem Mark Ivanir hollywoodi színész, akit eredetileg Marek Iwanirnak hívtak és Ukrajnában született, de 25 éve Los Angelesben él.” Ivanir Amerikában nagy karriert futott be karakterszínészként, Spielberg rendezte a Schindler listájá-ban és a Tintin kalandjai-ban, fontos szerepet játszott a Homeland ötödik évadában, a világhírű vonósnégyesről szóló A búcsúkoncert című filmben pedig ő volt a kvartett egyik tagja Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken és Catherine Keener mellett.

Mark Ivanir, Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken és Catherine Keener A búcsúkoncert című filmben Forrás: Vertigo Media

A zsidókból álló banda vezéregyéniségét pedig egy jól ismert német színész, Moritz Bleibtreu alakítja, aki ismerős lehet A lé meg a Lolá-ból, az Elemi részecskék-ből, A Baader Meinhof csoport-ból, és sok más német filmből. Garbarski előző filmjének, az angol nyelvű Vijay és én-nek is ő volt a főszereplője, de Magyarországon is forgatott már kétszer: Spielberggel a München-t, Fatih Akinnal pedig a Júliusban-t, amelyben Badár Sándorral is volt közös jelenete.

“Helyes ember, a gőg árnyéka sincs benne – meséli róla Mácsai. – Ha ő mondott egy ötletet, annak én örültem, amit meg én mondtam, annak ő.”

Moritz Bleibtreu az Egyszer volt Németországban forgatásán Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Pawel Sosnowski

Mácsai Pál számára egyébként is a színészekkel való találkozás jelentette az egyik legnagyobb élményt. “Eddig csak itthon játszottam külföldi filmben (a 2007-es A Hold és a csillagok-ban Jonathan Pryce és Alfred Molina oldalán – a szerk.), és megkapó élmény volt felfedezni, mennyire ugyanolyan minden, mint egy magyar forgatáson. A színészek, akikkel az időmet töltöttem, pont úgy dolgoztak, mint az itteni kollégák. Amikor reggel hétkor gyűrötten megérkezünk a sminkkocsiba, ébresztésképpen elindul a fecsegés, az anekdotázás - dacára annak, hogy mindenki más nyelven beszélt. A történetek is hol angolul, hol franciául, hol németül szólnak jobban, és mindenki érti egymást és a másik vicceit. Ez a magától értődő európaiság végtelenül vonzó.”

Mácsai Pál (középen) az Egyszer volt Németországban forgatásán Forrás: IGC Films

A Kossuth-díjas színész azt is élvezte, hogy tiszta lappal indult a németországi forgatáson: “Amikor megérkeztem, nem ismert senki. Érezni lehet ilyenkor, hogy a barátságos hang mögött méregetés van: ‘Ki ez? Mit tud? Lehet vele játszani?’

Akkor éreztem magam így, amikor Fábri Zoltán kihívott az első filmszerepemre. Mintha huszonöt éves lettem volna. Az első néhány snitt után aztán elfogadnak, használják az ötleteidet, és szépen visszaöregedtem az életkoromba” - mondta az 55 éves színész, akit utoljára a 2012-es Drága besúgott barátaim-ban láthattunk a moziban.

Mácsai másik filmje, a Testről és lélekről a Berlinale versenyprogramjába kapott meghívást, de ebben ő csak egy kisebb feladatot kapott: egy rendőrnyomozót játszik. (Ez az első utalás arra, hogy Enyedi Ildikó filmje nem csak egy szerelmi történet, ahogy az előzetes ígéri.) Mácsait a figura a Derrick sorozat Harryjára emlékeztette, de nem ezért vállalta el, hanem mert Enyedivel akármikor szívesen dolgozik.

Mácsai Pál a Testről és lélekről című filmben Forrás: Mozinet

“Bármit kérhet tőlem, el fogom játszani – mondja. – Nagyon fontos nekem ő, és a filmjei is. Az én XX. századom-at, a Bűvös vadász-t vagy a Simon mágus-t időnként újra-újra nézem, és nagy szerencsének tartom, hogy a Terápiá-ban találkoztunk.” Az HBO-sorozat harmadik évadát egyébként már rég leforgatták, de még nem jelentették be, hogy mikortól lesz látható.

Mácsai Pál, Enyedi Ildikó rendező és Marozsán Erika a Terápia forgatásán Forrás: HBO

Bár nem mindennapi dolog, hogy Mácsai Pál két filmben is érdekelt egy A kategóriás nemzetközi filmfesztiválon, még egyáltalán nem biztos, hogy meg is hajolhat filmjei berlini díszbemutatóján. Mivel a hivatalos vetítési időpontok még nem voltak ismertek akkor, amikor az általa vezetett Örkény Színház februári műsorát már össze kellett állítani, könnyen lehet, hogy azokon a napokon épp előadása lesz itthon.