Vágólapra másolva!
A nagy érdeklődésre való tekintettel több pótvetítéssel kiegészítve zajlott le augusztus 23-26. között a Toldi moziban a Miyazaki Hayao japán filmrendező egész estés alkotásait bemutató filmfesztivál. Tömeg a moziban és előtte, csomó eladott DVD, meleg a nagyteremben, stílusosan japán legyezők lágy susogása a sorok között, izgalom és nevetés - a filmek végén felüdülés és meghatódás.
Vágólapra másolva!

Biztos vagyok benne, hogy így is sokan kívül maradtak, akiknek tetszettek volna ezek a filmek: a japán anime a család minden tagját szórakoztató ereje még alig ismert hazánkban.

Miyazaki filmjei ötvözik a fantasztikus világokat, a meseszerű történeteket, kedves és gonosz karaktereket, varázslatokat, másrészt a hétköznapi helyzeteket, problémákat, konfliktusokat, tanulságokat. Legalább annyira mindenkihez szólók, mint például a Walt Disney alkotások, bár kevésbé megjósolhatók előre az események, amiről maga a rendező a következőt vallja: "...aki előre kiszámítható lépéseket vár, annak nem valók az én filmjeim. Nem magyarázkodom arról, ha valami nem logikus" (2005 - Entertainment Weekly). Miyazaki hazájában körülbelül George Lucasszal ér fel - ha filmes példát kell hozni -, szakmai berkekben és általában a lakosság körében is elismert és becsült személy.

Érdekes megemlíteni a női hősökről vallott véleményét, mivel szinte minden filmjében fiatal, tinédzser korúnak tekinthető lányok a főszereplők: "Ha egy fiú használ fegyvert, az túl szokványos, míg ha egy lány, az sokkal kifejezőbb." vagy "A fiúk a szavak miatt harcolnak, a lányok inkább érzelmi indíttatásúak." Ehhez tartozik, hogy Miyazaki többféle férfi szerepet is bemutat példaként, határozottan kiemeli ennek jellemzőit.

Miyazaki legtöbb bemutatott filmje igen gazdag, sűrű, gyorsan követik egymást a kisebb, részletesen kidolgozott jelenetek, események. Producere (Suzuki Toshio) szerint Japánban a részletekre koncentrálnak, azokat rendezik egésszé - a nyugati alkotással szemben.

Forrás: [origo]
Jelenet a Laputa - Az égi palota című filmből

Tájékoztatásul következzenek a filmek közös vonásai. A feliratok fontos képkockákon futnak: az elején ezek a történet előzményeit, környezetét mutatják be egy sajátos, a filmtől kicsit eltérő stílusban; a végén pedig epilógusként szolgálnak. A karakterek, az arcjátékok (sok animétől eltérően), a helyszínek és a zene nagyon jól kidolgozottak, profin komponáltak, könnyen vonják a nézőt egy kitalált világba. A sok jószívű szereplő mellett, a bárgyúságot elkerülendő mindig elhangzanak humoros, vagy kritikus felhangok - azonban az utóbbiakat is jól kezelik, hogy nyugodtan gördülhessen tovább a film. Tehát általában sokoldalúak ezek az alkotások, mindezeken keresztül megjelennek bennük a japán kultúra elemei, a felszín mögötti tartalmak, a praktikusság és a bölcs megjegyzések, a mesék nevelő szerepe is. Továbbá minden filmben van elrugaszkodás a földtől: azaz repülés felhők között, legalább egy légicsata az aktuális kornak/stílusnak megfelelő járművel.

És, ha szükséges negatívumot is megjegyeznem, akkor az az, hogy Miyazaki filmstúdiójának (Ghibli) nincsen angol nyelvű weboldala. A filmjeiben több karaktere visszaköszön: például minden filmjében van szakállas, vagy bajuszos szereplő, illetve az idősebb nénik arca hasonló, orruk karvaly, álluk szögletes, csontos. Mást nem tudok, pedig tényleg nem voltam valami nagy Miyazaki-rajongó a fesztivál előtt...

A fenti általánosság után most pedig következzék néhány film konkrétabb bemutatása, hogy mitől mit várhat a kedves érdeklődő:

Laputa - Az égi palota (1986)

A jó két órás film felfele ível: egyrészt bányásztelepüléseken át vezető kalandok, majd némi légicsata és végül a beteljesülés egy repülő városban. Az ártatlan értékeket több gonosz csoport is ki akarja használni, amit sok robbanás és pusztítás kísér. A hős lányt itt támogatja leginkább egy kisfiú, szinte főszereplővé válva. Tanítást látunk arról is, hogy a kezdetben rossznak ítéltek később még segítségünkre is lehetnek.

Nauszika - A szél harcosai (1984)

Maga a film a környezet értékének megóvására hívja fel a figyelmet, egy jövőben játszódó történetben, amikor a túlélő emberiség már egy erősen mérgezett Földön él. Mindenki a Föld újbóli életre keltését szeretné, csak éppen az oda vezető úton vesznek össze annyira, hogy végül bőven kapunk leckét ármánykodásból, stratégiából, hadviselésből. Mindenesetre szerintem ebben az alkotásban jelennek meg a legérdekesebb lények, növények: egy gyönyörű, életteli, ám az emberre nézve mérgező dzsungelben.

Forrás: [origo]
Jelenet a Nauszika - A szél harcosai című filmből

Porco Rosso - A mesterpilóta (1992)

A XX. sz.eleji gazdasági válság romantikusnak bemutatott hátterében, mediterrán vidéken szorgos olasz női kezek repülőgépet készítenek a megcsappant férfi lakosság helyett. Déli kedély és vidámság. Csúnya (disznóképű) magányos hős férfi, akit egy ügyes kislány istenít és segít. Egy kis fricska az amerikaiak gyakorlatiasságával szemben, amit jól kifejez az egyik hősnő megjegyzése: "Maguknál Amerikában kicsit egyszerűbb az élet, mint itt: mi gyakran szerelembe esünk."

Kiki - A boszorkányfutár (1989)

Az egyik legbájosabb film egy tinédzser boszorkánylányról, aki első önálló lépéseit teszi meg a világban: lakhelyet és munkát keres, megismer egyet a "durva és őrült" (sic!) fiúk közül, elveszti a saját maga értékeibe vetett hitét, kisbarátjában (azaz az elengedhetetlen fekete macskában) is csalódik, ugyanakkor összefut segítőkkel is. A seprűn való közlekedés hatékonyságát kihasználva futárszolgálatba kezd, táskarádiója a nyélen fityeg. A film nem mutat más gáncsoskodó szereplőt, mint saját korlátainkat, bizonytalanságunkat.

Totoro - A varázserdő titka (1998)

Bár általában minden film elég zajos, ennél van leginkább veszélyben a dobhártya: Japánban két kislány egy vidéki házba költözik, izgatottan felfedezik, birtokba veszik. Találkoznak Totoróval, egy nagy és puha lénnyel, akinek hasonló cimborái vannak. A kislányoknak hiányzik az anyukájuk, az apukájuk viszont az erdő és a szellemek tiszteletére tanítja a gyerekeket.

Kürtösi István

+ + +

Forrás: [origo]Ha szeretnéd megnyerni Miyazaki Hayao Nauszika - A szél harcosai és Laputa - Az égi palota című filmjét DVD-n, nem kell mást tenned, mint megválaszolni az alábbi kérdést, és a helyes választ lakcímeddel együtt szeptember 20-éig elküldeni a [email protected] email címre. A helyes választ beküldők közül 5 nyertest sorsolunk ki, akik mindkét filmből egy-egy DVD-t kapnak. A levél tárgya "Miyazaki-játék" legyen, egy ember csak egy választ küldhet be.

Melyik Miyazaki-film nyert Oscar-díjat az animációs film kategóriában?

A) Chihiro szellemországban
B) A vándorló palota
C) Kiki - A boszorkányfutár

A játékban a T-Online Magyarország Zrt. dolgozói nem vehetnek részt. A nyerteseket emailben értesítjük.

Ha kérdés merült volna fel benned a játékkal kapcsolatban, azt itt felteheted.