River Phoenix indiánként támad fel a sírból

dark blood
Vágólapra másolva!
A Dark Blood című filmet két dolog teszi rendkívülivé: egyrészt befejezése előtt tizenegy nappal halt meg rengeteg droggal a szervezetében River Phoenix, másrészt a nyersanyagból 19 év pihenés után lett film - csak előtte még el kellett csórni a nyersanyagot, megakadályozva megsemmisítését. A filmet a mozik egyelőre nem mutathatják be.
Vágólapra másolva!

A megható jelenetek sora azzal kezdődött a Berlinalén, hogy Dieter Kosslick fesztiváligazgató karonfogva kísérte be a nyolcvanéves George Sluizert a sajtótájékoztatóra. A holland rendező 2012-ben, 19 év kihagyás után fejezte be Dark Blood (Sötét vér) című filmjét. Ezt ünnepelte a fesztivál.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
George Sluizer rendező és Jonathan Pryce, a Dark Blood egyik szereplője a Berlinalén

Furcsa érzés egy olyan sajtótájékoztatón ülni, ahol egy nagyon idős, szemmel láthatóan beteg ember arról beszél, hogy halála előtt még okvetlen be akarta fejezni a filmjét; és ugyanő beszél River Phoenixről is, aki a szóban forgó film forgatása közben halt meg Johnny Depp Los Angeles-i klubja előtt 23 évesen. Nem csoda, hogy megilletődött a hangulat, jönnek ugyan a kérdések, de a megszokottnál nagyobb a csönd. Az első kérdező azt tudakolja a rendezőtől, mit szólt River Phoenix családja ahhoz, hogy befejezi a filmet. Erre mindössze annyi a válasz, hogy "felvettük a kapcsolatot a családjával és az anyjával, de nem jöttek el a filmbemutatóra, és a többi ilyen eseményen sem vesznek részt".

Forrás: Berlinale
Forrás: Berlinale
River Phoenix a Dark Blood-ban

Második kérdés: észrevették-e a forgatás során, hogy River Phoenix drogozik? A már szintén nem fiatal Jonathan Pryce elmondja, hogy majdnem hat hónapon át dolgoztak együtt, szinte minden nap találkoztak és ezalatt egyszer sem észlelte, hogy Phoenix kábítószer hatása alatt állt volna. Sőt, inkább az ellenkezője volt a benyomása: hogy eldöntötte, hogy nem nyúl a droghoz, jókedvű volt és nagyon komolyan állt a munkához. A rendező elmeséli, hogy Phoenix sokszor ment el hozzá Los Angelesbe, ahova gyakran vitte a gitárját is. A rendező első emléke róla, hogy amikor megemlítette neki, hogy nagyon fáj a feje, azonnal lerohant aszpirinért a patikába. És csak megerősítheti Pryce szavait: sem viselkedése, sem más nem jelezte előre a színész halálát.

Forrás: Berlinale
Forrás: Berlinale
Judy Davis, River Phoenix és Jonathan Pryce a Dark Blood-ban

És miért éppen most lett kész a film? 2007-ben állapították meg, hogy a rendező súlyos beteg, de a halála előtt mindenképp be akarta fejezni félbemaradt filmjét. 2009-ben, körülbelül 15 évvel a forgatás után hozta meg a végleges döntést, digitalizálni kezdte a nyersanyagot, és rájött, hogy a sztori 25 százaléka hiányzik. "Amit csak tudtam, igyekeztem kihozni belőle, hogy meg tudjam menteni" - magyarázza Sluizer.

A jelenlévők mind megjegyzik, hogy volt valami "nagyon szokatlan" és "misztikus" a film forgatása körül, és nemcsak azért, mert indiánlakta területen dolgoztak. A rendező példaként azt említi, hogy voltak nyersanyagok, amik annak ellenére bukkantak föl Londonban 1993 és 1999 között, hogy hat éven át elméletileg senki nem férhetett hozzájuk. A filmben pedig utólag kicsit hátborzongatók az olyan mondatok, mint amikor a Boy nevű félig indián figurát alakító Phoenixnek egyik színésztársa azt mondja, hogy "it's a death's music you have" (kb. "ez a halál zenéje, amit mutatsz").

Forrás: Berlinale
Forrás: Berlinale
Judy Davis és River Phoenix a Dark Blood-ban

A Dark Blood voltaképp egy thriller, és a sztorija nem túl bonyolult: egy B-kategóriás filmekben játszó színészházaspár (Judy Davis mint Buffy és Jonathan Pryce Harry szerepében) lerobban Arizonában, a sivatag kellős közepén, és amikor elfogy minden élelmük és italuk, a nő segítség után néz. A semmi közepén rátalál Boy (River Phoenix) házára, aki szívesen befogadja őket, és megígéri, hogy másnap elviszi őket a legközelebbi faluba. Hamarosan kiderül azonban, hogy fogságba kerültek, Boy segítségnyújtása ugyanis nem önzetlen: szeretné totemtárgyakkal, gyertyákkal, könyvekkel és hatalmas élelmiszerkészletekkel felszerelt szentély-atombunkerében Buffyval együtt túlélni a jövőt. Harryt ott is hagyja a sziklák útvesztőjében.

Mivel nem tudták befejezni a forgatást, több jelenet hiányzik a filmből. Ezeket a rendező nem vette fel utólag, hanem úgy pótolta, hogy az utolsó meglévő kockánál kimerevíti a képet, és onnan az ő narrációja meséli el a hiányzó részt. Azért ő beszél, mert Joaquin Phoenix (River Phoenix öccse) nemet mondott a felkérésére.

Forrás: Berlinale
Forrás: Berlinale
River Phoenix a Dark Blood-ban

A sivatagi atomrobbantások és a radioaktivitás veszélyei, a társadalom peremére szorított indiánok helyzete - oldschool hangulatot teremt a témaválasztás, de a ráérős, hosszú beállítások is. River Phoenix viszont remekül alakítja a melankolikus, hiedelmekkel körbeszőtt, saját erkölcsi törvényei szerint élő, olykor durva, de nagyon érzékeny Boyt. És a töredezettségből végül összeáll egy kerek-egész történet.

És hogy mikor kerül a film a nagyközönség elé? Nos, ezt még sűrű homály fedi, aminek hosszú előzménye van: a biztosítótársaság (melyhez Phoenix halála után a nyersanyag került) a produkciós céggel való pereskedés után 2009-ben úgy döntött, hogy mivel a költségei úgysem térülnek meg, nem tárolja tovább, hanem inkább elégeti a nyersanyagot. Amikor Sluizer ezt megtudta, riadóztatta az embereit, hogy két napon belül mentsék ki az anyagot, akik a legenda szerint egyszerűen betörtek a raktárba és elhozták a tekercseket. A rendező elmondása szerint a nyersanyagot a Holland Filmmúzeumban helyezték biztonságba. A biztosító időközben lemondott róla, hogy bíróság elé vigye az ügyet, ám az a holdingtársaság, amelyé a biztosító, még mindig nem írta alá, hogy mozikba kerülhet a film. "Ez a jelenlegi helyzet, hogy később mi lesz, azt majd meglátjuk" - mondja Sluizer.