Velence: Mit néző'

2008.09.01. 14:58

Bevallom, harminc perc után kijöttem a legismertebb iráni rendező, Abbas Kiarostami legújabb filmjének vetítéséről. A Shirin egy roppant érdekes kísérlet, de annyi munkát kíván meg a nézőtől, amennyit én nem voltam képes belefektetni.

Forrás: [origo]
Fatemeh Goodarzi a Shirin című filmben

113 híres színésznő (közülük 112 iráni, egy pedig Juliette Binoche) arcát mutatják felváltva, egyenként 30-40 másodpercig, amint azok egy moziban olyan filmet néznek, amiből nem látunk egy kockát sem, csak a hangját halljuk. A hallott párbeszédekből és a vásznon lévő nők arcán tükröző érzésekből kellene összeraknunk valami élményfélét, de ha az ember nem ért fárszi nyelven, az empátiagyakorlat abban merül ki, hogy folyamatosan olvassa a feliratokat és néha felpillant a homlokráncoló, feszülten figyelő, zokogó, vagy csak simán bambuló arcokra.

Forrás: [origo]
Mehraneh Mahintorabi a Shirin című filmben

A legnagyobb probléma, hogy a színésznők rendre túlreagálják a vásznon folyó eseményeket, ami nem csoda, hiszen a rendező elárulta, hogy a forgatáson a szereplők szeme előtt semmilyen film nem pergett. A Shirin werkfilmjét mindenesetre nagyon szívesen megnézném, valamint egy olyan rejtettkamerás felvételt is, amin valódi emberek valóban néznek egy filmet, mert Amelie-hez hasonlóan én is imádok megfordulni a moziban.