Bori, nyugodtan dobáld magad!

Vágólapra másolva!
- instruálja Mundruczó Kornél Péterfy Borit. A Vámpír című szám klipjének forgatásán a vörös félhomályban vártuk, hogy kicsorduljon végre valaki vére.
Vágólapra másolva!

Sok tej és cseppnyi vér, reccsenő neccharisnya és könnyek fogadnak minket a Vámpír klipjének forgatásán. Elsőre talán furcsán hangzik, hogy a hotelszobát alakító félhomályos kis helyiségben Mundruczó Kornél instruálja az egyre több ruhadarabtól megszabadított Péterfy Borit, mégsem olyan meglepő ez a párosítás. Mundruczó már a Krétakörrel színpadra vitt A Nibelung-lakópark-ban és A jég-ben is rendezte Péterfyt, aki Tövisházi Ambrussal (aki a Péterfy Bori & Love Band album producer/zeneszerzője) együtt találta ki, hogy Mundruczót kérjék fel a Vámpír-klip rendezésére.

A nő és a férfi (őt György János, Mundruczó rendezőasszisztense alakítja) megérkeznek a hotelszobába, ahol furcsa játék kezdődik: a nőről sorban lekerülnek a ruhadarabok, már szinte meztelen, de mintha valami mégse lenne teljesen rendjén... Az elmaszatolódott sminkű nő mohón tejet vedel egy üvegből - "tejet iszol, de már vérre vágysz" - hangzik a félkomoly instrukció -, aztán hirtelen előkerül a semmiből egy macska, és a férfi vére kiserken.


Hogy mi lesz a vége, nem leplezzük le, csak annyit árulunk el, hogy nem minden véresen komoly, ami annak látszik. Ahogy Mundruczó is mondja: "arra törekedtünk, hogy ironikus legyen, a furcsaságán lehessen röhögni. A történetnél abból indultunk ki, hogy ez a vámpír-dolog tulajdonképpen ilyen úri passzió. Mary Shelley és a barátai ijedeznek, hogy ki járkál a kastélyukban".

Fotó: Hajdú D. András
Pótolják a felszáradt könnyeket | Nézz sok szép képet a klipforgatásról!

A két éjszaka alatt lezajlott forgatás után a rendező úgy sommázta tapasztalatait, hogy a Vámpír tulajdonképpen pont ugyanolyan volt, mint bármelyik másik forgatás, részben, mert játékfilmszerűen közelítették meg a feladatot: nem lesz a klipben sem tánc, sem igazi ének.

Fotó: Hajdú D. András
Erdély Mátyás operatőr, Mundruczó Kornél rendező, Petrányi Viktória producer


A hotelszobás jelenet felvételének kezdetén még szól a Vámpír, de aztán Mundruczó és alkotótársa, Petrányi Viki úgy döntenek, jobb, ha kikapcsolják a zenét, és hagyják, hogy a színészek szabadon játsszanak, és majd a körülbelül egyhetes vágás alatt hangolják össze a képeket a számmal. Ha minden jól megy, a hónap végére elkészülnek, és a Vámpír április elejétől már látható lesz az MTV-n.

----

A cikkben szereplő fotókat Hajdú D. András készítette.