Csányi Sándor egy másik nő mellett ébred

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor párkapcsolati társasjátékot játszik Tompos Kátyával és még legalább fél tucat másik nővel. Ez a Poligamy című romantikus komédia rövid története, melyet az elsőfilmes Orosz Dénes készít, és karácsonyra már meg is kapunk. A forgatás előtti sajtótájékoztatón jártunk.
Vágólapra másolva!

A harminckét éves Orosz Dénes Poligamy című filmjének sajtótájékoztatója előtt felpörögve kijelenti, hogy egész életében erre a pillanatra vágyott: hétfőtől végre elkezdi forgatni "nagyon érzelmes vígjátékát". A forgatókönyvet három éven keresztül csiszolgatta (anyagi okokból is tolódott egy évet a produkció), és most készen áll, hogy elmesélje a történetet, amely mindennél jobban izgatja a világon. Mint korábban beszámoltunk róla, a film a párkapcsolati "társasjátékok" terepén játszódik, amelyeknek Orosz szerint az a fő jellegzetességük, hogy amikor már azt hisszük, végre értjük a szabályokat, azok rögtön megváltoznak.

Konkrétabban egy olyan pasiról (Csányi Sándor) szól a film, aki egy ötéves, kissé bepunnyadt kapcsolatban él, és szép halkan pánikba esik, amikor barátnője (Tompos Kátya) bejelenti, hogy gyereket vár. A srác másnap egy másik nő mellett ébred, és ezután rövid időn belül lehetősége nyílik még nagyon sok nőt "kipróbálni". Hogy erre milyen módon kerül sor, azt az alkotók teljes titokban tartják, a nőket viszont bemutatták nekünk: felsorakozott a srác meglepetéseket tartogató pszichológusa (Péterfy Bori), egy határozott rendőrnő (Parti Nóra), egy hagyományos borsófőzelékes-fészekrakós lány (Bartsch Kata), egy szexi jelmeztervező (Réti Adrienn) és egy orvosnő (Tenki Réka). Rajtuk kívül még ketten kapnak fontos szerepet a sztoriban, egy magyar szakos lány (Bánfalvi Eszter) és egy óvónő (Osvárt Andrea), de ők ma nem tudtak eljönni.

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Tompos Kátya | Fotó: Varga Ferenc | Nézz még több képet!


Orosz korábban a Melletted című játékos hangvételű rövidfilmet rendezte, amely egy civódó, játszmázó párt mutat be. A Poligamy-ban a Melletted-del kijelölt irányvonalat szeretné folytatni. A párbeszédek hasonlóan pörgősek lesznek, a humor is megmarad, de a szereplők közti dinamika mellett nagy hangsúlyt kap az erőteljes történet. A romantikus komédia műfajának mindkét elemét hangsúlyozza Orosz, aki reméli, hogy sok rossz példával ellentétben filmje valóban romantikus és valóban komédia lesz. Ígérete szerint unatkozni biztosan nem fogunk: "Nagyon szeretem a dinamikus filmeket. Az embernek meg kell találnia a saját pulzusát, csak aszerint tud filmet csinálni. Hozzám nem illene egy lassú film. Ez eléggé pörgős lesz, lehet, hogy a néző kapkodni fogja a fejét. Szeretném, ha végig sodorná magával a nézőt ez a történet, pörögjön be tőle teljesen."

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Tompos Kátya, Csányi Sándor és Orosz Dénes | Nézz még több képet!


A Poligamy-t Herendi Gábor (Valami Amerika, Lora) cége, a Skyfilm gyártja. Orosszal még akkor kerültek kapcsolatba, amikor a kezdő rendező a Melletted-del járta a köröket. Herendinek nagyon tetszett a rövidfilm, ezért Orosz megmutatta neki a Poligamy forgatókönyvét is. Herendi először abban reménykedett, hogy ő rendezheti meg a filmet, azonban hamar átadta az irányítást Orosznak, és ő maga produceri feladatot vállalt a projektben. "Nincsenek kétségeim a tehetsége felől, különben nem is vállaltam volna." - mondja határozottan. Azért hozzáteszi, hogy a vígjáték az egyik legnehezebb műfaj, és Orosznak, mint minden kezdőnek, vannak "elsőfilmes betegségei". Herendi szerint ezek közé tartozik az a megmámorosodás, amit az ember akkor él át, amikor rájön, hogy nagy sztárokat is be tud vonni a filmjébe, ugyanakkor "nem biztos, hogy az a nagy név a legjobb választás, lehet, hogy a szerep jobban passzol egy kevésbé ismert színészhez".

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Herendi, Csányi és a lányok | Fotó: Varga Ferenc | Nézz még több képet!


Herendi itt valószínűleg arra célzott, hogy a film férfi főszerepét Orosz korábbi elképzelése szerint Mészáros Béla, a Katona József Színház színésze, a Melletted férfi főszereplője játszotta volna, a hosszú szereplőválogatási folyamat során viszont a rendező úgy döntött, hogy Csányi Sándorra osztja a szerepet, Mészáros pedig a legjobb barátját játszhatja el. Ez persze nem jelenti azt, hogy Herendi elégedetlen volna Orosz választásával, sőt, leszögezte, hogy "jól fog állni Sanyinak, mert végre kicsit más szerepbe helyezzük, amiben jobban bizonyíthatja a színészi kvalitásait".

Hogy mi ez a másság, arról már Csányit faggattuk, aki elmondta, hogy "rólam kialakult ez az ügyeletes szívtipró kép, de itt fontos szempont volt, hogy ebből a szépfiúsdiból ne legyen semmi. Ez egy lúzer srác, aki otthon ül, szappanoperákba írogat részeket, és eljut arra a pontra, hogy rájön, hogy két éve nem csinál semmi mást. A párkapcsolatában sem túl talpraesett, konfliktuskerülő, kicsit alamuszi. Szerintem ez egy jellemző férfitípus napjainkban: a nő irányít, a férfi meg visszahúzódik. Ehhez abszolút tudtam meríteni magamból. Az emberben rettenetesen sok bizonytalanság, félelem meg önbizalomhiány van, egyáltalán nem kellett messzire mennem ezért a kétségekkel teli, megalkuvó emberért".

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Csányi Sándor | Fotó: Varga Ferenc | Nézz még több képet!


Csányinak már kétszer is a másodhegedűs szerepével kellett beérnie a főhős helyett, a Szabadság, szerelem-ben Fenyő Iván, a Kaméleon-ban Nagy Ervin ütötte ki a nyeregből. Amikor Mészáros Bélával elmentek a szereplőválogatásra, viccesen drukkoltak egymásnak, "jó volt, hogy ki lett mondva ez a feszkó, de humorral feloldottuk". Csányi állítása szerint megbarátkozott volna azzal is, ha ismét a barát szerepét kapja csak meg, de "közben azt érzem első perctől fogva, hogy ez az én történetem, hogy közöm van ehhez az egészhez".

Csányinak partnernőivel együtt egy teljes hónapja volt rá, hogy belehelyezkedjen a figurába, ugyanis már ennyi ideje zajlanak a közös próbák. Orosz számára ennek hatalmas a jelentősége, mert kifejezetten színészközpontú filmről van szó, "a dolog a színészek hitelén áll vagy bukik ... és úgy látom, hogy halálosan élvezik". Ezt Csányi is megerősíti, aki legjobban elsőfilmes rendezőkkel szeret dolgozni (erre volt alkalma Antal Nimród Kontroll-jában és Goda Krisztina Csak szex és más semmi-jében is): "az elsőfilmes rendezők úgy érzik, hogy most meg lehet váltani a világot, és ennek van egy plusz energiája, ami a nyolcadik filmnél már nincsen. Én azt szeretem, amikor olyan a munka, mint a főiskolán. Mindenki jön próbálni, nézzük egymás jelenetét és beledumálunk egymáséba. Ez olyan, mint amikor a gyerekek elkezdenek játszani. És ez nagyon jót tesz a filmnek."

Fotó: Varga Ferenc [origo]
Csányi Sándor és Péterfy Bori | Fotó: Varga Ferenc | Nézz még több képet!


A forgatás hétfőtől harminc napon keresztül zajlik különböző budapesti helyszíneken, melyek közül a legfontosabb az a díszlet, amely a főhős lakása. Sok külső helyszín is lesz, melyek közül a rendezőnek hirtelen csak a Margit-sziget ugrott be, Fillenz Ádám operatőr viszont kisegítette azzal, hogy sok emlékezetes képet szeretne, melyek Budapest eklektikusságát és szépségét mutatják meg. Ahogy befejeződött a forgatás, Orosz és Kovács Zoltán vágó rögtön beveszik majd magukat a vágószobába, ugyanis a tervek szerint december 10-én már be is mutatják a filmet.