Miattuk várjuk nagyon a Star Wars 8-at

Star Wars fiatalok
Vágólapra másolva!
Han Solo és a többi régi arc miatt ültünk be a Star Wars: Az ébredő Erőre, és úgy jöttünk ki, hogy ezek az új szereplők vannak annyira érdekesek, hogy csak miattuk is megérje követni az új trilógiát. J. J. Abrams megtalálta az új Keira Knightleyt, illetve megengedte magának azt a luxust, hogy egy Oscar-díjas színésznőt csak a hangjáért alkalmazott. Oscar Isaac elképesztően vagány az Ellenállás legvakmerőbb pilótájának szerepében, Adam Driver pedig egy új típusú gonoszt honosított meg a Star Wars-univerzumban. Bemutatjuk Az ébredő Erő fiatal sztárjait.
Vágólapra másolva!

A hetedik epizódot fel lehet fogni a negyedik epizód remake-jeként, de egyben valami újnak is az ígéretes kezdete a friss arcoknak köszönhetően. Az igaz, hogy keverednek bennük a régi szereplők karakterjegyei, de nem lehet őket leírni Han Solo, Luke Skywalker, Leia hercegnő vagy Darth Vader egyértelmű reinkarnációiként. Már most, a múltidéző hetedik részben kiderült róluk, hogy saját személyiséggel rendelkező, izgalmas karakterek ők, akik miatt érdemes várni a nyolcadik epizódra. Csak bírják el a hirtelen rájuk zúduló, hihetetlen népszerűséget.

A cikk minimális spoilert tartalmaz.

Daisy Ridley (Rey)

Kora: 23 év

Szerepe Az ébredő Erőben: Reyből először csak annyit látunk, hogy egy nyomorúságos sivatagi bolygón ósdi alkatrészek után kutat különféle roncsokban. Hamarosan azonban világossá válik, hogy ő áll a film középpontjában, illetve az ő múltját övezi a legkacifántosabb titok. Ridley cipeli a legnagyobb súlyt az új szereplők közül, de tapasztalatlansága ellenére elbírja ezt a terhet.

Daisy Ridley a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

2015 az erős női karakterek éve volt a moziban, gondoljunk csak Charlize Theron Furiosájára vagy a Sicarió-ban drogkartellek után nyomozó Emily Bluntra. Az ébredő Erő-ben nyújtott alakításával ebbe az illusztris társaságba nyert bebocsátást Ridley.

Mit csinált eddig? Az új szereplők közül Ridley-vel fordult a legnagyobbat a világ. Kiválasztásakor még Wikipédia-oldala sem volt, másfél évvel később pedig azzal kellett szembesülnie, hogy rajongók már akkor magukra tetováltatták az arcképét, mikor még nem is látták a filmet. Hihetetlen, de ez a nő, aki most méregdrága ruhákban díszbemutatóról díszbemutatóra jár, egy kocsmában dolgozott a Star Wars előtt, és azon sopánkodott, hogy hiába ismeri a söröket, a vendégek inkább a férfi kollégáitól kérnek tanácsot.

J. J. Abrams ismeretlen arcokat keresett a hetedik epizód új szerepeihez, és alighanem Ridley-nél ismeretlenebbet nem is találhatott volna. Eddig csak néhány angol tévésorozatban kapott parányi szerepeket, illetve a Scawl című mikroköltségvetésű, idáig csak fesztiválokon vetített horrorfilmben szerepelt. Most már biztos nevet azon, hogy a Youngers című sorozatban pont egy olyan sráccal dumált órán, aki rá van kattanva John Williamsre, a Star Wars-filmek zeneszerzőjére.

Ezt a filmet bűn kihagyni tőle: Az ő esetében nincsen választási lehetőség, hiszen eddig egyetlen mozifilmben szerepelt. Még szerencse, hogy Az ébredő Erő jól sikerült, és így berakhattuk ide.

Miben láthatjuk legközelebb? Ridley most szigorúan a Star Wars-ra koncentrál, így legközelebb két év múlva a nyolcadik epizódban láthatjuk. Az persze még megtörténhet, hogy gyorsan leforgat egy kisköltségvetésű függetlenfilmet, és azt gyorsan be is mutatják.

John Boyega (Finn)

Kora: 23 év

Szerepe Az ébredő Erőben: A hetedik részig kellett várni, hogy kiderüljön, egy rohamosztagos is képes önálló döntéseket hozni, ők nem csupán fogaskerekek egy hatalmas szerkezetben. Ha a forgatókönyvíró megengedné neki, Finn fényévekre távolodna el az események sodrásától, de egy jó időben érkező véletlen, vagy a lelkiismerete mindig visszarántja őt. Han Solo után ő a legviccesebb emberi karakter a filmben.

John Boyega a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

Mit csinált eddig? London egyik legdurvább környékén, Peckhamben nőtt fel, ahol gyakoriak voltak a késelések és rablások. Ő azonban távol maradt az utcai bandáktól, és már a kamaszéveit is a fő szenvedélye, a színészet töltötte ki. A foci volt a legnépszerűbb időtöltés a környékén, ő ezért inkább nem beszélt a barátainak arról, hogy színházba jár. Lelkész édesapja is csak lassan békélt meg a gondolattal, hogy fia nem az ő foglalkozását viszi tovább.

John Boyega az Idegen arcok című filmben Forrás: StudioCanal

Boyegát már 2011-ben fel kellett volna fedezni, abban az évben jött ki ugyanis az Idegen arcok című sci-fi vígjáték. Az angol színész pazar alakítást nyújtott, kapucnis telepi srácként szállt szembe a London egyik legdurvább környékén landoló földönkívüliekkel. A film komoly visszhangot kapott, a miskolci CineFesten is tömve volt a terem, amikor vetítették, de Boyegát nem ölelte magához Hollywood.

Ezt a filmet bűn kihagyni tőle: Az Idegen arcok rettenetesen szórakoztató film, az inváziós sci-fi paneljeit ügyesen vegyíti tipikus angol humorral és a londoni lakótelepek depresszív világával.

Miben láthatjuk legközelebb? A változatosság kedvéért 2016-ban egy sci-fivel fog visszatérni a mozikba. Tom Hanks és Emma Watson társaságában láthatjuk majd a 1984 és a Szép új világ nyomdokain haladó, az információs társadalom buktatóiról szóló The Circle-ben.

Adam Driver (Kylo Ren)

Kora: 32 év

Szerepe Az ébredő Erőben: Kylo Ren nagy becsben tartja Darth Vader összeégett maszkját, nagy tragédiája azonban, hogy hiába tesz meg mindent, egyszerűen nem ér fel a Birodalom rettenthetetlen vezetőjéhez.

Adam Driver a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

A moziban mellettem ülő nő teljesen fel volt háborodva, amikor először meglátta Adam Driver arcát. Ő nem egy manóképű, elálló fülű férfinak képzelte el az Első Rend maszkos vezérét. Pedig pont ezért telitalálat Driver a szerepre, mert egy új típusú gonoszt honosított meg a Star Warsban. Anakin Skywalkerrel sem érdemes összehasonlítani, Driver ugyanis sokkal jobb színész Hayden Christensennél.

Mit csinált eddig? Carrie Fisher és Mark Hamill nem igazán tudott sikeres karriert kiépíteni a Star Wars után, Adam Driver azonban már most, Az ébredő Erő-től függetlenül elmondhatja magáról, hogy elképesztően erős filmográfiája van.

Adam Driver a Girls című sorozatban Forrás: HBO

A Girls című HBO-sorozatban tűnt fel, a Lincoln-ban Steven Spielberg, a Llewyn Davis világá-ban a Coen testvérek, a J. Edgar-ban pedig Clint Eastwood rendezte. Hollywood legizgalmasabb színésznőivel, Mia Wasikowskával, Greta Gerwiggel és Carey Mulligannel dolgozott együtt, legutóbb pedig Martin Scorsese Némaság című szerelemprojektjét forgatta le Liam Neeson és Andrew Garfield társaságában.

Ezt a filmet bűn kihagyni tőle: Minden lehetőséget megragadunk, hogy a magyar mozik műsoráról sajnálatosan lemaradt While We’re Young-ot népszerűsítsük. Noah Baumbach kiváló humorérzékről és mély emberismeretről tanúskodó vígjátékában egy behízelgő modorú, hipszter filmrendezőt játszik Driver.

Miben láthatjuk legközelebb? A Midnight Special című menekülős sci-fi a korai Steven Spielberg-filmek örökségét viszi tovább, és jövő márciusban debütál az amerikai mozikban, aztán Jim Jarmusch Paterson című új filmjének főszerepében láthatjuk Drivert.

Oscar Isaac (Poe Dameron)

Kora: 36 év

Szerepe Az ébredő Erőben: Poe Dameront nehéz helyzetbe keveri a film, mivel előbb tudjuk meg róla, hogy ő az ellenállás legvakmerőbb pilótája, és csak utána mutatkozik meg testi valójában. A felfokozott várakozásnak eleget tesz Oscar Isaac, minden mozdulatából árad a hányaveti lazaság, a félelemnélküliség és a bajtársiasság. Ha vele toboroznának X-szárnyú pilótákat, valószínűleg sokszoros lenne a túljelentkezés a csekély túlélési esélyek ellenére is.

Oscar Isaac a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

Tegyük azért hozzá, az ellenállás fiatal hősei közül Poe a legkidolgozatlanabb, remélhetőleg a trilógia hátralévő részeiben új rétegeket adnak a pilóta személyiségéhez. Kár lenne meghagyni poszterre illő vagány srácnak. Ez csak maximum egyszer tud lenyűgöző lenni, illetve Isaacről már régóta azt gyanítjuk, hogy bárkit el tud játszani, és ezt most az eddigi legnagyobb közönsége előtt mutathatná meg.

Mit csinált eddig? A cikkben szereplő színészek közül neki van a legnagyobb múltja, több nagy költségvetésű popcornfilmben is szerepelt már. Ő volt a megbízhatatlan János herceg Ridley Scott Robin Hood-filmjében, játszott az Álomháború-ban és egy európai szuperprodukcióban, az Agorá-ban is feltűnt Rachel Weisz oldalán.

Oscar Isaac és Carey Mulligan a Drive című filmben Forrás: Fórum Hungary

Legemlékezetesebb alakításait azonban kisebb léptékű filmekben kell keresnünk, a Drive-ban kirabolt egy zálogházat, míg Ryan Gosling a kocsiban várt rá, az Egy durva év-ben mindent elkövetett, hogy ne térjen át a bűn útjára, az Ex Machiná-ban pedig Az ébredő Erő-béli szereplőtársát, Domhnall Gleesont manipulálta. Idén a Mutassatok egy hőst! című HBO-minisorozatban politikusként is lenyűgöző volt.

Ezt a filmet bűn kihagyni tőle: A Llewyn Davis világá-ban egy narcisztikus és kiállhatatlan folkzenészt játszik, aki hiába mar el mindenkit maga mellől a film világában, nézőként képtelenség rácsapni a laptop tetejét, mivel ott lebeg a feje felett egy óriási kérdőjel: hogy tud ilyen szívhez szóló, gyönyörű dalokat írni, ha amúgy az életben egy önző rohadék?

Miben láthatjuk legközelebb? A Star Wars mellett egy másik világhíres filmes univerzumba is belépett: ő lesz a főgonosz a május elsején érkező X-Men: Apokalipszis-ben.

Domhnall Gleeson (Hux tábornok)

Kora: 32 év

Szerepe Az ébredő Erőben: A holdvilágképű Hux tábornok úgy lépked a filmben, mintha vonalzóval rajzolták volna meg. Az Első Rendből simán átléphetne a Harmadik Birodalom hadseregébe, ott is ragyogó karrier várna rá. Kegyetlen, az emberi élet kioltása kicsit sem izgatja fel, a felettesét vak hűséggel követi, viszont a rangban hozzá közel állókat ott fúrja, ahol csak tudja az előmenetele érdekében. Hiányozna, ha nem bukkanna fel a további részekben.

Domhnall Gleeson a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

Mit csinált eddig? Gleesont alighanem a Harry Potter két részre vágott befejezéséből ismerik a legtöbben, amelyben Ron Weasley legidősebb bátyját játszotta. Főszereplőként az Időről időre című romantikus vígjátékkal aratta az első közönségsikerét, illetve kifogástalan ízléssel válogat az amerikai, angol és ír drámák közül. Nem bánja, ha csak epizódszerepet kap, csak a film legyen minőségi munka.

Domhnall Gleeson az Időről időre című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Őt hallgatta ki Jeff Bridges A félszemű-ben, őt látogatta meg a börtönben Brendan Gleeson a Kálváriá-ban és ő játszotta Saoirse Ronan írországi udvarlóját 2015 egyik leginkább körberajongott filmjében, a Brooklyn-ban. És még nincs vége, Gleeson kapcsán a Frank-et sem szabad kihagyni, melyben a végig maszkot viselő Michael Fassbenderre tapad rá, mint egy pióca, abban a reményben, hogy őrá is ragad valamennyi a zsenialitásból.

Ezt a filmet bűn kihagyni tőle: Igazából az előző bekezdésben említett mozikat is ide lehetne venni, de aki a lehető legtöbbet akarja látni Gleesonból egyetlen film megnézésével, az az Ex Machina című intelligens és fordulatos sci-fit válassza.

Miben láthatjuk legközelebb? Aki megkedvelte az ír színészt Az ébredő Erő-ben, annak csak pár hetet kell kibírnia Gleeson nélkül - a megvadult Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A visszatérő-ben ő is feltűnik, február elején pedig befut a magyar mozikba a Brooklyn.

Lupita Nyong’o (Maz Kanata)

Kora: 32 év

Szerepe Az ébredő Erőben: J. J. Abrams azt a luxust engedte meg magának, hogy korunk egyik leggyönyörűbb színésznőjét leszerződtette ugyan a filmhez, de egyszer sem mutatta meg testi valójában. A fogadót üzemeltető, legalább ezeréves és a hetedik epizód Yodájaként leírható Maz Kanatát CGI-jal keltették életre, a forgatáson a többi színésszel együtt játszó Nyong’o a mozgását és a hangját adta a karakterhez.

Lupita Nyong'o a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

Mit csinált eddig? A legtöbben alighanem a Liam Neeson főszereplésével készült, végig egy repülőgépen játszódó Non-Stop-ban látták őt, ebben az egyik stewardesst játszotta. Amúgy meg teljesen ismeretlen színésznőként Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriájában a 12 év rabszolgaság című drámában nyújtott alakításáért. A díjat úgy nyerte el, hogy Steve McQueen szívszorító történelmi visszatekintésében élete első mozifilmes szerepét játszotta el.

Lupita Nyong'o a Non-Stop című filmben Forrás: Pro Video

Ezt a filmet bűn kihagyni tőle: Kritikusunk az összes többi színésznél tehetségesebbnek találta Nyong’ót a 12 év rabszolgaság-ban, hiába szerepelt a filmben Brad Pitt, Michael Fassbender és Chiwetel Ejiofor is. Hihetetlen energiákat fedezett fel a kenyai származású színésznő pillantásaiban.

Miben láthatjuk legközelebb? A 2016-os A dzsungel könyvé-ben ő szólaltatja meg Maugli farkas anyját, a Queen of Katwé-ben pedig egy ugandai sakktehetség édesanyjaként láthatjuk majd.

Gwendoline Christie (Phasma kapitány)

Kora: 37 év

Szerepe Az ébredő Erőben: Phasma kapitány a megbízható középvezető mintapéldánya az Első Rendben, nem kérdez, hanem végrehajtja a feladatát. Szerepére nem lehet azt mondani, hogy különösebben hálás lenne, de Christie szerint így is forradalmi tett, hogy egy nő bújt be egy rohamosztagos páncéljába. Stílusos kinézete miatt biztosan kelendő játékfigura lesz Phasma kapitány, nem bánnánk, ha a következő részben is visszatérne.

Gwendoline Christie a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Origo

Mit csinált eddig? Az égimeszelő Christie két Terry Gilliam-filmben is feltűnt, illetve Az éhezők viadala befejező részében Lyme parancsnok néven, a viadal régi győzteseként segítette a forradalmat. Ezek azonban csak aprócska szerepek voltak, a Star Wars előtti hírnevét a Trónok harca-sorozatnak köszönhette.

Gwendoline Christie a Trónok harca című sorozatban Forrás: HBO

Brienne of Tarth a második évadban bukkant fel először, és a bemutatás előtt álló hatodik évadban is szerepelni fog. Nagy szó ez egy olyan sorozatban, amelyben a legváratlanabb pillanatban halnak meg fontos szereplők. Brienne karaktere szembemegy a nemi sztereotípiákkal, páncélt viselő, kardforgató lovagként sok gúnyos megjegyzés kell elviselnie a Trónok harca világában.

Ezt a filmet bűn kihagyni tőle: Most kicsit csalunk, és hiába nem mozifilm, a Trónok harcá-t ajánljuk tőle. A lovagi eszményeket a lelkiismeretével összeegyeztetni próbáló Brienne of Tarth az egyik legizgalmasabb karakter a sorozatban.

Miben láthatjuk legközelebb? A Swallows and Amazons című ifjúsági kalandfilm hat, egymással barátságot kötő gyerekről szól, akik kihajóznak egy szigetre, és háborút indítanak egy goromba nagybácsi ellen. Christie két kiskamasz lány édesanyját játssza a filmben.

Szavazzon!

A fiatalok közül ki az új kedvence Az ébredő Erőből?