Vágólapra másolva!
A szombat esti díjkiosztó gálával ért véget az 58. berlini filmfesztivál. A zsűri a fődíjat a brazil Tropa de Elite (Elitosztag) című, egy kábítószerügyi rendőrosztagról szóló akciófilmnek ítélte. A legjobb rendezés díját Paul Thomas Anderson kapta a Vérző olajért, az ő filmje a legjobb zeneszerzésért járó elismerést is elnyerte.
Vágólapra másolva!

Ezekben a percekben ért véget a szokásos díjkiosztó gálával az 58. berlini filmfesztivál. Az eseményt dicséretesen rövidre fogták, egy óra alatt gazdára talált a sok Ezüst és az egy Arany Medve. Utóbbit Brazília tavalyi legsikeresebb filmje, a Tropa de Elite című akciófilm kapta, amely a kábítószer-kereskedelem ellen fellépő kőkemény rendőrosztagról szól, és habár árnyaltnak nem nevezhető, és ezért díjazását kissé furcsáljuk is, mindenképpen hatásos. A film rendezője, José Padilha köszönetnyilvánításában külön kiemelte az idei zsűriben részt vevő Costa Gavrast (Eltűntnek nyilvánítva, Ámen), aki "nagy hatással volt ránk, brazil filmesekre".

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét Paul Thomas Anderson vihette haza a nyolc Oscar-díjra jelölt Vérző olaj-ért, ami egyértelműen a fesztivál legerősebb filmje volt idén, olyannyira, hogy feltűnően ki is lógott a versenyprogramból. P.T.A. cipekedhet, ugyanis filmje a legjobb kísérőzene díját is elnyerte, amelyet Jonny Greenwood távollétében szintén ő vett át. A Vérző olaj díjainak átadója egyébként szokatlanul informális volt, és miután P.T.A. átvette a legjobb rendezésért járó medvét, lazán szólt neki, hogy ne távozzon a színpadról, mert mindjárt kap egy másikat is. A rendező köszönetnyilvánításában nem csak a zsűri tagjait, Costa Gavrast és Walter Murch-t, hanem a fesztivál igazgatóját, Dieter Kosslickot is megemlítette, aki évről évre "úgy rendezi meg a világ legnagyobb filmfesztiválját, mintha csak házibulit tartana a nappalijában, nem tudom, hogyan csinálja".

Forrás: [origo]
José Padilha, a Tropa de Elite rendezője és Arany Medvéje

A legjobb színésznő díját Sally Hawkins kapta Mike Leigh Happy-Go-Lucky című vígjátékában nyújtott alakításáért. Hawkins, aki a filmben egy szinte abnormálisan életvidám, elbűvölő teremtést játszik, most könnyeivel küszködve állt a színpadon és a rendezőnek ajánlotta díját. A legjobb színész díját az iráni Reza Najinak ítélték az Avaze Gonjeshk-ha (Rigók éneke) című drámáért, amelyet sajnos a Filmklub csapatának egyik tagja sem látott, de állítólag szívfacsaróan meséli el egy struccfarmon dolgozó férfi személyes kálváriáját.

További medvék: a zsűri nagydíját az iraki Abu Ghraib-i börtönben elkövetett kegyetlenségeket vizsgáló amerikai dokumentumfilm, a Standard Operating Procedure kapta. A legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét Wang Xiaoshuai, az In Love We Trust író-rendezője vehette át. Az Alfred Bauer innovációs díjat a Lake Tahoe című spanyol filmnek adták, a legjobb első film díját az Asyl - Park and Love Hotel című japán alkotás nyerte.