Vágólapra másolva!
Szombaton Budapesten járt Viggo Mortensen, A Gyűrűk Ura-trilógia Aragornja, hogy részt vegyen Magyarországon forgatott filmje, a Good díszbemutatóján. A délutáni sajtótájékoztatóra három órás késéssel érkezett a sztár, majd önfeledten ugratták egymást filmbéli partnerével, Jason Isaacs-szel. Este Mortensen magyar szavakkal köszöntötte a díszbemutató közönségét, és mindkét színész a legnagyobb elismerés hangján beszélt az itteni munkáról és a magyar stábról.
Vágólapra másolva!

A díszbemutató előtti sajtótájékoztató két felvonásosra és kicsit kaotikusra sikeredett, de ahogy már a Good készítése során is kiderült, az apró nehézségek néha nagyszerű következményekkel járnak.

Az úgy volt, hogy a meghirdetett kezdési időpont előtt pár perccel, kiderült: Viggo Mortensen a producerrel együtt lekéste a repülőgépet, így aztán egy óra múlva landol Bécsben, és onnan autóval száguld a pesti szállodába. Ekkor Jason Isaacs (Lucius Malfoy a Harry Potter-filmekben) már lelkesen adta az interjúkat a mellettünk lévő szobában, és úgy tűnt, hogy az első körben vele kell beérnünk, Viggo Mortensen pedig, amint megérkezik, bekapcsolódik történésekbe.

A csalódás éppen addig tartott, amíg el nem kezdődött a beszélgetés, ugyanis hamar kiderült, nem véletlenül tartják őt sokan a legszeretnivalóbb brit színésznek. Az első benyomások: Isaacs közvetlen, kedves, nyitott, remek a humorérzéke, és nagyon kék a szeme. Első mondataival Viggo Mortensen késésére utalva, arra a kérte a megjelenteket, hogy legyenek szívesek kellemetlen helyzetbe hozni őt, és bármit is mond majd, állítsák le, és ragaszkodjanak ahhoz, hogy ezt ma már egyszer hallották. Valamint szeretné, ha megkérdeznénk tőle, hogy milyen volt a reggeli a reptéren, mert a hosszúra nyúlt reggeli volt az egyik oka a gép lekésésének. Kétszer telefonon is beszélt Viggo Mortensennel, és tolmácsolta, miszerint csak hörögni tud, annyira dühös a késés miatt, és azt üzeni nekünk, hogy boldog lenne, ha csak a szikrája is meglenne benne annak a tehetségnek, ami Jason Isaacsben megvan. Végül megnyugtatta Viggót, hogy nem kell sietnie, mert egyedül is megy ez neki még úgy három-négy óráig.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Viggo Mortensen és Jason Isaacs | Nézz még több képet az eseményről!


A két színész egyébként az egész sajtótájékoztató alatt ugratta egymást, és mikor épp nem őket kérdezték, kis cetliken levelezgettek, és nevetgéltek, aminek Miriam Segal, a producer vetett véget egy amolyan "ennek szétültetés lesz a vége!" felkiáltással. Egyértelműen lehetett érezni, hogy ezek az emberek szeretik egymást, jó barátok lettek, és nagyon élvezik a közös munkát. Isaacs elmondta, hogy részben a film témájának komolysága és fájdalmassága miatt a stáb tagjai nagyon közel kerültek egymáshoz.

A szoros barátság kialakulásában minden bizonnyal közrejátszott, hogy rengeteg nehézségen kellett keresztülmenniük, mire sikerült egyáltalán elkezdeniük a forgatást. Ahogy Isaacs elmondta, Miriam Segal azóta szerette volna megszállottan filmre vinni a történetet, mióta 1980-ban látta C.P Taylor azonos című színdarabját. Ezt az is bizonyítja, hogy mindenét pénzzé tette, hogy megvalósulhasson a terv. Végül, mikor már minden készen állt, és Berlinben elkezdhették volna a munkát, az egész projekt összeomlott, mert a banktól nem kapták meg a szükséges pénzt. És itt következik a szerencse a szerencsétlenségben, mert bár a pénz újbóli összeszedése megint csak nem ment könnyen, de ennek a késésnek volt köszönhető, hogy sikerült Viggo Mortensent megnyerni főszereplőnek.

Fotó: Hajdú D. András
Jason Isaacs virgáccsal | Nézz még több képet az eseményről!


Viggo Mortensent még így sem volt könnyű megszerezni a filmnek, mert épp akkoriban minden fórumon azt nyilatkozta, hogy egy évig nem akar filmet készíteni. Végül Isaacs egy baráti ismeretségét kihasználva juttatta el hozzá a forgatókönyvet(itt megjegyzi, hogy ilyet a színészek íratlan szabályai szerint egyáltalán nem szabad csinálni), és mikor ő felismerte, hogy melyik színdarabról van szó, azonnal igent mondott. A producer is, és Jason Isaacs is csak őt tudta elképzelni Halder szerepére, és nem utolsó sorban a forgatáshoz szükséges pénzhez is csak akkor jutottak hozzá, ha prezentálni tudtak egy húzónevet. Miriam Segal szerint Viggo Mortensen ma azon kevés színészek egyike, aki amellett, hogy világsztár, nagyon tehetséges is.

Isaacs a filmben Maurice-t alakítja, a főszereplő Halder (Viggo Mortensen) zsidó származású legjobb barátját, és kiemelte, hogy számára a szerep egyik legkomolyabb kihívása a nagyon mély és régi barátság hiteles bemutatása volt, mert Viggo Mortensent egyáltalán nem ismerte személyesen. Elmesélte, hogy a film előmunkálatai alatt Amerikában forgatott, és Mortensen fogta magát, és elutazott hozzá, csak azért, hogy megismerhessék egymást, és az európai körutazásai során gyűjtögetett apróságokat ajándékozott neki, hogy ezzel is segítsen neki ráhangolódni a történetre. Isaacs szerint a film egyik fő témája a két férfi barátsága, és annak dinamikája, változása a történések hatására. Maurice karakteréről elmondta, hogy nagyon izgalmasnak találja, mert nem áldozat típusú zsidó figura, hanem egy szókimondó, okos, erős férfi, aki nagykanállal eszi az életet: "Maurice egy csodás szerep, mert nem archetípus, hanem egy csirkefogó. Egy fickó, aki nem védekező alkat, hanem aki iszik, káromkodik. Ösztönlény. Először is németnek és másodsorban zsidónak tekinti magát, bizonytalanságot okozva a beskatulyázásra kész nézőnek." Utalva korábbi filmjeiben alakított gonosz-szerepeire elmondta: nem érdekli, hogy az adott karakter jó vagy rossz, a fontos, hogy életszerű és valóságos legyen.

Fotó: Hajdú D. András
Jason Isaacs és Viggo Mortensen | Nézz még több képet az eseményről!


Fontosnak tartotta még, hogy bár a film egy második világháborús történet, témája mégis teljesen időtlen - műfaját etikai thrillerként, útkeresésként határozta meg - hiszen arról szól, hogy folyton döntéseket kell hoznunk, és vannak bizonyos határok, amelyeket vagy átlépünk, vagy nem, és persze legtöbbször nem egyértelmű, hogy mi a helyes, hogy hol vannak pontosan ezek a határok, és mik lesznek a döntés következményei. Ez a történet akár ma is megeshetne bárkivel, és mindenkivel: " Azt tanultam a filmből, hogy ne ítélkezzem, és, hogy nagyon vigyázzak azokra, akiket szeretek." Isaacs szerint manapság nagyon nehéz döntési helyzetekbe kerülünk, nehezebbekbe, mint a szüleink annak idején.

Végül kiemelte, hogy mennyire boldog, amiért újra itt lehet Budapesten, ebben a gyönyörű városban, és újra találkozhat az itteni stábtagokkal és munkatársakkal. Elmondása szerint még sohasem tapasztalata azt a fajta érdeklődést egy film iránt, amit a magyarországi csapatban látott, hiszen a világosítóktól a büfésekig mindenki magáénak érezte a filmet, olvasta a forgatókönyvet, és mikor épp ráértek akkor is a jelenetekről beszélgettek. Egytől-egyig együtt éltek a filmmel, ezért semmiképpen sem hagyta volna ki a magyarországi bemutatót.

Fotó: Hajdú D. András
Viggo Mortensen és Jason Isaacs | Nézz még több képet az eseményről!


Röpke két órás várakozás után megérkezett Viggo Mortensen és Miriam Segal is, így hát kezdődhetett a második felvonás. Naná, hogy Mortensen első mondata így szólt: " Elnézést a késésért, az egész Jason hibája." És bár nagyon igyekezett ezt leplezni, azért látszott rajta, hogy tényleg rosszuk érzi magát a késés miatt. Hamar világossá vált, hogy ő nem az a showman alkat, mint Isaacs, még ha személyiségük nem is különbözik annyira, mint filmbeli karaktereik. Miriam Segal szerint: " Viggo remek csapatjátékos és az egyik legédesebb ember, akivel valaha találkoztam." Mortensen tényleg végig nagyon szerény volt, és nagyon jóképű, most épp sötétszőke hajjal. Az egyetlen külsőjére vonatkozó kérdést egy férfitől kapta, aki arra volt kíváncsi, hogyan sikerül legalább tíz évvel fiatalabbnak látszania a koránál (idén lett ötvenéves - a szerk.). Viggo Mortensen szerint a legfontosabb, hogy a színészetből kifolyólag gyerek maradhat, és játszhat, sok különböző nézőpontból figyelheti a világot, e mellett persze a génjeinek is hálás, mert bár viszonylag sportosan él, azért nem jellemző rá az egészséges életmód, és végül a vicc: "Azért az a sok injekció sem árt."

Mortensen érzékeny és sokoldalú művész, a színészet mellett tehetséges költő, fényképész, és festő, több kiállítása is volt. Világsztárhoz méltón fegyelmezetten tűrte a fotózást, de látszott, hogy nem a sajtótájékoztató a kedvenc időtöltése. Kék- piros csíkos zakóban - kedvenc argentin focicsapatának a San Lorenzónak a színei - érkezett, amelyet a film jelmeztervezője Szakács Györgyi készített számára. A csapat egyébként tavaly argentin bajnok lett, és a döntőmeccset nyáron Mortensen egy magyar kocsmában nézte a barátaival.

Fotó: Hajdú D. András
Viggo Mortensen és Jason Isaacs | Nézz még több képet az eseményről!


Karakterének megformálásában a legnagyobb kihívás számára a hiteles ábrázolás volt, mert Halder a történet során nem megy át nagy jellemváltozáson, nem visz végbe hatalmas tetteket, pusztán csak megéli a történéseket. Ezért nagyon fontosnak tartotta, hogy a figurát a legapróbb részletekig kidolgozza. Ez az alaposság a munkában egyébként is jellemző a színészre.

A karakter szempontjából fontos szerepe van Mahler zenéjének, ugyanis Halder szorongása időnként abban nyilvánul meg, hogy úgy látja, és hallja, mintha a közelében lévő emberek dalra fakadnának. Ezek a kizökkent pillanatok a fel-feltörő lelkiismeretét is szimbolizálják, és a benne lévő stresszt is oldják. Mortensen próbálta megérteni, és elképzelni Halder személyiségét, ezért a forgatás idejére kért egy zongorát a szobájába, nap, mint nap játszott rajta, és úgy érzi, hogy ez segítette őt a karakter hiteles megformálásban.

A díszbemutatóra Mortensen szürke öltönyre váltott, felvette piros-fehér-zöld karkötőjét, és pár kedves magyar mondattal köszöntötte a közönséget. A film után még legalább egy órán át lelkesen válaszolt a kérdésekre, és hallgatta a véleményeket, majd elbúcsúzott, és vasárnap már tovább is utazott.