A Saul fia rendezője szépen helyretette a fröcsögő kommentelőket

Nemes Jeles László
Vágólapra másolva!
Lassan már össze sem lehet számolni, hogy a Saul fia hányadszorra írt filmtörténelmet. Begyűjtötte Magyarország első Golden Globe-ját a legjobb idegen nyelvű filmek versenyében, most pedig az Oscarra is jelölték ugyanebben a kategóriában. „Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgoztunk” - szerénykedett Nemes Jeles László rendező csütörtökön délután a budapesti Uránia mozi nagytermében, ahol a Oscar-jelölések bejelentése után nem sokkal alkotótársaival együtt válaszolt a sajtó kérdéseire.
Vágólapra másolva!

A Saul fia Oscar-jelölésének bejelentése után másfél órával a film alkotói nagy számban vonultak fel a budapesti Uránia mozi nagytermének színpadjára. Ezzel is jelezték, hogy bár legtöbbször a rendező van előtérbe tolva, de a filmkészítés közösségi munka.

Zányi Tamás hangmérnöknek például nagy része van a film sikerében, hiszen ahogy a sajtótájékoztatón is elhangzott: a bábeli zűrzavar, a kavargó beszédfoszlányok miatt „ezt a filmet hallani is kell”.

Csapatmunka volt - Nemes Jeles László a Golden Globe-díját fogja Forrás: MTI/Marjai János

A sajtótájékoztatón összegyűlt csapat korábban együtt nézte az Oscar-jelöltek bejelentését, és francia pezsgőt ittak. „Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgoztunk” - adta meg Nemes Jeles a választ arra a kérdésre, hogy egy elsőfilm hogyan juthatott el ilyen messzire.

Állandóan úton vannak

"Nem tudok rendesen magyarul beszélni, annyira sok volt a külföld" - szabadkozott először Nemes Jeles László, és utalt arra, hogy elképesztő sűrű hónapok vannak a hátuk mögött. És az Oscar-kampány finise miatt most sem lesz pihenő. Az elmúlt fél év történései összemosódnak neki, mintha minden egyszerre történt volna. A filmmel való utazás legjobb részének a közönségtalálkozókat tartotta, ahol közvetlenül tudott találkozni a nézőkkel.

Cate Blanchett mondta a legszebbet a Saul fiáról

Az Oscar-jelölt Saul fia 38 éves rendezőjével nagyot fordult a világ az elmúlt fél évben. Nemes Jeles László naponta 25 interjút ad, nagyágyúkkal smúzol, Tarantinóval cserél eszmét, Meryl Streeppel fecseg, Brett Ratner egyenesen udvarol neki. "Pár hónapig benne vagyunk a klubban", mondja. Hollywoodban most senkinek nem kell magyarázni, mi az a Saul fia. Olvassa el az interjúnkat!

Nemrég tértek haza Los Angelesből, hamarosan pedig indulnak vissza a tengerentúlra az amerikai rendezők céhe (DGA) és az amerikai operatőrök szövetségének (ASC) díjkiosztójára.

A fáradtság ellenére – vagy éppen amiatt -, Nemes Jeles arcáról a legtöbbször leolvasható volt, hogy mit gondol a feltett kérdésről, és akkor sem maradt tétlen, amikor a francia tolmácsot kellett kijavítani. A legértetlenebb fejet akkor vágta, amikor egy kérdező a hetvenes-nyolcvanas magyar underground művészetével hozta kapcsolatba a Saul fiá-t. Fokozatosan oldódott fel, a végén már egy baráti öklöst is kiosztott a mellette ülő Erdély Mátyás operatőrnek. Nem tűnt olyan embernek, aki fulladozik a siker nagy súlya alatt.

Egy baráti öklös is kiosztásra került - Erdély Mátyás és Nemes Jeles László Fotó: Polyák Attila - Origo

Amerika volt egyedül kérdéses

„Jó lenne, ha itt lenne a Géza, ő tud erre a kérdésre intelligensen válaszolni" – mondta a rendező, amikor az amerikai fogadtatásról próbálták faggatni. Kiderült, hogy a Sony Pictures Classics, vagyis az amerikai forgalmazó már egészen korán, Cannes-ben megmondta neki, hogy az „Oscarig akarják elvinni” a filmet. Biztosak voltak a nemzetközi sikerben, az egyetlen fekete foltként Amerikát említették, kérdéses volt, hogyan reagálnak a tengerentúlon az újító filmnyelvre. Elfogadják-e vajon a klasszikus megjelenítés és történetmesélés helyett.

Amerika is vette a lapot - A Saul fia stábja az Uránia filmszínházban Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakma lelkesen reagált, többek között az Oscar-jelölés is ezt bizonyítja, és hamarosan az amerikai közönségről is kiderül, hogy kapható-e a Saul fiá-ra. Jelenleg négy moziban vetítik a filmet, de Rajna Gábor producer úgy tudja, hamarosan több száz moziban mutatják be.

"Soha jobb házastársat nem kívánok, mint a Sony" - vallott elégedetten a magyar producer az amerikai partner munkájáról, majd sietve hozzátette, hogy ők sem lógatják a lábukat, sokat beletettek a film sikerébe.

Köhögést hallgatni

Nemes Jeles szerint a fröcsögő kommentelőkkel foglalkozni olyan, mintha felvennénk egy hangversenyt, öszevágnánk belőle a köhögéseket, és azt hallgatnánk. A derültséget és tapsot kiváltó hasonlattal aztán le is zárta a témát.

A fröcsögő kommentelőkkel nem foglalkozik - Nemes Jeles László az Uránia filmszínházban Fotó: Polyák Attila - Origo

Pár héttel ezelőtt az Origónak nyilatkozva így fogalmazott a rendező ugyanerről a témáról: "Azt tanácsolnám a kommentelőknek, hogy csináljanak valamit az életükkel. Ez a film azt mutatja, hogy ez lehetséges. Sok fiatal és kevésbé fiatal ember nagyon szoros együttműködésben összehozott egy olyan dolgot, ami világszintű. Hogy mit kommentelnek, akikről beszélsz, az nem kommentelhető, mert ők semmit nem tettek Magyarországért. Semmit."

Nem kell félni a Saul fiától

Biztos sokan vannak olyanok, akik örülnek a film sikerének, de félnek megnézni, mert túl nyomasztónak gondolják. Nekik azt üzeni Nemes, hogy már számos embertől hallotta, hogy ilyen félelmekkel ült be a filmre. De ők aztán örültek annak, hogy mégis megnézték, mert rájöttek, hogy előzetesen másnak képzelték el a Saul fiá-t, mint amit aztán kaptak.

Nem fog fájni - A Saul fia alkotói az Uránia filmszínházban Fotó: Polyák Attila - Origo

Holokauszttúlélők is megköszönték neki a filmet, mivel szerintük ez a film egy olyan érzést közvetít, amit eddig nem tudtak kommunikálni. Nemes Jeles nem volt elégedett a filmek holokausztábrázolással. Belülről akarta láttatni, arcot akart adni a szörnyűségnek. Általánosabban fogalmazva úgy érzi, hogy a „filmnyelv befagyott”, és az „emberek szeme felcsillan, amikor végre valami újat látnak”.

Magyar emberek sorsa

Vági Zoltán történész elmondta, hogy alázattal közelítettek a témához, és bár játékfilmet forgattak egy kitalált személlyel a főszerepben, minél nagyobb valósághűségre törekedve próbálták újra megteremteni a 1944-es Birkenaut. A filmben több konkrét idézet is elhangzik, például náci tisztek szájából, amelyek a Sonderkommando tagjai által írt, aztán elrejtett tekercsekből származnak.

A hitelességre törekedtek - Saul fia Forrás: Mozinet

„Érezték annak a súlyát, hogy 430 ezer magyar ember sorsáról készítettek filmet” – mondta el a szakértőként közreműködő Vági, a kész művet látva pedig úgy érzi, „hogy nemzedékek gondolkozását alakíthatja”.

A jövővel csak óvatosan foglalkoznak

Mivel nem látták mind a négy konkurens filmet, ezért nem akartak a Saul fia Oscar-győzelmének esélyét latolgatni. A távolabbi jövőről is óvatosan beszélt Nemes Jeles: az első világháború előtt játszódó filmet tervez forgatni Sunset címmel, a forgatókönyv végső verzióját csiszolják a Filmalapnál, és nagy erőkkel keresik a húszas éveinek elején járó főszereplőt eljátszó színésznőt.

Oscar-díjra jelölték a Saul fiát

Eljött a nagy pillanat: huszonhét év után ismét Oscar-jelölt egy magyar film! A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film kategória legnagyobb esélyeseként versenyez a díjért, Nemes Jeles László rendező már készítheti is a köszönőbeszédét a február 28-i Oscar-átadóra. Tudjon meg mindent a Saul fia Oscar-jelöléséről!

A Saul fia jövőjéről már határozottabban nyilatkoztak:

A filmet Magyarországon bemutató Mozinet vezetője fényes jövőt jósolt a filmnek: „Hét hónapja kezdtük forgalmazni, hét hónappal múlva is műsoron lesz, és hét év múlva is fognak belőle vetítéseket tartani.”

Ők meséltek a Saul fia diadalútjának újabb állomásáról

Nemes Jeles László rendező
Erdély Mátyás operatőr
Sipos Gábor producer
Rajna Gábor producer
Matthieu Taponier vágó
Rajk László látványtervező
Zányi Tamás hangmérnök
Melis László zeneszerző
Zabezsinszkij Éva casting director
Vági Zoltán történész-szakértő
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója
Böszörményi Gábor, a filmet Magyarországon forgalmazó Mozinet Kft. ügyvezetője