Tíz év múlva is a Wellhello-filmből fogunk idézgetni?

#Sohavégetnemérős
Vágólapra másolva!
A Wellhello tagjaival a Dunán hajókáztunk, és közben azt figyeltük, hogyan készül a Fluor Tomi és Diaz közös dalaira alapozó #Sohavégetnemérős című zenés játékfilm, amely a mai huszonévesek generációs élményeit próbálja összefoglalni. Lesz egy lány, aki a Tinderen keresi az igazit, és közben még a Wellhello egyik tagját is lepattintja, egy másik lány pedig a VOLT fesztiválra indul a barátnőivel, de aztán sokkal izgalmasabb dolga akad. A filmnek nem csupán a formája lesz kísérleti, hanem a forgalmazása is. Plázák helyett városról városra fogják vele járni az országot, mintha csak turnéra vinnék a #Sohavégetnemérőst.
Vágólapra másolva!

Két éve alakult, hihetetlen gyorsassággal vált az ország egyik legfelkapottabb zenekarává a Wellhello. Videoklipjeik sokmilliós nézettséget érnek el a Youtube-on (első slágerük, a Rakpart már több mint 18 millió megtekintésnél tart, az Apuveddmeg pedig ezt az elképesztően magas számot is túlszárnyalta, már 20 millió felett van), koncertjeikre tömegek járnak. Vannak persze olyanok is, akik ki nem állhatják őket,

de csak az állíthatja, hogy még sosem hallott róluk, aki minimum egy éve elvonultan él egy erdei házikóban.

A Wellhello-jelenséget meglovagolva, de messze nem csak Fluor Tomi és Diaz népszerűségére alapozva forog a #Sohavégetnemérős című zenés játékfilm, amelyet generációs élménynek szánnak az alkotók.

Diaz és Fluor Tomi (középen) a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

A forgatási helyszínre érkezve, már a Jászai Mari tér 4-es kikötőjében nagy meglepetés ért. A Wellhello számaiból kiindulva egy villogó fényekkel és táncoló bikinis csajokkal teli partihajót képzeltem el, helyette egy szolid méretű, a tizenkilencedik század végén épített hajóra szálltam fel, amelyet családiasan be is lakott a tucatnyi stábtag, ugyanennyi újságíró és a pár fős személyzet. Sokkal többen nem is fértünk volna el rajta. Ez persze nem panaszkodás, munka címén sétahajózni a Dunán – a Wellhellót idézve – eléggé elnöki dolog.

A Hófehérke nevű nosztalgiahajón forgatták a #Sohavégetnemérős című filmet Fotó: Polyák Attila - Origo

A Hófehérke nevű nosztalgiahajón vették fel a film kezdőjelenetét. Leonardo DiCaprióhoz és Kate Winslethez hasonlóan Fluor Tomi és Diaz is a vízi jármű orrában állt, és egy jegyzetfüzetet tartva vitatkoztak a kedvenc, saját számaikból származó idézeteiken. Úgy tűnt, mintha a következő koncertjük setlistjét raknák össze, a film végére viszont össze fog állni a kép, hogy ez a jelenet valójában egy kreatívan megoldott tartalomjegyzék, amelyben a két zenész előre bemondta az egyes epizódok címeit.

A #Sohavégetnemérős egy szkeccsfilm, amely hat különálló, történetmesélős epizódból áll, és kerettörténetként a Wellhello nyári turnéja tartja össze az egyes részeket.

A produkció ötletgazdája, a Dob+basszus című zenés műsor arca és szerkesztője, a Most múlik pontosan című Quimby-dal elképesztő karrierjét dokumentumfilmben megörökítő Lévai Balázs, és az első egész estés játékfilmjét rendező Tiszeker Dániel is azt mesélte nekem, hogy nagy vállalás ez a film, mivel a formája kísérleti, és éppen ezért külföldi előképet sem tudnak mondani, amire majd hasonlítani fog a kész mű.

Fluor Tomi és Diaz a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Kezdetben az Egy nehéz nap éjszakája című Beatles-film lebegett Lévai szeme előtt, született is egy forgatókönyv, de azt eldobták, mert nem találták elég jónak. Tiszeker a szintén Beatles-dalokat tartalmazó Across the Universe - Csak a szerelem kell-t említette, mint az egyik kedvenc zenés filmjét, de azzal sem lehet összemérni a #Sohavégetnemérős-t, mivel az leginkább egy musical.

– magyarázta Tiszeker, aki szerint így kiküszöbölhető lesz a szkeccsfilmek legfőbb buktatója, hogy mindig van egy legerősebb és egy leggyengébb rész.

Lévai Balázs a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Abból az alapvetésből indultunk ki, hogy ezek a dalok sok embernek jelentenek valamit, közös élménnyé váltak egy generáció számára – mesélte Lévai. „A forgatókönyvírás során azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy mitől lesz ez Wellhello-film.”

Végül arra jutottak, hogy a kiválasztott hat dal szövegét „asszociációs bázis”-ként fogják fel, és a bennük elkapott érzéseket, hangulatokat próbálják kifejteni, közvetíteni.

Reményeik szerint sokan magukra ismernek majd a célközönségből: ők is hasonlóan viselkednek egy Tinder-randin, ők is így szólítják meg a lányt a fesztiválon, ők is nézegetik a Facebookon az exük képeit.

„Fontos, hogy úgy szeretnénk megfejteni ezeket a dalokat, hogy közben nem válik görcsössé a film, nem markolunk túl nagyot. Itt nem lesznek óriási életigazságok kimondva, nem lesznek coelhói bölcsességek” - nyugtatott meg minket Lévai. A 18 és a 30 közé eső korosztályra jellemző, apró történetekből építik fel a #Sohavégetnemérős-t, és hogy ezek igazinak hassanak, huszonéves forgatókönyvírókat vettek fel, és pályakezdő színészekkel népesítették be a filmet, akik most az egész ország előtt megmutathatják magukat. Két fiatal szereplővel el is beszélgettünk a hajón.

Mészáros Blanka, Tiszeker Dániel és Zsigmond Emőke a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Zsigmond Emőke tavaly végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, először A halálba táncoltatott leány-ban tűnt fel, de ismerős lehet a Játszótársak című remek kisfilmből is. Egy visszahúzódó lányt játszik a #Sohavégetnemérős-ben, aki a Tinderen próbálja megtalálni az igazit, és nagy reményekkel veti bele magát a randizásba. Lesz egy villanásnyi közös jelenete a Wellhello egyik tagjával, akit lepattint, mivel nem őrá vár.

Úgy látszik, nem volt szempont a zenekar iránti rajongás a színészek kiválasztásakor, Emőke ugyanis a mai napig nem hallgatta meg a Wellhello számait, a koncertes forgatáson jött rá, hogy ezeket a dalokat azért már fél füllel hallotta. Főleg a régebbi zenéket szereti, ha bármi lehetséges lenne, a Led Zeppelin, a Rolling Stones vagy az LGT mellé szívesen beugrana forgatni, de akkor is repülne, ha a nagyon mai Hello Hurricane hívná.

Mészáros Blanka és Zsigmond Emőke a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Mészáros Blanka is tavaly végzett a Színművészetin, ő a filmben a barátnőivel a VOLT-ra indul, de elszakadnak egymástól, nem ér oda, és így Facetime-on keresztül lesz jelen a fesztiválon. Sajnálni nem kell, mert „nagyon jó dolga akadt” a lánynak.

Amúgy távolt áll tőle a tinderes, instagramos életérzés, kicsit pironkodva vallotta be, hogy a forgatáson készítette élete első szelfijét. Innentől viszont nem volt megállás, már neki is okostelefonja van, és most kezdi felfogni, milyen az, ha egy ember egyszerre két helyen tud létezni.

Mészáros Blanka a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon kedves volt – mesélte a Flour Tomival való közös forgatásról –, belibbent a maga szeszélyeivel, és nagyon jó hangulatban telt el az idő.” Ő sem rajongó, de „nem lehetett nem hallani a számaikat” az elmúlt években.

Sőt az Emlékszem, Sopronban szövegét kívülről tudja, mert volt egy balatoni nyara, amikor a szomszéd végig azt bömböltette.

Blankát a Hello Hurricane Gone című videoklipjében bárki megnézheti magának, hamarosan pedig egy másik magyar nagyjátékfilmben, a Brazilok-ban is fontos szereplő lesz.

Az alkotóknak amúgy sikerült összeszedniük a legmenőbb színészeket a fiatal korosztályból: láthatjuk majd a #Sohavégetnemérős-ben a Terápiá-val berobbant Sztarenki Dórát, az Isteni műszak főszerepét játszó Ötvös Andrást, a cannes-t megjárt Provinciá-ból ismerős Orosz Ákost, a Szombathelyen brillirozó Hartai Petrát, a mozivászonra termett Molnár Gusztávot, illetve Rujder Vivient, akit már két évvel ezelőtt kikiáltottunk a magyar Scarlett Johanssonnak.

Hartai Petra és Orosz Ákos a #Sohavégetnemérős című filmben Forrás: © Takács Attila/Takács Attila

A hajókázás során azt a szófordulatot hallottam a legtöbbször, hogy ez egy generációs film lesz. Sok ilyen alkotás készült már Magyarországon, legutóbb a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Tiszeker Dániel azonban rámutatott, hogy ezek szinte egytől egyig Budapesten játszódnak.

Változtatni akarnak a főváros-központúságon, hiszen mondjuk egy debreceninek nem jelent sokat, ha a Bulinegyedben tébláboló fiatalokat lát. A #Sohavégetnemérős a fővárosban rajtol el, de utána Zamárdi, Veszprém és Debrecen érintésével jut a soproni VOLT fesztiválra, ahol némileg összefutnak majd az addigi epizódok szálai.

Zsigmond Emőke a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Kilépnek a fővárosból, megszólítják a fiatalokat, a Wellhello számai szólnak, és a tagjai ökörködnek benne – minden adottnak látszik ahhoz, hogy a 2012-es Fluor Film-mel ellentétben országos siker váljon a #Sohavégetnemérős-ből.

Fluor Tomi szerint ez most egészen más lesz, kezdve azzal, hogy az elődjével ellentétben a #Sohavégetnemérős más zsáner, közönségfilmnek készül. „A Fluor Film a Duna TV-n este 11-kor vagy Youtube-tartalomként állta volna meg a helyét, a színes-szagos 3D-s csodákkal nem tudott és nem is volt célja versenyre kelni.” Tiszeker szerint sem volt a mozikba való a Fluorról szóló portréfilm, „ez viszont egy játékfilm, amelynek díszítőelemei a wellhellós srácok, és helyettük inkább a számaikra koncentrálunk”.

Diaz és Fluor Tomi a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

A #Sohavégetnemerős-nek nemcsak a szerkezete, hanem a forgalmazása is kísérleti lesz. „Kis túlzással már csak abban a városban van mozi, ahol pláza is van” – festett szomorú körképet az országról Lévai, majd az általuk követett modell, a már több éve működő Mozgó Mozi nevű vállalkozás előnyeit kezdte ecsetelni.

Elmennek a városokba, és művelődési házakban, elsötétíthető termekben két óra alatt felépítenek egy mobil mozit.

Eddig korábbi premiereket vetítettek, ez lesz az első alkalom, hogy csak náluk lesz látható egy film.

Városról városra járják majd az országot, időt hagyva arra, hogy elterjedjen a #Sohavégetnemerős híre, és ha felpörög a film, akkor a plázás bemutatót sem tartják elképzelhetetlennek.

– és Lévai lelkesedésében Fluor Tomi is osztozott: „izgalmas lesz, hogy a filmmel együtt mi is turnézni fogunk”.

Tiszeker a VAN hatvanezernél is magasabb nézőszámában reménykedik, Lévai abban bízik, hogy ha olyan lesz a film, mint amilyennek elképzelték, akkor messze meghaladja majd a magyar filmek átlagos nézettségét.

A legmerészebb álmai Diaznak voltak, aki azt szeretné, hogy a befutott generációs filmekhez hasonlóan

a #Sohavégetnemérős is megmaradjon az emberek emlékezetében, és tíz év múlva is idézzenek belőle.

Fluor Tomi ennél óvatosabb. Nyilván örülni fog, „ha városonként három embernél többen ülnek be rá”, de ő már azt is sikernek fogja venni, ha nekik, vagyis az alkotóknak tetszeni fog a végeredmény. Tíz év múlva pedig már annak is örülne, ha a film újbóli megnézése után elmorzsolna egy könnycseppet, és azt mondaná, hogy ó, azok a régi szép idők.

Diaz a #Sohavégetnemérős című film forgatásán Fotó: Polyák Attila - Origo

Máshogy fejezték ki ugyan magukat, de az biztos, hogy a két zenész lelkes és bizakodó a produkcióval kapcsolatban. Fluor előzetesen azt gondolta, hogy „szarrá kell majd javítania” a forgatókönyvet, de aztán többször is hangosan felnevetett az olvasása közben, és mire a végére ért, az érzelmek széles skáláját élte át. Diazt az győzte meg, amikor pár napja belenézhetett a leforgatott anyagba. Rögtön írt is a zenésztársának, hogy mennyire jó volt, amit látott. „Még távolról sincs kész a film, de már most azt kell mondjam, hogy szerelmes vagyok belé.”