Vajnáék leszámolnának a ciki magyar filmmel

Andew G. Vajna interjú, Andy Vajna, A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Filmalap vezetői azt ígérik, hogy ezentúl jobbak lesznek a magyar filmek, mert nem adnak pénzt félkész tervekre, elintézik, hogy Bruce Willis nyugodtan lövöldözhessen a magyar utcákon a Die Hard 5-ben, és külföldön is képviselik a magyar filmet. A Filmszemle szervezőire viszont csúnyán beszóltak az Andy Vajna által alapított szervezet irányítói, akik eddigi tevékenységükről és idei terveikről tájékoztatták a sajtót.
Vágólapra másolva!

"Az a cél, hogy ti sose írjátok le egy filmről, hogy ez kínos volt, ez ciki volt" - sommázta Divinyi Réka a filmes újságírók számára a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) törekvését, hogy minden általuk támogatott filmtervből a "maximumot hozzák ki".

Fotó: Pályi Zsófia
Divinyi Réka

Az Andy Vajna által alapított, Havas Ágnes vezette filmalap döntőbizottsága (amelynek tagja még az említett három szakember mellett Miskolczi Péter producer és Kovács András Bálint, az ELTE filmszakjának vezetője) kedd este számolt be az újságíróknak a magyar filmek állami támogatásáról szeptember óta döntő MNF eddigi eredményeiről és 2012-es terveikről.

Kiderült, hogy eddig mintegy 150 pályázatot kaptak, aminek a felét dolgozták fel. Mint arról korábban beszámoltunk, három filmnek ítéltek 100, illetve 150 millió forintos gyártási támogatást (Ujj Mészáros Károly: Liza, a rókatündér, Szász János: A nagy füzet, Nemes Gyula: Zéró), tíznek pedig forgatókönyv-fejlesztési támogatást, aminek filmenként 7,5 millió forint a maximális összege. Ezek mellett 664 300 forinttal támogatták a filmkritikusok díja február 1-jei átadóünnepségének megrendezését. Vajna megjegyezte, hogy fontosnak tartják ezt a díjat, és "fejleszteni" szeretnék.

Az MNF által támogatott filmek közül először Szász János A nagy füzeté-nek a forgatása kezdődik el (február végén), és Divinyi szerint a már fejlesztési támogatásban részesült filmek nagy részének a gyártása is még idén megkezdődhet. Becslésük szerint ebben az évben valószínűleg még négy-öt filmnek ítélnek meg gyártási támogatást.

2011-ben 1,6 milliárd forinttal gazdálkodott az MNF, de mivel első támogatási döntéseiket csak decemberben hozták meg, ennek csupán töredékét költötték el. Mint Vajna elmondta, a tavalyi keret 8,5 százaléka ment el működési költségekre, a fennmaradó összeget teljes egészében áthozhatták erre az évre, amikor az MNF fő bevételi forrása már a hatos lottó játékadójának 80%-a lesz. Ez valószínűleg 4 milliárd forintot meghaladó összegre rúg majd.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Andy Vajna

Az MNF folyamatosan pályáztat, és az esetlegesen el nem költött keretüket mindig átvihetik a következő évre, azaz (szemben a filmtámogatást korábban intéző, fix határidőkkel dolgozó MMKA-val) sosem lesznek olyan kényszer alatt, hogy egy bizonyos összeget egy adott pillanatban muszáj szétosztaniuk. Kovács András Bálint szerint ez hozzájárulhat ahhoz, hogy jobb filmek készüljenek, hiszen nem kell kiforratlan filmterveket támogatniuk, gondoskodhatnak róla, hogy "minden a lehető legjobb állapotban kerüljön gyártásra".

A csütörtökön kezdődő, hangsúlyozottan állami támogatás nélkül szervezett Filmszemléről Vajna úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a Szemle szervezői (a Tarr Béla által vezetett Magyar Filmművészek Szövetsége) kértek volna támogatást a filmalaptól, ők "több mint valószínű", hogy támogatták volna a rendezvényt, de mivel nem vették fel velük a kapcsolatot, nem merült fel, hogy a filmalap bármiképpen részt vegyen benne. Vajna szerint a Szemle szervezői "azt mondják magukról, hogy ők reprezentálják a szakmát, de ők azt reprezentálják, ami csődbe vitte a szakmát".

Az MNF a magyar filmek nemzetközi képviseletét is ellátja, a február 9-én kezdődő Berlinalén is jelen lesznek, ahol Fliegauf Benedek Csak a szél című filmje is részt vesz a versenyprogramban. A berlini Collegium Hungaricumban 12-én rendeznek panelbeszélgetést a magyar filmtámogatási rendszer átalakításáról, melyen Andy Vajna képviseli majd a filmalapot (részletes program). A fesztiválhoz kapcsolódó filmvásáron egy új magyar film már biztosan lesz: Bergendy Péter A vizsga című thrillerét kínálják külföldi forgalmazásra. A Bereczki Csaba által vezetett nemzetközi és értékesítési osztály a jövőben minden MNF által támogatott filmnek felajánlja a segítséget a külföldi értékesítésben, de ez csak egy lehetőség lesz, a producerek természetesen továbbra is dönthetnek úgy, hogy valamelyik nemzetközi filmforgalmazó céggel kötnek szerződést filmjeik külföldi forgalmazására.

Fotó: Szabó Adrienn
Hámori Gabi és Nagy Zsolt A vizsga című filmben

A Magyarországon forgó külföldi produkciók adminisztrációs terheit a jövőben a filmalap alá tartozó új, egyablakos intézmény könnyíti meg, ami országos szinten intézi majd a forgatási engedélyek kiadását, ahogy az Európa számos országában is működik. Így a külföldi stáboknak nem kell majd külön megállapodniuk minden egyes kerületi vagy városi önkormányzattal, amelynek a területén filmjük forgatása zajlik.

Vajna megjegyezte, hogy a filmekben használt fegyverekre vonatkozó szabályozást is módosítani fogják úgy, hogy összhangba kerüljön a külföldön érvényes szabályokkal, így nem fordulhat elő még egyszer az, ami a Brad Pitt főszereplésével készülő World War Z esetében, hogy a hatóságok lefoglalják a kellékfegyvereket. Ezzel a Die Hard 5 magyarországi forgatása elől is elhárul az utolsó akadály.