Generáció L: megnyíltak az ötvenes nők

Vágólapra másolva!
Papp Bojána dokumentumfilm-rendező (A tévé és én, Filmszemle, 2005: Filmkritikusok díja) tegnap este a Toldi moziban tartotta legújabb filmjének, a Generáció L-nek bemutatóját. Papp sajtos pogácsák és felvillanyozott ötvenesek között mesélt az [origo]-nak az új filmről.
Vágólapra másolva!

Az ötvenperces Generáció L a mai ötvenes nők életeit, vágyait, csalódásait mutatja be. A dugig megtelt moziteremből kifelé sétálva kaptam el az egyik néző, egy nő mondatát: "Kár, hogy nem engem kérdeztek, mert én is tudtam volna mit mesélni..." Papp Bojána rendező a vetítés után válaszolt az [origo] kérdéseire.

"Kiváncsi lettem" - kezdte Papp a beszélgetést. "Ezt a generációt elsősorban az édesanyámon és a barátnőin keresztül ismertem és érdekelni kezdett, mitől ilyen erősek, pörgősek, hogyan tudtak annyi mindent egyszerre csinálni abban az időben, amikor törvény írta elő, hogy mindenkinek dolgozni kellett, így, a házimunka és a család mellett, a nőknek is. Azt gondoltam, ez egy extra erős nemzedék volt. Izgalmas munka volt: 67 interjút csináltam, majdnem 40 órányi anyag gyűlt össze."

A film különböző témákra bontva - gyerekkor, család, munka, rendszerváltás, a jelen - szedi össze az ötvenes nők életét, ezek mentén bomlanak ki a gyakran tragikus vagy éppen komikus sorsok. Eddát, az egyik ötvenéves interjúalanyt a vetítés után kérdeztem a forgatásról. "Furcsa volt ez most. Ott és akkor csak magamra koncentráltam és a válaszaimra, most pedig a kérdező oldaláról láthattam viszont magam. Emlékszem, késtem is, a többiek már mind végeztek, a kamerát is elpakolták, amikor én befutottam. De azért sikerült. Nehéz volt, mert nem ismertem senkit. Persze azóta a film szereplői összejárnak, hallottam, hogy több találkozó is volt."

A rendezőnő 2005 nyarán több lapban is feladott egy hirdetést, hogy 1944 és 1955 között született nőket keres, akik szívesen mesélnek egy filmben az életükről. "Az is hajtott, hogy én magam is szerettem volna valahogy felkészülni az életre. Olyan nehéz tanácsokat kapni erre, hogy mit, hogyan csináljon az ember... Furcsa dolgokat adott nekem ez a film, és ma már másképpen nézek anyám generációjára. A végére nagyon máshogy láttam mindent - úgy éreztem, ez a sors, ez az erő és hihetetlen energia valójában nem az ő választásuk volt, és inkább törékenynek tűntek, mint szupererősnek."

Forrás: [origo]
Jelenet a Generáció L című filmből


A hirdetés, és azután a casting felvételei eredetileg csak a válogatás része volt, de végül ezekből az anyagokból állt össze a kész film. "Az elején az volt az elképzelés, hogy ebből a rengeteg nőből kiválasztok négyet és őket követem, az ő történetüket mesélem el, mondjuk egy négyszer húszperces tévésorozatban. Aztán ez a koncepció megváltozott, aminek elsősorban anyagi okai voltak: egy film támogatásából nem lehet négy filmet csinálni."

Papp a vetítés után szereplői, az ötvenes nők karéjában beszélgetett a filmről. "Érdekes, mert volt olyan interjúalany, aki most odajött hozzám és viccesen azt mondta, hogy ezzel voltaképpen 'átvertem' őket, hiszen ők azért is mondtak el ennyi mindent magukról néhány perc után, mert azt hitték, ez még csak a casting része és nem élesben megy a dolog. Megleptek, amikor most azt mondták: azt hitték, hogy ez tét nélkül ment, mert én azt hittem, hogy pontosan tudták, mire vállalkoznak, és tudatos döntés volt a részükről, hogy egy kamera előtt meséljenek az életükről... és valóban megnyíltak. Ebben szerintem annak is nagy szerepe volt, hogy a zeneszerzőn kívül, akivel ők a beszélgetés alatt nem is találkoztak, csak nők dolgoztak ezen a filmen. Ez fontos volt. Tudom, mennyire másképp viselkedik egy nő, ha ott van egy férfi is..."

Mesterházy Lili

Papp Bojána filmje, a Generáció L megtekinthető a 38. Magyar Filmszemlén, február 5-én hétfőn, du. 4 órától, a budapesti Mammut mozi 4-es termében.